Cultură şi Educaţie, Educaţie — mai 26, 2014 at 12:25

Ocrotirea mediului inconjurator – datorie crestina

by

mediulIn prezent, activitatile omului afecteaza sanatatea planetei mai mult decat in orice alta epoca din istorie a precizat in referatul sau elevul Mocanu Claudiu, ecOambasador Scoala Gimnaziala “Mircea Voda”, Calarasi implicat in proiectul ecOprovocarea.

Pe masura ce probleme precum incalzirea globala devin din ce in ce mai alarmante, oameni de stiinta, guverne si companii industriale isi intensifica eforturile pentru a intreprinde ceva in acest sens. oare responsabilitatea de a ocroti mediul inconjurator nu ne revine fiecaruia? Daca da, in ce masura ar trebui sa ne preocupe aceasta chestiune?

Sa actionam in armonie cu scopul Creatorului nostru, Dumnezeu care a creat Pamantul ca locuinta paradisiaca pentru om. El a declarat ca tot ce a facut este “foarte bun” si i-a incredintat omului sarcina de „a cultiva [pamintul] si de a-1 ingriji” (Facere1:28, 31; 2:15). Ce simte Dumnezeu cand vede in ce stare a ajuns Pamantul? Cu certitudine, este indurerat cand vede ca omul nu se ingrijeste cum trebuie de raiul pamantesc. Nu ne putem permite sa fim nepasatori cand vedem ce se intampla cu el, totusi, nu ar trebui sa tragem concluzia ca, de vreme ce Dumnezeu va readuce Pamantul la starea initiala, actiunile noastre nu au importanta. Dimpotriva, ele au o mare importanta! Cum putem dovedi ca impartasim punctul de vedere al Creatorului cu privire la planeta noastra? Astazi, cum putem demonstra ca actionam in armonie cu scopul sau de a transforma Pamantul in paradis?

salveaza mediulSa pastram Pamantul curat este o datorie pentru fiecare in parte. In urma activitatilor obisnuite ale omului rezulta o anumita cantitate de deseuri, in intelepciunea sa, Dumnezeu, a proiectat ciclurile naturale ale Pamantului cu scopul de a prelucra aceste deseuri si de a curata aerul, apa si solul.Tot ceea ce facem ar trebui sa fie in armonie cu aceste procese naturale. Prin urmare, ar fi bine sa nu contribuim la agravarea problemelor Pamantului. In zilele noastre,oamenii, “se straduiesc” sa arunce gunoiul si alte resturi cat mai repede posibil si in mod corect. Cand e vorba de aruncarea materialelor toxice, e nevoie insa de atentie sporita.

Multe deseuri pot fi refolosite sau reciclate. Daca legile locale prevad reciclarea anumitor produse, e bine sa le respectam. Astfel, „dam Cezarului ce este al Cezarului”, poate ca respectarea acestor legi necesita eforturi, dar in acest fel dovedim ca vrem sa pastram Pamantul curat.

Sa nu irosim resursele pamintului, pentru a ne satisface necesitatile ” hrana, adapost si combustibili ”, trebuie sa apelam la resursele naturale. Dar felul in care le folosim dezvaluie daca le recunoastem sau nu ca pe un dar de la Dumnezeu. Prin urmare, ar trebui sa ne  straduim sa nu facem risipa, pentru ca risipa este semn de lacomie.

Unii sunt de parere ca au dreptul sa foloseasca energia electrica sau alte resurse naturale dupa bunul plac. Dar resursele naturale nu trebuie risipite doar pentru ca ni le putem permite sau pentru ca exista din belsug.

Sa fim echilibrati in fiecare zi sa facem alegeri care nu afecteaza mediul. Dar ar trebui sa recurgem la masuri extreme, retragindu-ne, de pilda, din societate pentru a evita sa facem rau Pamantului? Totusi, este potrivit sa ne gindim la efectul pe care alegerile noastre il au asupra mediului cand cumparam unele produse de uz casnic, cand folosim mijloacele de transport sau cand ne destindem. De exemplu, unii au decis sa cumpere produse care, prin modul in care au fost fabricate sau in care functioneaza, nu dauneaza prea mult mediului (ar fi ideal). Altii se straduiesc, pe cat posibil, sa nu ia parte la activitati care polueaza sau in timpul carora se consuma prea multe resurse naturale.

Totusi, nu ar fi intelept sa le impunem altora deciziile noastre. Situatia personala sau conditiile din zona in care locuim variaza. Fiecare este insa raspunzator de propriile decizii.

Daca recunoastem importanta acestei responsabilitati si avem respect profund fata de Dumnezeu si fata de lucrarile sale de creatie, ne vom gandi bine inainte de a lua decizii privind modul in care ne tratam planeta si cum ne va trata ea!

Mocanu Claudiu, ecOambasador Scoala Gimnaziala “Mircea Voda”, Calarasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page