Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — mai 12, 2014 at 12:20

Obiceiuri străvechi păstrate la Școala Roseți

by

Caloianul sau  Scaloianul – cum mai este denumit  –este un obicei de invocare a ploii,caracteristic zonei  Muntenia  de sud si are loc la trei săptămâni după sărbătorile pascale. Obiceiul constă in fabricarea unei păpuși de lut căreia i se dă drumul să plutească pe apă…Obiceiul respectă ritualul unei  înmormântări in timpul căreia se invocă venirea ploii.

caloianIn a treia săptamână după Paști este  datina populară, ca fetele să realizeze o păpușă de lut, îmbrăcată in straie țărănești. Coordonați de prof. Vasile Lucreția, un grup de copii ai Scolii Gimnaziale Roseți au însoțit aceasta păpușă-simbol până la apa Borcei .Acolo au rostit invocatia ”Caloiene – iene, / Du-te-n cer și cere / Să deschiză porțile, / Să sloboază ploile / Să curgă ca gârlele, / Zilele și nopțile , / Ca să crească grânele. / Caloiene – iene , / Caloiene – iene…” Pe malul apei care scaldă comuna Roseți, copii au aflat că cea mai răspândită variantă în care se invocă ploaia mult-așteptată, este și cea mai apropiată de textul petic al Paparudei: Sa descui portițele , să curgă ploițele, să crească semințele…

caloian1În afara obiceiurilor tradiționale legate de ciclul vieții, in lumea satului se păstrează încă obiceiuri legate de sărbători religioase sau de nevoia implorării naturii  în cazuri limită. De aceea copii , au încă tangență cu aceste sărbători etnografice care sunt valoroase pentru păstrarea tradițiilor  autentice. Prof. Vasile Virginia Narcisa, consilier educativ, a concluzionat că acesti copii, păstrează candoarea specifică vârstei și sunt bucurosi să participe la activități care vizează păstrarea  tradițiilor și obiceiurilor în zona Dunării de jos, a brațului Borcea. Activitatea a avut  o parte practică și una literara, în care copii s-au intrecut in realizarea de poezii și eseuri.

caloian2Acțiunea s-a desfăsurat cu avizul conducerii Școlii, a dlui.dir.adj.Cârjilă Daniel și a fost concepută  ca o activitate  tradițional-folclorică.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page