Cultură şi Educaţie, Obiceiuri — decembrie 31, 2015 at 11:01

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou

by

Felul in care este marcata trecerea spre noul an depinde de fiecare în parte. Cumpăna dintre ani poate fi un moment pe care să-l marchezi cu ceva mai mult decât o şampanie şi artificii. În afară de alegerea uneori chinuitor de lungă a hainelor pe care să le porţi, a locului şi a persoanelor cu care să sărbătoreşti evenimentul, mai sunt şi mici obiceiuri sau superstiţii care pot adăuga sare şi piper.

revelionLa romani, conform traditiei, in noaptea de Anul Nou romanii trebuie sa faca cat mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii romani merg chiar mai departe si obisnuiesc sa tina in buzunar o capatana de ustoroi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O alta superstitie de Revelion este aceea ca atat in ultima zi din an, cat si in prima zi a celui nou este bine sa nu facem cheltuieli si sa nu aruncam nimic din casa (inclusiv gunoiul) deoarece, o data cu el, aruncam afara din casa si norocul.

Si ca tot vine vorba de bani, exista si superstitia conform careia oamenii nu trebuie sa aiba nici o datorie pe cand incepe noul an. In caz contrar, acestia vor ramane datori intreg anul.

De asemenea, o bine cunoscuta superstitie spune ca prima persoana care va trece pragul casei in prima zi din an ne va influenta tot anul. Conform traditiei, persoanele cu parul blond sau roscat aduc ghinion in timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, daca prima persoana care intra in casa este barbat, anul va fi plin de noroc, in timp ce daca femeile intra primele, acesta va fi plin de ghinion.

Conform traditiei populare, fetele nemaritate pun in Ajunul Anului Nou un fir de busuioc intr-un vas cu apa, o ramura de mar si un ban. Dimineata, fetele isi vor visa alesul cu care urmeaza sa se casatoreasca.

De asemenea, la miezul noptii, usa casei trebuie sa fie deschisa, permitand astfel anului vechi sa iasa, in timp ce cel nou sa intre.

Preluat mai nou si de romani, obiceiul cu sarutatul sub vasc este practicat in noaptea dintre ani de catre indragostiti. Acestia cred ca astfel vor fi insotiti de dragoste intreg anul.

Batranii spun ca la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana sa poarte o haina noua dar si ceva rosu, ori o alta culoare vesela pentru a atrage toate energiile pozitive.

Toate obiceiurile si superstitiile de anul nou variaza in functie de regiune si de tara. Unele dintre ele au fost modernizate in timp ce altele au fost uitate sau ignorate de cei tineri.

Mai mult, in noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie sa doarma, iar cine nu rezista va fi somnoros tot anul. O alta datina spune ca in Ajunul Anului Nou trebuie sa ai mereu in buzunar cateva boabe de grau, pentru a fi ferit de foamete tot anul. De asemenea, trebuie sa ai si bani in buzunar pentru ca noul an sa nu te prinda sarac.

Romanii obisnuiesc sa consume peste in noaptea dintre ani, pentru a le asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza. Pe de alta parte, carnea de pasare este aducatore de ghinion. Acest lucru se datoreaza faptului ca pasarile de scurte scormonesc pamantul si il imprastie, fapt corelat cu imprastierea prosperitatii si a binelui din casa.

In noaptea dintre ani dar si pe 1 ianuarie nu se plange. Conform traditiei, persoanele care plang in prima zi a anului vor avea un an plin cu evenimente triste.

Printre cele mai frumoase obiceiuri pe care romanii le au in noaptea de Anul Nou dar si in prima zi a noului an, colindele joaca un rol extrem de important. Printre acestea trebuie neaparat sa amintim Sorcova si Plugusorul.

Totusi, in noaptea dintre ani este important sa ne punem mereu o dorinta si sa intampinam anul ce vine cu sperante mari.

Și, cel puţin ca formă de amuzament, asta în cazul în care nu faci parte din categoria persoanelor care cred cu adevărat în superstiţii, iată de ce trebuie să mai ții cont:

Să ai un articol de lenjerie intimă roşu, un sutien, o pereche de chiloţi sau un portjartier aduc noroc în anul care vine şi sunt un semn de prosperitate. Dacă nu, este suficient să te îmbraci cu haine noi ori nepurtate.

Să ai bani pe care să îi ţii în buzunar deschid calea către o situaţie financiară bună şi aduc oportunităţi de a-ţi creşte veniturile.

Dacă în secundele de trecere din vechiul în noul an îţi săruţi partenerul, relaţia dintre voi va fi una plină de dragoste şi pasiune, de aceea e bine ca dacă ai planuri serioase legate de cuplul vostru, să nu ratezi momentul şi să-l transformi într-unul romantic.

Este bine să nu intri în noul an cu datorii neachitate, pentru că asta ar putea atrage pagube financiare şi lipsuri materiale. Nici să dai bani în zilele de 31 decembrie sau 1 ianuarie – nu cred că îţi doreşti să ţi se scurgă banii printre degete în următoarele douăsprezece luni…

Nu uita ca la 12 noaptea să ţii în mână ce-ţi doreşti mai mult anul următor (sau măcar să ţii o mână pe el…). Dacă sunt bani, o să-ţi meragă bine cu banii tot anul, dacă e partenerul, veţi avea o relaţie minunată şi înfloritoare, dacă e paharul de şampanie e clar că o s-o ţii tot într-o distracţie.

O crenguţă de vâsc pe masă sau atârnată deasupra uşii aduce noroc pe toate planurile.

Nu înlocui calendarul înainte să se termine anul, aduce ghinion, şi nici nu rupe ultima filă înainte de miezul nopţii.

Chiar dacă coşul de gunoi e plin ochi, nu îl arunca în prima zi din an şi nici altceva din casă. Este de preferat să intre în casa ta obiecte sau persoane decât să iasă. Prima persoană care-ţi intră pe uşă e bine să fie un bărbat brunet. Dacă e blond sau roşcat sau primeşti o femeie, nu e semn bun.

Nu spăla în prima zi a noului an şi este bine ca locuinţa să fie cât mai curată.

Dacă eşti nemăritată, împrumută o verighetă şi poart-o pe inelarul de la mâna stângă, aşa îţi poţi visa viitorul soţ (dacă apuci să dormi spre dimineaţă).

Însă de departe cel mai bun lucru pe care poţi să-l faci este să-ţi notezi pe o listă toate lucrurile pe care doreşti sau să le ai şi să o porţi la tine în noaptea de Revelion. Apoi, s-o reciteşti cât mai des şi îţi doresc ca de fiecare dată să mai bifezi una dintre realizări, pas cu pas.

sursa:calendarul ortodox.ro,eva.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page