Editoriale — ianuarie 8, 2017 at 22:18

Oare, ce ar spune Ataturk?

by

“Războaiele de uzură” începute de “sultanul” de la Ankara în această vara împotriva armatei, a valorilor seculare și a propriului său popor, nu sunt singurele confruntări cunoscute. După Crăciun, mai multe publicații și posturi de televiziune din întreaga lume au scos la iveală date relevante despre cum ii confruntă Șeful Statului turc, și pe creștini, dar și pe cetățenii străini care își exprimă deschis dezacordul fată de politicile sale.

ataturkAstfel, aflăm astăzi despre soarta canadienei Ece Heper, care este în prezent în detenție în Turcia, pentru că a îndrăznit să comenteze la adresa lui Recep Tayyip Erdogan pe Facebook. Cazul său a fost adus la cunoștința autorităților canadiene, care fac în acest moment demersurile necesare pe lângă autoritățile turce în vederea eliberării sale, potrivit canalului de televiziune CBS.

Heper locuia de ani buni în Turcia cu cei cinci câini pe care ii salvase din adăposturi locale, ea fiind cunoscută de către prietenii săi turci și canadieni (care au oferit sub adăpostul anonimatului informații canalelor de televiziune din Canada) cu multiple probleme de sănătate, prietenii ei exprimându-și îngrijorarea cu privire la accesul ei la medicamente și la asistenta medicală corespunzătoare, în timp ce rămâne în arest.

Pe Facebook și pe blogul sau, ea a manifestat un real interes pentru situația drepturilor omului și pentru problemele cu care se confruntă kurzii, exprimând în mod direct dezacordul pentru politicile aparatului represiv al lui Erdogan.

Președintele turc a atras și atenția unor diplomați occidentali, Ambasadorii turci la Viena, Berna, Bruxelles sau Berlin fiind chemați la Ministere de Externe ale statelor unde se aflau la post pentru a li se înmâna note de protest pentru numărul tot mai mare de acțiuni împotriva libertății de exprimare, aproximativ 2 mii de cazuri fiind deschise pentru pretinsa acuzație de a-l fi “insultat” pe Erdogan, aceste cazuri incluzând pe cel al unei foste Miss Turcia și al unui elev în vârstă de doar 16 ani. De asemenea, tot recent, un bărbat a primit o sentință cu suspendare pentru ca publicase pe Facebook imagini care îl asemănau pe Președintele Erdogan cu personajului fictiv Gollum din “Stăpânul inelelor”.

Dincolo de aceste cazuri, mai există încă unul, la fel de deranjant, anume situația pastorului american Andrew Brunson, misionar din Carolina de Nord, care a trăit în Turcia de mai bine de doua zeci de ani.

In dimineața zilei de 7 octombrie 2016, Brunson a fost chemat la secția de poliție locală din Izmir. Inițial, a crezut că va primi mult așteptatul “card de ședere permanentă”, însă ceea ce a primit a fost un mandat de arestare, fiind acuzat de… “terorism”.

La sosirea în respectiva secție de politie, a fost informat că devenise indezirabil pe teritoriul Statului turc, deoarece reprezenta o “amenințare la adresa securității naționale”, o scuză comună folosită de autoritătile locale pentru deportare din Turcia. In loc să fie imediat deportat, el a fost reținut timp de peste 63 de zile, timp în care i-a fost refuzat accesul la avocatul său turc. Mai mult decât atât, Brunson fost plasat în detenție solitară, autoritățile turce nepermițându-i acestuia nici măcar contactul cu familia sau cu prieteni localnici.

Este, de asemenea, de subliniat că de-a lungul acestui calvar nu a existat nici un fel de ajutor din partea Administrației Obama și acum familia pastorului a adus cazul său în atenția echipei de tranziție a lui Trump.

Pe de-altă parte, mai mult de o sută de militari turci aflați la post la NATO, precum și membrii familiilor acestora, au cerut azil politic în Belgia începând din vara anului trecut, după cum relatează ziarul La Libre Belgique în ediția sa de vineri, 6 ianuarie anul curent.

Sursele consultate de acest ziar susțin că reprezentarea Turciei la NATO a fost literalmente “decapitată” de epurările intreprinse de guvernului lui Erdogan ca răspuns la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie anul trecut.

Dintre cei 53 de ofițerii care lucrau la sediul Organizației de la Bruxelles, 42 au fost au cerut azil în Belgia în perioada imediat următoare, conform sursei menționate.

De asemenea, aproape 450 dintr-un total de 600 de poziții care ii corespundeau Turciei în diferite structuri ale NATO, inclusiv la bazele de la Ramstein, în Germania, Norfolk în Statele Unite și Napoli, în Italia, au rămas vacante după lovitura de stat eșuată.

In tot acest timp, Erdogan a distrus și ceea ce se realizase cu greu în privința procesului de pace cu rebelii kurzi, început cu câțiva ani mai devreme și a lansat o campanie militară majoră în orașele și localitățile locuite de aceștia în partea de sud – est a Anatoliei, campanie ce a lăsat în urma mii de oameni fără adăpost, morți și răniți.

O alta campanie realizata cu un macabru succes este cea referitoare la reducerea la tăcere a mass-mediei locale care ii critică regimul și acțiunile, manevre ce merg de la hărțuire și pană la arestare, totul într-o încercare de a restabili o formă de guvernare islamică bazată pe legea Shariei…adică, exact îngroparea acelor valori pentru care cu atâta dăruire se lupta Ataturk acum aproape un secol.

Ciprian Dorel POP

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page