Mâncare şi Băutură, Plăcerile vieţii — septembrie 2, 2016 at 09:03

Oana Belu : Rose Cabernet Sauvignon medalia de aur – Domeniile Ostrov

by

10628030_786806688052478_4102652263447357062_nCrama de la Domeniile Ostrov, beneficiind de un colectiv de specialisti dotaţi, a reușit să se contureze printre marii producători de vinuri roze de înaltă calitate, dovada este medalia de aur obținută la International Wine Contest București, 2015. Vinul roze medaliat la acest concurs, Rose Cabernet Sauvignon, editie limitata, a fost obținut din soiul Cabernet Sauvignon recolta 2014.

Sigur că pentru a obține un vin deosebit care să întrunească condițiile pentru a lua o medalie de aur, este nevoie de dedicaţie din partea viticultorilor dar în mod special de măiestrie si stiinţă din partea vinificatorilor. Acest vin, obţinut din must ravac din soiul Cabernet Sauvignon, un soi de struguri negri,  a păstrat tipicitatea soiului, fiind proaspăt, fructuos, echilibrat, deosebit de plăcut, cu vinozitate pronunţată si persistenţă gustativa lungă.

005_Oana_colorReputația vinurilor roze si o tendintă manifestată de consumatori pe plan mondial, au făcut ca mulți producători să încerce să realizeze astfel de vinuri, a căror culoare acoperă o paletă largă de  diferite intensităţi si nuanţe.  In principiu aceste vinuri sunt preferate în perioada caldă a anului, când au un efect mai răcoritor decât vinurile rosii si sunt totusi mai bogate în anumiţi compusi decât vinurile albe. Spre deosebire de ce credeau cu ani în urma consumatorii de vin care ocoleau vinurile roze, aceste vinuri NU sunt vinuri albe pătate si NU se produc prin cupajarea de vinuri albe cu vinuri rosii, interzisă de legea Viei si Vinului, care este respectata cu stricteţe.  Vinurile roze se produc din struguri negri, dar cu o tehnologie mai apropiată de cea aplicată la vinificarea soiurilor albe. Se urmareste obtinerea de vinuri proaspete, vioaie, fructuoase, lipsite de astringenţa sau amăreala taninurilor, având totusi o parte din compusii valorosi extrasi din pielite în conditiile unui contact de durată redusă la temperaturi scăzute.

10298734_777781452288335_1420366617503669895_nCa elemente importante ale tehnologiei de producere ale acestui vin menţionam urmărirea culorii mustului ravac extras, eliminarea burbelor, fermentarea cu drojdii selectionate la temperaturi scăzute, riguros controlate. Dupa desavârsirea fermentaţiei alcoolice s-au efectuat operaţiile de eliminare a microorganismelor si de protejare a caracteristicilor vinului obţinut, precum si de stabilizare în vederea îmbutelierii.

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page