Dezvoltare personală, Lifestyle — aprilie 6, 2014 at 21:09

Oamenii toxici – fugim sau îi “reparăm”?

by

Științele comportamentale aduc vorba din ce în ce mai des despre conceptul de „personalitate toxică”, preluând spre studiu oarecum ezotericul termen de „vampir energetic”. Rămâne un fapt că anumite întâlniri ne „cad greu”, că anumite atitudini și tipuri de comportament le resimțim ca invazive, sau ne secătuiesc, fără să putem spune exact cum și de ce.

narcisistDeși ne place să credem că persoanele cu care relaționăm de-a lungul vieții noastre sunt oameni de caracter, fericiți și sănătoși, uneori nu sunt aşa şi atunci ar trebui să ne dăm seama şi să acţionăm spre binele nostru, spun specialiștii în psihologia comportamentală.

Linda Losi, director al departamentului de psihologie comportamentală de la centrul medical Delray din Florida, e de părere că „cel mai important lucru, atunci când avem de-a face cu un tip de comportament toxic, este să stabilim clar limitele interioare și exterioare. Dacă nu o facem, ajungem victimele abuzurilor – emoționale sau chiar fizice.” Cum le stabilim, rămâne o chestiune de talent personal, cred. Lilian Glass, tot psiholog, are pentru aceeaşi problemă o soluţie chiar simpatică:„tehnica oglinzii”. Ca un joc de grădiniţă: imităm comportamentul agresiv al celuilalt până când acesta se oprește și întreabă de ce ne purtăm așa. Este momentul în care e posibil să conștientizeze atitudinea greşită şi în care se pot stabili, rațional, acele limite de ne-agresiune. (Cine a încercat să ne povestească şi nouă ce s-a întâmplat.  )

Dar iată care sunt cele mai des întâlnite tipologii “toxice”: Manipulatorul, Narcisistul, Deprimatul, Judecătorul, Ucigașul de vise, Mincinosul, Nerespectuosul şi Nemulțumitul. Nu sunt numele celor şapte pitici plus o rezervă şi am renunţat la a vi-i descrie cu tot ce ştiu ei mai bine să facă spre răul celor din jur, pentru că e imposibil să nu fi folosit vreodată numele acestea pentru a descrie oameni din viaţa voastră.

Desigur că o soluţie ar fi să încercăm să remediem neajunsurile, dar trebuie să ştiţi că nu acesta este sfatul psihologului, care recomandă autoconsevarea prin distanțarea de persoanele toxice. Oare Confucius o fi vrut să spună acelaşi lucru? “Când te întâlnești cu oameni buni, încearcă să-i imiți. Când te întâlnești cu oameni răi, cercetează-te pe tine însuți.”

P.S. Încercăm împreună o caracterizare a fiecărui tip? Cu siguranţă va ieși mai bună decât cea a specialiştilor…

Sursa: catchy.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page