Editoriale, Interviuri — octombrie 13, 2015 at 20:42

Oamenii comunității: Daniel Popa comandant ISU Călăraşi și Viorica Gheorghiță coordonator SMURD – interviuri

by

IMG_4105

 De  15 ani suntem printre primii 3, pe podium, la toate concursurile pompierilor militari. Și anul acesta am câștigat faza națională.

Nelu Bălașa: Ce înseamnă profesia aceasta pentru d-voastră, sau mai bine spus ce înseamnă să fii profesionist în activitatea pe care o desfășurați?

Viorica Ghorghiță: Pentru mine profesia înseamnă totul, înseamnă activitatea pe care o desfășor de dimineața până seara și invers, implicare totală și multă dăruire. Și cred că am dovedit că așa cum vorbesc, așa și este.

Nelu Bălașa: Și d-voastră când mai trăiți? În sensul că, dacă tpată ziua sunteți la datorie, și sigur că asta este un atribut pentru situațiile de urgență, când aveți timp să vă înfrumusețați și să vă ocupați de d-voastră ca și persoană?

Viorica Gheorghiță: Pentru mine ca persoană aloc destul de puțin timp. Dacă ești mulțumit profesional și faci cu drag ceea ce faci, nu-i nevoie de mare înfrumusețare, iar pentru viața de familie chiar dacă suntem o familie care trăiește la distanță, ne bucurăm de timpul pe care îl avem împreună în limita serviciilor pe care le avem, atât eu cât și soțul.

Nelu Bălașa: D-nul comandant, d-voastră ce ne spuneți?

Daniel Popa: Profesia, este tot ceea ce știu să fac, de treizeci de ani fac numai lucrul ăsta. Nu neapărat comandă, ci numai la pompieri și numai în Călărași.

Această meserie, așa cum spunea și d-na doctor are un caracter profund umanitar pentru că salvăm viața oamenilor, d-na doctor din punt de vedere medical, noi îi scoatem din apă și din foc. Este o profesie care mi-a plăcut și chiar dacă am avut ocazia să o schimb, nu am vrut. Este prima dragoste și asta va rămâne pentru totdeauna.

Nelu Bălașa: Înseamnă că sunteți statornic.

Daniel Popa: Da, profesional dar și conjugal pentru că sunt căsătorit de 31 de ani.

Nelu Bălașa: De când sunteți în actuala formula, adică d-voastră împreună cu d-na doctor?

Daniel Popa:Primul echipaj SMURD s-a înființat în 2007, mai atâi la Călărași și mai apoi la Lehliu, în consecință de atunci suntem în tandem. D-na doctor este coordonatorul echipajelor SMURD și șefa din punct de vedere medical, eu  din punct de vedere profesional și managerial.

Nelu Bălașa: Fără a vă face complimente, pentru mine dar și pentru opinia publică, această noțiune de SMURD a căpătat concretețe și vizibilitate, la Călărași, de când a ajuns d-na doctor în această unitate.

Daniel Popa: Șeful echipajelor SMURD din punct de vedere profesional este ISU și funcționează numai cu angajați ai ISU, din păcate noi nu avem voluntari pentru că voluntariatul în județul Călărași la SMURD nu prea ”a prins” și oricum avem doar șapte ambulanțe, dacă am avea mai multe poate că s-ar ivi și persoane cere ar dori să fie voluntari. Paramedicii de pe ambulanțele SMURD au competențe militare, nu au abilități cum ar avea un asistent medical. Au competențe formate prin cursurile de paramedic și probabil anul viitor vor trece la o etapă superioară.

Nelu Bălașa: D-na doctor, aș vrea să individualizați puțin componenta aceasta de care vă ocupați, din punct de vedere organizatoric, medical și funcțional, în cadrul acestei structuri de urgență.poza ziar

Viorica Gheorghiță: În primul rând, echipajele noastre prin competențele lor, sunt de prin ajutor și transport. Ce vreau să precizez este faptul că, echipajul de urgență este cel care îți dă categoria.  Dacă eu mâine am resursele, adică medici pregătiți, pot trece la alt nivel, pentru că ambulanțele sunt dotate, însă în acest moment sunt echipaje de prim ajutor

Nelu Bălașa: Țintiți o creștere calitativă a serviciilor, o altă categorie unde ați dori să vă încadrați?

Viorica Gheorghiță: De țintit, țintim de mult. Problema este să avem și medici. Toți cei care fac parte din echipaje vor trece la următoarea etapă de pregătire din punct de vedere medical, putem trece și la echipaje de tip C dacă aș avea medici cu care să lucrez.

Nelu Bălașa: Este o problemă se pare cu resursa umană, în ceea ce privește medicii în Călărași? În afară de clasica formulă ”este de vină sistemul”, de ce credeți că este lipsă de medici?

Din punctul meu de vedere este o problemă. Cauzele sunt nu numai la nivel de județ Călărași, sunt peste tot. Deficit este din 2005 și am încercat de nenumărate ori să găsim soluții, au fost posturi pentru medici la urgențe scoase la concurs, pentru că aici este deficitul de medici, însă majoritatea medicilor rămân în București pentru au mai multe opțiuni și oportunități din punct de vedere medical.

Viorica Gheorghiță: Aici se lucrează în echipă, dacă nu ai noțiunea de echipă nu faci această specialitate. Urgența înseamnă abordare pluridisciplinară.

Nelu Bălașa: D-voastră sunteți elegantă și ați spus printre rânduri cea ce puțină lume în orașe mici au curajul să accentueze, și anume faptul că, dacă vrei să ai medici trebuie să ai și niște politici locale adecvate, ca să le oferi oportunități, ceea ce spuneați d-voastră: spitale și finanțări. Sigur, subfinanțarea este în toată țara, dar cu toate acestea sunt locuri unde medicii sunt prezenți, deci asta înseamnă că sunt niște politici locale care îi atrag pe medici

Viorica Gheorghiță: Eu vorbesc de specialitatea mea, având în vedere că pot vorbi atât prin prisma SMURD-ului cât și prin prisma specialistului de primiri urgențe, pot spune că avem dotările necesare, avem tot ce ne trebuie, dar nu reușim să atragem medici pentru că aceștia preferă să lucreze în clinici, nu au alte specialități la dispoziție. Este foarte greu să lucrezi într-un oraș mic unde nu ai acoperite toate gărzile, pentru toate specialitățile, cu terapie intensivă

Nelu Bălașa: Eu cred că aveți o tendință specială spre performanță și vă mărturisesc sincer că acesta este și unul dintre motivele pentru care mă aflu azi aici. Aș vrea să ne spuneți cum vizați performanța, cum o obțineți, având în vedere că participați la foarte multe competiții?

Daniel Popa: Dacă nu ai oameni care să vrea să facă, pentru că, componenta importantă sunt oamenii pe care sunt cu tine, îi ai alături de tine. Cei care au făcut performanță și-au dorit lucrul ăsta, iar restul s-au ”infectat pe drum” cu microbul acesta al concursului. Șampania învingătorului este dulce și într-adevăr de cca 15 ani suntem printre primii 3, pe podium, la toate concursurile pompierilor militari. Și anul acesta am câștigat faza națională.

Noi suntem o categorie profesională care suntem plătiți să ne pregătim și fizic. Avem educație fizică de sprecialitate în timpul programului

Nelu Bălașa: Aceste concursuri și aceste rezultate reflectă ceea ce spuneam mai devreme, preocuparea pentru performanță. Acum aș dori să îmi spuneți, despre nivelul misiunii, să îmi definiți misiunea și să-mi spuneți cu ce efective ale instituției o îndepliniți

Daniel Popa: În afară de misiunea de bază, din 2004 de când ne-am constituit ca și Inspectorat pentru Situații de Urgență, noi intervenim la inundații, cutremure, accidente, incendii și chiar suntem prezenți cu echipaje ISU la orice activitate culturală, socială,sportivă, etc,  care se desfășoară  pentru a asigurarea lor .

Uneori competențele nu țin pasul cu dotările. Împreună cu d-na doctor asigurăm asistența SMURD, separat noi inspectoratul mai avem destul de multe lucruri pe care le facem în folosul cetățeanului.

Nelu Bălașa: Comunicarea este un proces important în orice activitate, de aceea consider că oamenii trebuie să vă cunoască, să știe cum gândiți, cine sunteți, pentru că încrederea echipelor pe care le trimiteți în teren și a oamenilor vine și din cunoașterea liderilor acestei instituții, prin ceea ce spun aceștia și prin ceea ce fac aceștia. Ați gândit o promovare anume în scopul misiunii acestei instituții?

Daniel Popa: Ne-ați spus că suntem puțim cam discreți, dar asta este probabil o trăsătură a acestei activități. Noi avem o activitate publică, încercăm mediatizarea anumitor evenimente și Ovidiu Tătăranu chiar este un bun corespondent al mediei locale. La noi nu este cazul abordării unei campanii agresive de promovare a instituției. Considerăm că promovarea noastră cea mai bună este aceea de a ajunge cât mai repede la omul în nevoie, indiferent că este vorba de intervenții medicale cu echipaje SMURD, cu mașina de stins incendii pentru intervenții la incendii, cu mașina de asanare pirotehnică sau cu barca de salvare.

Nelu Bălașa: Salvarea și urgența este o componentă esențială a comunității. Mie mi se pare că în comunitatea noastră, atât la nivel de autorități cât și la nivel de cetățeni, această componentă de salvare și de urgență intră în actualitate numai atunci când se întâmplă evenimentele. Consider că această activitate trebuie programată și dotată cu resurse din timp și chiar și pentru prevenire și trebuiesc aduse la cunoștința comunității. Ați punctat, ați scos în evidență aceste lucruri comunității?

Daniel Popa:Le-am punctat, pentru că altfel nu am fi înlocuit din tehnică nimic. Sprijinul comunității și implicit cel direct, al consiliului județean, a fost un proiect pe axa 3 pentru dotarea cu autospeciale și ambulanțe

Nelu Bălașa: Să înțelegem că în timp a fost un proces de modernizare.

Daniel Popa: Probabil impactul situațiilor de urgență care s-au produs în 2005 și 2006, au arătat autorităților că în afara bunei voințe și suflet nu aveam altceva. Poți să ții piept evenimentelor, dar nu cu mâinile goale. Este esențial ca în caz de inundații, de foc, să ajungi în cel mai scurt timp la locul acela, pentru că poți diminua pagubele, poți salva vieți, poți avea șanse mult mai mari de reușite. Pentru noi, pe lângă salvarea oamenilor este importantă și salvarea bunurilor materiale ale acestora.

Nelu Bălașa: Totuși ceea ce faceți dumneavoastră, salvarea și urgența înseamnă și iubire și sânge rece. Cum se împacă ele în d-voastră?

Sângele rece ți-l dă profesionalismul și competența, dar sângele rece nu înseamnă inconștiență. Iubirea vine din iubirea apropelui, dacă nu pui suflet în meseria asta nu iese. Noi avem în sistemul acesta tot felul de apeluri umanitare la care participăm. Pe noi oamenii ne chiamă la nevoie și de aici probabil și imaginea pozitivă pe care o are ISU în rândul oamenilor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page