Anunţuri, Ultimile Știri — mai 22, 2013 at 09:45

O staţie de metrou din aur va fi construită în capitala Arabiei Saudite

by

aurPotrivit publicaţiei britanice The Independent, o staţie de metrou din aur va fi construită în capitala Arabiei Saudite iar banii pentru construcţia staţiei vor fi oferiţi din surse proprii de regele Abdullah.

Suprafaţa noii staţii de metrou, ce va fi construită în sectorul financiar al Riadului, va fi de 20.000 de metri pătraţi. Staţia va fi amplasată pe noua linie de metrou, ce urmează să fie construită în mai puţin de 4 ani. Cea mai mare parte a staţiei va fi realizată din marmură, iar pereţii ei vor fi împodobiţi cu plăci din aur. Se estimează că aceasta va fi cea mai costisitoare şi mai modernă staţie de metrou din lume. 

Proiectul staţiei a fost elaborat de arhitecta de origine arabă Zaha Hadid. Potrivit arhitectei, pentru noua sa lucrare ea s-a inspirat din dunele Arabiei Saudite, încercând să confere staţiei contururile line ale acestora.

Intrarea în metrou se va deosebi de asemenea foarte tare de cele obişnuite. Hadid a decis să construiască deasupra staţiei o clădire cu mai multe etaje de un design futurist, în care vor fi amplasate parcări şi un centru comercial. În staţie, care va deveni un important centru de transbordare, va fi aplicat de asemenea un nou sistem de acces al pasagerilor, menit să ajute la evitarea ambuteiajelor. Principiul de acţiune al acestui sistem nu este precizat în comunicat.

În afară de aceasta, Hadid a avut în vedere să asigure pătrunderea luminii solare în staţie şi la intrarea acesteia, dar în acelaşi timp să-i protejeze pe pasageri de căldură. Pentru aceasta arhitecta a fost nevoită să proiecteze un acoperiş special. De asemenea, special pentru noua staţie inginerii au creat un sistem de aer condiţionat fără analogie în lume.

Zaha Hadid este prima din istorie femeie laureat al premiului Pritzker, considerat un premiu Nobel în domeniul arhitecturii. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără Muzeul Naţional de Artă a secolului al XXI-lea de la Roma, sediul central al uzinei BMW din Leipzig, gara din Strasbourg şi marele centru comercial din Seul. De asemenea, Hadid a participat la proiectul complexului locativ ‘Turnul artistic’ din Moscova.

Sursa: AGERPRES

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page