Lifestyle, Sănătate — ianuarie 10, 2017 at 17:13

O sarcină face femeile mai inteligente?

by

Un nou studiu arată că se produc noi modificări în structura creierului mamelor, după naștere. Sosirea unui nou-născut îți schimbă viața, dar nu este singurul rezultat transformator al sarcinii. Potrivit unui nou studiu, se produc schimbări pe termen lung în structura creierului, ce au loc după ce o femeie a născut.

femeie-insarcinataCercetătorii din Olanda si Spania au examinat și au scanat creierul de 25 de mame care au născut pentru prima dată, atât înainte cât și după sarcină, precum si creierul a 20 de femei fără copii, relatează The Guardian.

Constatările cercetătorilor au fost publicate în revista Nature Neuroscience , și au arătat că volumul de materie cenușie în anumite zone ale creierului, a scăzut la femeile care au fost însărcinate. Se crede că aceste modificări durează timp de cel puțin doi ani, de la naștere.

“Aceste schimbări au fost foarte consistente”, a declarat Elseline Hoekzema, co-autor al studiului de la Universitatea din Leiden. “Deci, atât de consistente au fost schimbările, încât un algoritm computerizat a putut identifica în mod automat care dintre femeile din eșantionul nostru a fost gravidă și care nu sunt.”

După explorarea acestor schimbări, cercetatorii au declarat că ar putea stabili ce se întâmplă cu o femeie în tranziția acesteia până la naștere. “Modificări cerebrale, poate suna oarecum intimidant, dar descoperirile noastre sugerează că poate exista un scop evolutiv al acestor schimbări care pot servi când vei deveni mamă” , a adăugat Hoekzema.

Anumite regiuni specifice ale creierului care au arătat o scădere a volumului de materie gri, sunt semnificative. Ele sunt legate de capacitatea de a pune pe alții pe primul loc și de a-ți imagina cum ar putea să să simtă sau ce crede aceștia.

În ceea ce privește tații? Studiul, care a comparat 19 bărbați care deveneau pentu prima data părinți și 17 bărbați fără copii, nu s-a găsit nici o dovadă a existenței diferențelor găsite în creierul noilor mame.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page