Comunicate de presă, Ultimile Știri — septembrie 3, 2014 at 12:33

O ŞANSĂ LA ACCES CURAT ÎN ZONA TRANSFRONTALIERĂ CĂLĂRAŞI-SILISTRA

by

Pe data de 28 august 2014, la ora 10, a avut loc în localitatea Silistra din Bulgaria o altă etapă importantă din cadrul proiectului „Acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra”. Această activitate  a constat într-un work-shop tehnic având ca scop prezentarea și supunerea unei dezbateri în vederea îmbunătățirii  draft-ului Strategiei de Transport rutier și fluvial în zona Călărași-Silistra. 

1Din nefericire, de-a lungul timpului, domeniul cercetării în România a fost plasat la sfârșitul listei priorităților statului nostru, deși cercetătorii noștri și-au creat o imagine bună nu numai la nivel european dar și internațional, fiind bine primiți și reușind, după o serie de eforturi, să contribuie la dezvoltarea altor companii în multe alte state. Specialiștii care au preferat să își continue activitatea în România trebuie să depună eforturi deosebite și, pentru acest motiv, aceștia merită tot respectul și admirația noastră.

Recent, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București, prin intermediul proiectului „Acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra”, împreună cu partenerii săi: P2-Primăria Călărași, P3-Primăria Silistra, P4-INCDT COMOTI București, P5-Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria, demonstrează că totul este posibil atunci când se dorește cu adevărat realizarea unui fapt.

Proiectul cu titlul „Acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra” a fost inițiat din necesitatea îmbunătățirii accesibilității în zona transfrontalieră între orașele vecine Călărași (Ro) și Silistra (Bg), prin intermediul promovării unui transport public rutier și fluvial curat și eficient din punct de vedere energetic, utilizând mijloace ecologice de furnizare a energiei electrice precum turbinele eoliene și panourile fotovoltaice. Proiectul este finanțat în cadrul platformei Programului Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria (2007-2013) din  Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

2În data de 28 august 2014, începând cu ora 10, s-a desfășurat la Silistra, Bulgaria, un work-shop tehnic care a avut ca obiectiv prezentarea draft-ului Strategiei de Transport rutier și fluvial în zona Călărași-Silistra care, promoveaza utilizarea surselor de energie regenerabile. Persoanele prezente la eveniment, reprezentanți ai organizațiilor partenere, ai instituțiilor interesate, precum și oameni de afaceri importanți din România și Bulgaria, au avut ocazia de a afla informații interesante și bine documentate privind expertiza pe plan local și internațional în domeniul utilizării energiei neconvenționale pentru realizarea transportului public fluvial și terestru, fiind prezentate și explicate în mod argumentat avantajele folosirii acestei modalități ecologice atât pentru comunitățile locale-țintă, cât și pentru mediul înconjurător.

Concluziile studiului au fost preluate și integrate în acest document, care reprezintă unul dintre rezultatele proiectului. Strategia a fost creată în scopul de a constitui un reper important pentru autoritățile locale responsabile de politicile de dezvoltare, cât și pentru reprezentanți din mediul de afaceri, interesați de eficientizarea activității, de îmbunătățirea perfomanței în domeniul propriu de activitate, dar și de practicarea unui transport în condiții prietenoase cu mediul. Documentul a fost supus dezbaterii și urmează să fie completat de către  colectivul tehnic de redactare cu observațiile și sugestiile propuse de către participanți. În acest mod, produsul final va consta într-un document util în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a transportului pe apă și terestru în zona vizată.

Mulţumim pe această cale Primăriilor Municipiilor Călărași și Silistra, principalii beneficiari, pentru implicarea și voința de care dau dovadă în vederea creării unui acces curat în zona transfrontalieră Călărași-Silistra.          

Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA Bucureşti,
„Acces curat în zona transfrontalieră Călăraşi-Silistra”,
Loredana MIRA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page