O POVESTE ADEVĂRATĂ

by

Mariana IonescuA fost odată o familie, o familie pe cât de veche, pe atât de nouă, o familie numeroasă ce a luptat să-şi menţină rădăcinile cu oamenii, cu conjuncturile, dar mai ales ce a luptat cu timpul.

Era o familie ce mereu se aduna în jurul focului şi asculta poveşti cu Mihai, Ştefan, Corvine, privind stelele ce luminau chipurile bătrâne şi totuşi inocente, chipurile care, deşi pline de cicatrici erau înconjurate de nimburi ce străluceau sub astre.

Erau nişte oameni care, deşi stăteau la o masă a tăcerii, îşi depănau istoria veacurilor în care nişte eroi luptaseră în slujba idealului naţional.

Stând la această masă a tăcerii au văzut cum cade o stea peste Prut, un Prut ostil ce s-a învolburat şi s-a depărtat de liman odată cu vântul ce spintecă vise, lacrimi, iluzii, speranţe, poveşti şi oameni.

Cu toţii ne naştem cu un scop, viaţă fiecăruia dintre noi presupune o identitate şi o valoare, şi fiecăruia ne este dat acest dar, de a ne recunoaşte şi descifra propriul cod unic, autentic, care ne-a fost lăsat, aş zice, într-o formă misterioasă, nedescifrata.

Pe tot parcursul vieţii noastre asta şi facem, ne dăm zilnic răspunsuri-sau încercăm să le dăm- la o întrebare care ne frământă copilăria, maturitatea şi chiar bătrâneţea: CINE SUNT EU?

E o întrebare la prima vedere banală, copilărească, dar care ne deschide o profunzime de înţelesuri.

Nici nu ne dăm seama câte rezolvăm, şi câtă înţelegere ni se deschide odată ce putem răspunde la această întrebare.

Dacă SFATUL ŢĂRII de la Chişinău a hotărât pe 27 martie 1918 unirea Basarabiei cu România, noi trebuie să ne gândim că acea decizie nu a fost una luată degeaba ci a avut un scop, acela de a readuce românii de dincolo de Prut la ţară mamă.

Astăzi, vă propun ca trecutul să rămână trecut.

Să nu ne mai uităm în urmă.

Aşa că luăm ceea ce am învăţat şi mergem mai departe.

Şi să ne gândim că nu prin ignoranţă creştem ci prin înţelepciune.

Şi cu înţelepciune, astăzi, aici, la şcoală europeană Nicolae Titulescu, deschidem primul punct pentru colectarea de semnături al campaniei Aducem BASARABIA Acasă – ce se doreşte a fi o campanie pentru revenire la normal.

Campania  ADUCEM BASARABIA ACASĂ, este o campanie naţională, o campanie ce îşi propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea unei iniţiative legislative care va apropia decisiv cele două state româneşti.

Iniţiatoarea acestei propuneri legislative este Platforma Civică Acţiunea 2012, o coaliţie de peste 30 de ONG-uri, care susţin ideea unirii Republicii Moldova cu România.

Este cel mai important exerciţiu democratic de după 1990 privind românii de peste Prut.

“Cine suntem NOI…cine sunt EI”?… Două întrebări la care nu putem să dăm decât  un singur răspuns: “NOI suntem ROMÂNI”!

IMG_7286-1

Mariana Ionescu
Pshiholog, Profesor Coordonator Grădinița Căsuța Poveștilor

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page