De prin lume adunate — mai 20, 2014 at 09:00

O nouă condiţie ELIMINATORIE pentru cei care vor permis de conducere

by

Persoanele care nu pot demonstra că ştiu să scrie şi să citească nu vor mai putea să participe la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, se arată într-un proiect de lege depus în Parlament la începutul acestei luni.

smecher1Mai mulţi deputaţi PSD au depus un proiect legislativ care prevede că nu au dreptul să se prezinte la examenul pentru obţinerea examenulu auto persoanele care nu au absolvit cel puţin opt clase.

Proiectul este semnat de 11 parlamentari PSD şi unul de la UDMR şi a fost înregistrat în Camera Deputaţilor la începutul acestei luni.

“În ultima perioadă, în România, mulţi participanţi la trafic, analfabeţi, au obţinut permise de conducere, având ca urmare instalarea corupţiei în sistemul de examinare pentru obţinerea permisului de conducere şi în final producerea unor accidente foarte grave din necunoaşterea legislaţiei”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit iniţiatorilor Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România printre ţările europene cu un număr mare de decese cauzate de accidentele care au loc pe drumurile publice: 11,1 la suta de mii de locuitori, procent care plasează România înainte de Ungaria 9,1% şi Bulgaria 10,4. Comparativ în statele occidentale procentul este de Franţa 6,4%, Marea Britanie 3,7%, Suedia 3%.

În dreptul ţării noastre figurează la capitolul decese în accidente rutiere 2.377, Bulgaria 775, Ungaria 740, Germania 3.648, Franţa 3.992.

Proiectul legislativ are un singur articol care prevede că: “nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care nu a absolvit învăţământul primar şi învăţământul secundar inferior sau gimnazial”.

“Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarâre judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, tâlharie sau de furt al unui autovehicul, cu exceptia cazurilor când a intervenit una din situatiile prevazute la art.116 alin.(1)”, prevede actualul Cod Rutier.

Deputatul Ioan Munteanu a explicat pentru gândul de ce a fost nevoie de o astfel de iniţiativă legislativă.

“Am constatat de-a lungul timpului că un om care nu ştie să citească, nu va înţelege într-o intersecţie ce semn de circulaţie este, dar cu toate acestea el a luat carnetul. Înseamnă că este un profitor al acelui carnet de conducere. Nu cred că este normal ca unii să-şi piardă viaţa şi alţii să fie beneficiarul unor bani. Am pus opt clase, ipotetic, poate vor trebui patru sau douăsprezece, vom stabili în Parlament. Noi am considerat că opt clase înseamnă un studiu normal, în care poţi să înţelegi fenomenul”, a declarat pentru gândul deputatul.

El a adăugat că este “deja o tragedie” că pe şosele circulă şoferi care sunt analfabeţi.

“Important este să ne oprim de aici încolo. Nu ştiu cum să reducem numărul celor care conduc fără să înţeleagă ce fac. Am vrut să tragem un semnal de alarmă prin care încercăm să-i scoatem în afara legii pe cei care nu ştiu să citească”, a precizat Munteanu.

sursa:gandul.info

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page