Evenimente, Ultimile Știri — martie 26, 2016 at 18:47

O expoziție- o istorie… Un oraș- o mândrie…

by

12516555_1035195496553110_1662846371_n

 

Istoria țării este una extrem de amplă și a reprezentat dintotdeauna o altfel de imagine asupra locului în care trăim. Legăturile formate cu țările vecine creează un spațiu românesc de excepție.

Vineri, 25 martie, la Muzeul Dunării de Jos, Secția Arheologie, de la Consiliul Județean Călărași, a avut loc deschiderea expoziției ilustrate a monezilor din timpul regilor sciți. Aflat în parteneriat cu muzeul din orașul Ruse, unde se afla expoziția monezilor, muzeul nostru a adus o altfel de istorie, cea văzută prin monezi. Multora li s-ar părea foarte banal, deși, se pot afla foarte multe detalii despre un popor numai prin observarea celor mai mici și insignifiante artefacte.

Expoziția are la bază lucrarea scrisa a domnului profesor Dimitar Draganov, ”The coinage of the Scythian kings in the west pontic area”(Monezile regilor sciți din zona pontică de vest), publicată în 2015. Cartea prezintă cel mai complet studiu asupra monezilor regilor sciți din Tracia nord-estică, actuala Dobroge. Include un studiu aprofundat de discuții asupra iconografiei, denumirilor, cronologiei etc. Domnul dr. Marian Neagu, președinte al Muzeului Dunării de Jos, a contribuit și a reușit să ofere călărășenilor oportunitatea de a descoperi o nouă parte a istoriei spațiului românesc.

Din păcate , la noi a putut ajunge expoziția doar sub formă ilustrată, deoarece monezile fac parte din patrimoniul bulgar, fapt ce nu permite înstrăinarea expoziției în sine. Deși, ilustrarea acesteia reușește să construiască o introducere în tainele spațiului pontic de vest și o aprofundare a istoriei de mult pierdută.

Începând cu 25 martie, expoziția se află la Muzeul Dunării de Jos, Secția Arheologie, din cadrul Consiliului Județean Călărași. De asemenea, felicitări muzeului pentru inițiativă, pentru noua achiziție și mai ales pentru reușită.

Când văd această parte a orașului, partea culturală, mă simt mândră că m-am născut și am crescut aici. Nu degeaba se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici. Călărași-ul, deși un oraș mic, este plin de istorie, de importanță, dar mai ales de viață, în special când vine vorba de cultură.

 

Foto si Text:

Roxana Nicoleta Ruse

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page