Evenimente, Ultimile Știri — iunie 26, 2016 at 19:24

O bucurie frățească, autentică, în Piața Primăriei Călărași

by

Așa cum bine știți, orașul nostru Călărași din România, este înfrăţit cu oraşul Călăraşi din Republica Moldova, prin care s-a semnat un parteneriat de colaborare în mai multe domenii de interes reciproc, în vederea promovării facilităților economice, prin proiecte de dezvoltare economică și socială, care să vină în beneficiul comunităților locale, o colaborare pe plan social, cultural, artistic, sportiv, și identificarea de programe comune de dezvoltare a turismului și promovarea relațiilor economice, reciproc avantajoase.

calarasi-republica moldova010Am să încep acest articol adresând în primul rând mulțumiri gazdelor noastre, fraților noștri din Călărași, raionul Călărași, Republica Moldova, care au invitat delegația din Călărași-România, condusă de primarul Daniel Ștefan Drăgulin, să le fie alături la sărbătoarea aniversară a celor 584 de ani de atestară documentară  a orașului lor, ce a avut loc în data de 19 iunie 2016.

Îi salutăm cu deosebită stimă și respect pe dl primar Nicolae Melnic, dl Sergiu Artene – președintele Consiliului Raional, dl Victor Ambroci– viceprimar, d-na Ecaterina Melnic – secretarul Consiliului Orăşenesc, dl Chitoroagă Nicolae, d-na Valentina Stratan, Ana Reițman – consilier local, dl Badașcă Ion, dl Preguza Nicolae, consilierii raionali Iacob Mândrescu, Gheorghe Stratan și Tihon Său, care ne-au făcut să ne simțim ca acasă, care ne-au însoțit permanent pe toată perioada vizitei și care nu au precupețit nici un efort pentru noi, frații lor.

La sărbătoarea aniversară a orașului Călărași, au mai fost prezente delegații și din alte orașe înfrățite cum ar fi: delegația orașului Covasna, județul Covasna – România, delegația orașului Dve Mogili – Bulgaria, delegația orașului Iagotin- Ucraina, delegația orașului Bielsk Podlaski – Polonia.

calarasi-republica moldova041De asemenea, duminică, 19 iunie 2016 în Piața Primăriei, a avut loc un spectacol organizat în cinstea aniversării orașului sub patronajul Primăriei Călărași la care au participat cetățenii orașului cât și din raionul Călărași, oficialități locale și centrale – iar aici aș menționa prezența d-nei Monica Babuc-Ministrul Culturii, delegațiile orașelor înfrățite. După discursurile oficialităților prezente, pe scenă au evoluat formații profesioniste și de amatori și numeroși artiști: Centrul ”Dorința”, copii de la grădinițele ”Guguță” și ”Lăstărel”, ”Stelele Călărașiului” de la CRC, orchestra ”Ciobănaș”, Corina Țepeș și Costi Burlacu, Lenuța Gheorghiță, Mihai Budurin, Valentin Uzun și formația ”Tharmis”, trupa ”DoReDos”.

calarasi-republica moldova024O bucurie autentică, frățească a domnit pe întreaga perioadă a vizitei la frații noștri din Călarași- Republica Moldova. Așa cum oștenii domnului Moldovei – Ștefan cel Mare, ademeniți de natura Codrilor din preajmă și frapați de farmecul peisajului, au descălecat și au rămas aici pentru totdeauna împreună cu căpeteniile lor, așa și noi ne-am simțit ca acasă, primiți cu căldură, deschidere şi dragoste, și timpul petrecut cu frații de peste Prut a fost memorabil.

calarasi-republica moldova034Români, moldoveni – toți suntem un popor, care cîndva a fost divizat de alţii. Dragostea, patriotismul, libertatea sunt în sângele omului încă de la naștere, nu-i poţi spune fratelui tău că este de altă naţionalitate și vorbește altă limbă când, şi el şi tu aveţi aceeaşi mamă. Undeva, Grigore Vieru spunea: „Puneţi una lângă alta petele de sânge de pe cămăşile noastre şi veţi avea harta Basarabiei”… azi, noi, spunem: Nu mai răsuciţi fierul în inima Basarabiei şi aşa greu încercată şi mutilată în atâţia ani de dominaţie sovietică… suntem toţi români şi  vom fi până la capăt, fără excepții… noi toţi formăm un întreg, fie că suntem olteni, munteni, bănățeni, ardeleni sau moldoveni… datoria noastră e de a da viață iar României Mari!

[wzslider autoplay=”true” interval=”4000″]

Fotoreportaj: Liliana Manea și Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page