Ani de liceu, Cultură şi Educaţie — februarie 27, 2018 at 13:03

O altfel de lecție de istorie

by

Elevii Colegiului Național ,,Barbu Știrbei” au fost protagoniști la o lecție  de istorie mai puțin obișnuită, dedicată  Zilei Naționale a României, în care chiar ei au fost actorii, dar și publicul. Numărul mare de elevi implicați direct în organizare și susținere  (peste 115 ), și surprinderea celorlalți  prin întâmpinarea lor  cu un spectacol –eveniment, a constituit tactica  folosită pentru  ca mesajul zilei de 1 Decembrie să ajungă la cât mai mulți .

Deși a avut un caracter festiv, funcția informativă, dar mai ales cea educativă au fost esențiale pentru atingerea scopului urmărit:  readucerea în memoria colectivă a etapelor prin care s-a realizat  Marea  Unire și sensibilizarea  elevilor față de faptele  generației care a realizat  cu 99 de ani în urmă statul național unitar.

Activitatea a avut formatul oricărei lecții, dar mijloacele și modalitățile de realizare au fost diferite.  Jocul  de rol prin care fetele îmbrăcate în costume populare, cu eșarfă tricoloră, au personificat  Basarabia, Bucovina, Transilvania și România, iar băieții în rolurile lui Ion Inculeț, Sextil Pușcariu, Iancu Flondor, Gh. Pop de Băsești, Vasile Goldiși, Regele Ferdinand, s.a., au recreat etapele și atmosfera  în care s-a făurit România Mare, în 1918.

Actorii au aruncat peste public (elevii) sute de fluturași,  reprezentând copii după documentele legate de realizarea statului național unitar: Declarația Sfatului Țării, Declarația Congresului General al Bucovinei, Rezoluția de la Alba Iulia, clădirile  și sălile de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia în care s-au ținut  lucrările forurilor decizionale, decrete regale, articole din ziarele vremii, etc. – în intenția ca semnificația  Zilei Naționale să ajungă la elevi și pe această cale.   Scena  a fost o imensă hartă realizată de elevi, cu toate provinciile istorice  locuite de români,  care s-au  unit  treptat  cu România pe parcursul derulării activității, folosindu-se tehnica colajului, sugerând în final România Mare.

Jocurile de rol au alternat  cu muzica patriotică, creându-se  o atmosferă caldă  și un entuziasm   spontan  cu care elevii și profesorii  s-au prins în imense hore.

 Prof. Ion Dorobanțu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page