Cultură şi Educaţie, Educaţie — martie 4, 2014 at 18:59

O alegere bună:La sugestia Doiniţei Nicolae, mărţişoarele şi felicitările făcute de copii din centrul SERA şi “ Sfânta Maria”

by

Călărăşenii aflaţi în căutarea unui cadou pentru Mărţişor pot opta, în aceste zile, şi pentru varianta achiziţionării unui dar realizat de copiii din centrele de plasament, pe care le găsiţi la Secţia de Etnografie şi Artă Populară (Bloc Arcadia) a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi, în cadrul “Târgului de bijuterii şi Mărţişoare”.

martisoare6

În urma invitaţiei Doiniţei Nicolae, director al D.G.S.A.P.C. Călăraşi, am fost să admir mărţişoarele şi felicitările făcute de copii din central SERA şi de către copii din centrul “ Sfânta Maria” Călăraşi la “Târgului de bijuterii şi Mărţişoare”.A fost o alegere bună, pentru că aşa am putu să îi cunosc pe copii creatori de mărţişoare şi felicitări ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi.

Sunt multe lucruri de spus despre aceşti copii… Creaţiile lor sunt foarte frumoase, sunt pline de imaginaţie şi stau dovadă că au fost zămislite de nişte mânuţe dibace. Dau dovadă de multă  fantezie, creativitate, concentrare, dar mai presus de orice cred că a primat dorinţa de a face ceva, de a demonstra că sunt buni în ceea ce fac.

martisoare4

Pripici Iosefina Iuliana. Este o fetiţă frumoasă, inteligentă şi cu nişte mânuţe de aur. Ea împreună cu ceilalţi 4 fraţi sunt în rezidenţi la centrul “Sfânta Maria”… mai au un frăţior, dar el este dat în plasament. Iuliana este un ajutor de nădejde pentru educatoarele şi asistentele din centrul Sfânta Maria… ea îşi duce frăţiorii în fiecare dimineaţă la şcoală şi după aceea toţi le ajută pe doamnele educatoare din centru cu ceilalţi copii. Cei cinci fraţi sunt în centru de aproape 5 ani…

Toţi aceşti copii sunt educaţi şi inteligenţi, sunt exemplari în comportament datorită faptului că îşi doresc din tot sufletul să aibă o familie.

Priveam cu un băieţel, se băga în sufletul doamnei director cu mare dragoste. El se numeşte Nahimana Marc Antonio şi este în clasa a IV-a, inteligent care a participat la nenumărate concursuri şcolare şi a vut rezultate foarte bune. „Acum este luat mereu de o famile în vizită la ei, este un copil foarte cuminte şi nici nu se simte prin casă,” îmi spune d-na educatoare.

Pripici Mihai Gabriel, clasa aVII-a, fratele mai mare al Iulianei, cântă şi dansează extraordinar de frumos. Pentru faptul că are o voce frumoasă, martisoare2merge la Catedrala Sfânta Anastasia şi cântă împreună cu preoţii… îi place… „Mergem împreună cu preoţii pentru că aşa putem să cunoaştem oameni, să ne obişnuim cu lumea, este important să socializăm”, mi-a spus Mihai. Nu numai că este talentat la dans şi are o voce frumoasă, este şi foarte talentat la desen, inginerie şi cibernetică…este un multitalent în domenii diverse şi abia anul acesta împlineşte 15 ani.

Şi aceşti copii au vise şi idealuri, la fel ca toţi ceilalţi copii, dar… la ei dorinţa de a fi plăcuţi şi de a fi foarte buni în ceea ce fac le dă poate un atu în plus. Ei vor să fie cineva, să facă ceva remarcabil cu viaţa lor. Iuliana Pripici de exemplu, îşi doreşte să devină director al unui centru de copii… ştie ca trebuie să înveţe şi să lupte mult pentru lucrul acesta dar nimic nu o sperie, a obţinut la finalul semestrului I media 9,30… Mihai Pripici doreşte să devină DJ pentru că iubeşte muzica foarte mult… este un copil care învaţă bine, a obţinut media 8,33 la finalul primului semestru… „nimic nu este greu dacă pui pasiune şi ai voinţă!” a adăugat Mihai… Marc Antonio a încheiat primul semestru al clasei a IV-a cu FB la toate materiile şi se prăgătea de olimpiada de matematică… de fapt el doreşte să devină un bun profesor de matematică.

martisoare„Cei mai buni copii sunt la „Sfânta Maria” şi o spun în cunoştinţă de cauză pentru că am fost prin toate centrele. Avem copii care sunt la postliceeale sanitare sau la alte profile în Bucureşti, avem copii studenţi, avem copii la master…avem unii copii de excepţie, cu medii foarte bune… sunt copii care vor,copii cu o ambiţie nemăsurată. Ar fi păcat ca aceşti copii care provin din medii familiale urâte, să nu fie ajutaţi şi spijiniţi să urmeze şcoli, să fie cineva, câtă vreme ei asta îşi doresc”, a precizat Doiniţa Nicolae.  „Ei sunt nişte sufleţele calde şi bune, care au nevoie de noi să le fim alături”, a mai adaugat d-na director.

Din punctul meu de vedere „Sfânta Maria” este mai special şi aceşti copii merită cu prisosinţă şi mai multe laude datorită faptului că centrul „Sfânta Maria” este un centru de primiri în regim de urgenţă… cel mai greu centru s-ar putea spune. „Nu vreţi să fiţi acolo când ni-i aduce, nu vă puteţi imagina cum este”, precizează d-na educatoare.

Atât pentru astăzi… dar, promit să merg în centre şi să evidenţiez la rubrica „Clubul de Excelenţă” a ziarului Argument pe toţi acei copii minunaţi care merită să fie cunoscuţi, care merită aşa cum îmi spunea Doiniţa Nicolae „Să fie puşi la panoul de onoare la intrarea şi ieşirea din oraş”. Pe curând!

[wzslider autoplay=”true”]

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page