Editoriale — ianuarie 18, 2017 at 22:18

Nu trebuie să permitem ca în 2017, să se repete tragediile din Siria 2016. 300 de mii de copii sunt blocați în orașele asediate din Siria. Imagini șocante!

by

Organizația Națiunilor Unite a denunțat faptul că în Siria există încă cincisprezece zone sub asediu, în care locuiesc peste 700.000 de persoane, inclusiv cel puțin 300.000 de copii. În ciuda armistițiului, de luni de zile aceștia sunt fără nici un fel de ajutor umanitar.

copii siria3“Nu trebuie să permitem ca, în 2017, să se repete tragediile din Siria 2016”, spune declarația comună semnată de Programul Alimentar Mondial (PAM), UNICEF, Organizația Mondială pentru Sănătate (OMS) și Filippo Grandi – Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați. Organizațiile umanitare ale ONU lansează un apel să le fie garantat accesul imediat, necondiționat și în condiții de siguranță pentru a ajunge la copiii și familiile care sunt lipsite de ajutorul umanitar în țara din Orientul Mijlociu. Declarația a fost făcută în orașul elvețian Davos, având în vedere Forumul Economic Mondial, unde vor participa principalii lideri politici și economici ai planetei.

Copii cu risc de boli infecțioase și malnutriție

În acest moment – conform agențiilor ONU – aproximativ cinci milioane de oameni, trăiesc în zone extrem de dificile pentru a ajunge cu asistență umanitară, din cauza asediilor, a insecurității și accesului restricționat. Printre sirienii fără nici un ajutor, sunt 2 milioane de copii și adolescenți, supuși riscului tot mai mare de malnutriție, deshidratare, boli infecțioase și răni . “Tragic, mulți copii au cunoscut doar războiul în viețile lor tinere”, continua declarația. Prin urmare, în plus față de alimente și medicamente, copiii sirieni au nevoie urgentă de tratament psihologic pentru a depăși traumele războiului.

siriaArmistițiul nu a întrerupt asediile

În toată Siria – semnal de alarmă ridicat de ONU – oamenii continuă să sufere din cauza lipsei de mijloacelor de trai de bază și din cauza riscului violenței continue. După două săptămâni de la încetarea focului intermediat de Rusia și Turcia, la data de 30 decembrie anul trecut, majoritatea zonelor asediate nu au primit încă nici un ajutor umanitar, iar temperaturile de iarnă scăzute face și mai disperată situația sirianilor izolați de restul lumii.

“Noi, și prin “noi” înțelegem lumea, nu putem rămâne tăcuți în timp ce părțile implicate în conflict continuă să folosească refuzul de alimente, apă, medicamente și alte forme de ajutor, ca arme de război”, a adăugat organizațiile umanitare ale Organizației Națiunilor Unite. În 2016, doar 10% din cererile de acces în zonele asediate au fost aprobate, deși  dreptul internațional umanitar – după cum amintește ONU –ar trebui să se interzică în mod expres asediul civililor ca tactică de război.

copii siria1Madaya și alte orașe asediate

Dacă asediul în partea de est a Alepului s-a terminat cu re-cucerirea orașului de către armata siriană, există încă alte zone complet izolate, inclusiv Madaya, Douma (periferia estică a Damascului) și Deir-ez-Zor, capitala provinciei în partea de est a țării. În afara lipsei de alimente și medicamente, zonele aflate sub asediu suferă chiar probleme mai grave, din lipsa totală a energiei electrice sau a accesului la educație.

desene copii siria

Desen al copiilor sirieni

Organizația ”Salvați Copiii” a raportat că, în ciuda armistițiului, nici măcar bolnavilor și răniților nu li se permite să părăsească orașul asediat. În Malaya – unde armata loială lui Bashar al Assad și milițiile libaneze Hezbollah împiedică sosirea alimentelor, medicamentelor și ale altor necesități de bază – unui băiat de 10 ani rănit grav de un bombardament cu o lună în urmă, i-a fost interzis să părăsească orașul. Părinții – spun ONG-urile – le este frică de faptul că, fără îngrijire medicală adecvată, băiatul și-ar putea pierde vederea.

copii siria2Doar Moadamiya – un oraș cu aproape 45 de mii de locuitori de la periferia Damascului, asediat de trupele lui Assad- a primit un ajutor umanitar la data de 7 ianuarie, după mai mult de două luni de izolare totală.

Fără încălzire și cu teamă de lunetiști

Rezidenții din Madaya tremură de frig din cauza lipsei de combustibili pentru încălzire și datorită prezenței lunetiștilor, care îi impiedică să meargă să-și adune lemne de foc.

“Situația este foarte rea”, a declarat un profesor din Madaya organizației ”Salvați Copiii”. “Suntem obosiți și epuizați, ne e temă mereu de a nu fi loviți de bombe sau de a fi uciși de lunetiști. Suntem epuizați și înghețăm de frig”, a mai spus profesorul.

siriaChiar și ”Salvați Copiii” îndeamnă părțile aflate în conflict să permită accesul imediat al convoaielor cu ajutoare umanitare pentru zonele asediate. “Ororile asediului asupra districtelor Alepului a dispărut din sensibilizarea opiniei publice -conchid organizațiile ONU- dar, trebuie să facem totul să ne asigurăm că nevoile și viitorul populației siriene nu ies din conștiința lumii “.

Printre refugiații care au fugit din Siria să caute siguranță în alte țări din Orientul Mijlociu, aproape jumătate (47,6%) sunt copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page