De pe la noi, Editoriale — iulie 21, 2019 at 14:36

Nu stricați Cotul Borcei !

by

Pe cursul său, braţul Borcea prezintă câteva meandre, dintre care cea mai accentuată este cotul Ţiganului sau cotul Borcei, “pe al cărui mal sudic încă din neolitic, s-a înfiripat o aşezare din care avea să rezulte, după secole de istorie,municipiul Călărași.

Cu toate că descoperirile arheologice dovedesc continuitatea de locuire încă din neolitic, documentele care s-au păstrat amintesc pentru prima dată de o aşezare aici, la cotul Borcei, în secolul al XVI-lea. Se pare că braţul, afluent al Dunării, fost botezat după numele unui boier.

Din neolitic locuitorii acestei așezări nu au făcut nimic care să rivalizeze sau să egaleze particularitatea și specificitatea pe care oconferă așazării noastre cotul Borcei, așa că a rămas Călărași orașul de la Cotul Borcei.  Tot ce face administrația locală este să distrugă autenticitatea și frumusețea Cotului Borcei prin proiecte megalomanice și neavenite din beton și otel.

Frumusețea Cotului Borcei trebuie îmbogățită cu amenajări prietenoase cu oamenii și mediul din piatră și lemn care să continue proiectul trasat de natură.

Cotul Borcei este tot ce avem mai frumos în Călărași și de aceea el nu trebuie violat cu aroganța și voluntarismul unor cârpaci politici..

Valorificarea Cotului Borcei trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice largi și îndelungate care să aibă la bază studii și propuneri făcute de profesioniști și care să țină cont de rigorile urbanistice,arhitecturale și de mediu.

 

Nelu Bălașa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page