Politica, Politica naţională — ianuarie 29, 2014 at 12:43

Noul Cod Penal şi de Procedură Penală vor intra în vigoare de la 1 februarie 2014. Noua politică penală schimbă total lucrurile în favoarea marilor infractori

by

Noile Coduri, Penal şi de Procedură Penală, intră în vigoare de la 1 februarie 2014. Situaţia e mai gravă decât ar putea părea la o primă vedere. Semnalele de alarmă privind dezastrul care poate apărea în Justiţie de la 1 februarie au fost trase de profesioniştii din branşă şi au fost preluate şi în Raportul MCV. Cu toate acestea, Guvernul refuză să opereze acele „remedii” extrem de simple, dar extrem de necesare, pentru a se întâmpina efectele care vor da justiţia peste cap.

freedom

Expert Forum face o analiză detaliată şi revelatorie asupra efectelor devastatoare pe care noile coduri, în forma actuală, le vor produce.

Laura Ştefan, expert anticorupţie: „Dacă textele intră în vigoare chiar și o singură zi, dezastrele produse în sistemul de justiție penală vor fi ireparabile, anulându-se practic munca unui întreg sistem judiciar (în trecutul recent România s-a mai întâlnit cu o situație similară în cazul dezincriminării și a reincriminării ulterioare a bancrutei frauduloase). Asta, deoarece în dreptul penal operează principiul legii penale mai favorabile care se aplică mereu cu prioritate: o intervenție legislativă ulterioară intrării în vigoare a codurilor nu va mai putea rezolva nimic în privința faptelor comise până la acea dată”

ÎCCJ, DNA şi DIICOT au solicitat modificările necesare

Judecătoarea Livia Stanciu, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a solicitat Guvernului adoptarea rapidă a unei ordonanţe de urgenţă care să modifice textele legale în punctele lor deficitare. Evident, apelul a rămas fără răspuns. De asemenea, DNA şi DIICOT  au rămas, la fel, fără răspuns în urma solicitărilor scrise pe care le-au transmis Ministerului Justiţiei.

laura-stefanMai mult, avertizează Laura Ştefan, la momentul transmiterii proiectelor către Parlament, mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat realizarea unui studiu de impact, precum şi lansarea unor dezbateri publice privind noua politică penală a ţării.

Laura Ştefan: „Nimeni nu ştie dacă noul sistem judiciar românesc poate funcţiona cu adevărat conform noilor norme sau dacă nu cumva mecanismele nu vor ajunge să blocheze activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”

Punctele fierbinţi – semnalele de alarmă

Conform noilor Coduri, Penal şi de Procedură Penală, sunt introduce 3 elemente de politică penală asupra cărora experţii se pronunţă a fi dezastruoase. Noua politică penală a României dinamitează practic activitatea instituţiilor judiciare care, până acum, au funcţionat în corelaţie cu normele de aşezare juridică a UE, fiind conotate şi specificate în MCV ca fiind pe drumul cel bun.

Cele 3 noduri care fac şi desfac:
– interpretarea “legii celei mai favorabile” duce la incertitudine în sistem;
– au scăzut pedepsele la infracţiunile contra patrimoniului, deci multe se pot prescrie rapid;
– interceptarea convorbirilor devine nefezabilă.

Exemple:

dnaLaura Ştefan dă un exemplu extrem de elocvent, din care putem afla ce s-ar putea întâmpla în cazul anumitor infracţiuni conform noilor reglementări penale.

În cazul producerii de prejudicii de peste 2.000.000 RON, prin infracţiuni contra patrimoniului – vorbim de furt, tâlhărie, piraterie, înşelăciune, gestiune frauduloasă, bancrută, bancrută frauduloasă -, avem de-a face cu dosare complexe pentru a căror realizare se cheltuiesc sume mari de bani şi se utilizează resurse enorme. Aceste dosare pot fi închise prin prescrierea faptelor înainte de a se pronunţa o soluţie definitivă.

O altă situaţie imposibilă este aceea în care DNA şi DIICOT nu pot folosi în dosar instrumente investigative. Cu alte cuvinte, înainte ca DNA şi DIICOT să înceapă efectuarea interceptărilor, sunt obligate să-i aducă la cunoştinţă persoanei suspecte că a început urmărirea penală asupra ei. Astfel, suspectul este prevenit că ar putea fi interceptat telefonic sau prin alte mijloace.

Sursa: sud-est-forum.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page