Politica, Politica naţională — mai 3, 2014 at 21:11

Norica Nicolai: Apel la responsabilitate către Guvernul României

by

Doresc să fac un apel public către Guvernul României, aflat în vacanță electorală, pentru a lua poziție și a clarifica o serie de acțiuni și atitudini ale partenerilor de guvernare de la UDMR, ce se situează încă o dată la limita legatității.

NORICA NICOLAI - PNL - CONFERINTAMă refer la acțiunea CJ Covasna, entitate a statului român, care s-a adresat recent Curții Europene de Justiție, într-o chestiune ce privește obținerea de avantaje indirecte pentru Ținutul Secuiesc. De asemenea, am în vedere și recentele declarații ale vicepreședintelui UDMR Laszlo Borbely, care încearcă să impună ideea legiferării limbii maghiare ca limbă regională.

Consider toate aceste acțiuni și declarații ca fiind periculoase, în contextul politic și de securitate în care se află țara noastră în acest moment. Este evident că se încearcă obținerea de avantaje prin crearea unui paralelism cu situația din Ucraina și Crimeea, iar aceste încercări sunt complet iresponsabile și inadmisibile pentru orice om politic, cu atât mai mult cu cât acesta este parte a unei formațiuni guvernamentale.

Știm cu toții că o parte a liderilor maghiari înțeleg să își mobilizeze electoratul în pragul alegerilor prin emiterea unor mesaje naționaliste, chiar iredentiste, dar cred că a venit timpul ca UDMR să evolueze de la tipul de politică practicat „cu succes” în anii ‘90.

Astăzi, România este parte a Uniunii Europene, care sprijină și încurajează exprimarea identității culturale și lingvistice a oricăror minorități aflate între granițele sale. În același timp, UE și noi ca librerali, dezaprobăm și luăm poziție împotriva oricărei încercări de creare a unor conflicte regionale. Instrumentarea unor manipulări ce trezesc sentimente de ură între cetățenii europeni nu pot duce decât la slăbirea Uniunii, crearea de instabilitate și uneori la pierderea de vieți omenești.

Îi solicit astfel lui Victor Ponta să iasă pentru câteva ore dintr-o campanie electorală la care nu ar trebui să participe și să clarifice această situație, să emită o poziție a Guvernului României în legătură cu afirmațiile și acțiunile la care am făcut referire și să comunice cetățenilor acestei țări ceea ce are de gând să facă.

Norica Nicolai
Membră a Parlamentului European
Vicepreședintă PNL

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page