Familie, Lifestyle — mai 17, 2013 at 17:49

NON – VIOLENŢA SE ÎNVAŢĂ ÎN FAMILIE

by

non violenza 1Cum să educăm copii încă de la o vârstă fragedă  la respect şi non-violenţă…

Ca şi lupta împotriva violenţei asupra femeilor vine reiterat din nou faptul că primul pas pentru a preveni brutalitatea este educarea copiilor într-un anumit fel.

Astăzi o persoană din trei este victima unei violenţe, uneori cu rezultate tragice şi… femei care  mor mai mult din vina crimelor pasionale decât din boli sau accidente, şi în 70% din cazuri criminalul a fost omul iubit.

Ce să facem pentru a împiedica naşterea acestor violenţe?

În casă trebuie să fie numai exemple bune. Educarea la non-violenţă înseamnă  o educaţie sănătoasă şi echilibrată afectivă, în sensul respectului faţă de celălalt, de egalitate între bărbați și femei. Este vorba despre valori care ar trebui transmise copiilor de la o vârstă fragedă, spunându-le modul în care s-au născut: în sensul că, dacă mama şi tata nu ar fi fost trataţi cu dragoste, respect şi bunăvoinţă, astăzi nu ar exista fructul uniunii lor. Familia trebuie să fie primul exemplu al unei relaţii echilibrate între un bărbat şi o femeie.

Mamele ar trebui să transmită ideea că sentimentele sunt valoroase şi că nu ar trebui să ne fie ruşine să le exprimăm. Tata este modelul masculin de referinţă şi din comportamentul său şi de felul său de a relaţiona cu partenera, copiii învaţă să se apropie de sexul opus.

non violenza

Joaca cu sexul opus

Încă din primii ani de viaţă, copii ar trebui să fie obişnuiţi cu amestecul  dintre sexe, jucându-se împreună şi utilizând jucării “neutre”, nu exclusiv pentru băieţei  sau exclusiv pentru fetiţe. De asemenea este bine ca ocazional, să propuneţi schimburi de jocuri între fraţi şi surori şi să faceţi cunoscut copilului cât mai repede posibil plăcerea de a sta în compania sexului opus, fără temeri şi fără prejudecăţi.

Mesaje de egalitate

De la 6 ani încoace este uşor pentru copiii să trăiască un fel de fractură cu sexul opus…  fetele formează grupuri mici, băieţii refuză tot ce se referă la feminitate ca jocuri, culori, haine. Deşi este vorba de o etapă normală de creştere, este important ca părinţii să explice că anumite epitete sunt nepotrivite şi ofensatoare.

Mama şi tatăl trebuie să facă eforturi pentru a-şi trata copiii lor la fel, indiferent de sex şi adulţi înşişi ar trebui să fie interschimbabili  în rolurile lor… tata poate face curăţenie şi mama poate schimba becul.

Numai de trăind cu spontaneitatea aceste situaţii se pot depăşi idei preconcepute şi diviziuni.

non violenza 3
A-i  învăţa să  spună NU

Mulţi bărbaţi violenţi sunt de fapt oameni slabi şi fără stimă de sine, incapabili să-şi gestioneze frustrarile. Neavând o structură puternică a personalităţii care să-i susţină, în faţa unei dezamăgiri în dragoste, o respingere sau abandonare reacţionează atacând. Pentru aceste situaţii este important cuvântul “NU” pentru copii… dacă nu sunt învăţaţi să încaseze eşecurile,  în timp, copii mici răsfăţaţi  cu fiecare cerere a lor vor deveni adulţi pretenţioşi şi egoişti care nu vor şti cum să facă faţă unui răspuns negativ sau o respingere.
non violenza 2

Ce să le înveţi pe fetiţe

Demnitatea, respectul de sine şi independenţa sunt valori ce trebuie transmise fetiţelor. Cu privire la dreptul de auto-exprimare, există o linie între inocenţă şi răutate, care adesea este neclară. Ceea ce pentru o femeie este un pupic simplu sau un fel de atitudine, poate fi interpretat ca o invitaţie tacită de a i se face avansuri. Pentru fete  trebuie să fie clar că trebuie să se simtă liber, să se exprime cum doresc, dar evitând să se expună la riscuri. Fiecare persoană are datoria de a se proteja şi de a se iubi şi că acesta este adevăratul sens al decenţei.

Pe de altă parte, mamele nu trebuie să fie prea protectoare… interzicând fiicelor de a merge afară nu înseamnă că le va proteja pentru totdeauna.

1 Comment

    Leave a Comment

    You must be logged in to post a comment.

    You cannot copy content of this page