Dezvoltare durabilă, Dezvoltare rurală — iunie 4, 2013 at 08:30

Noi promisiuni de la Bucureşti. Activitatea GAL-urilor – deblocată în maxim două săptămâni

by

Seria de întâlniri de lucru cu factorii de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi a instituţiilor subordonate a fost continuată şi în această săptămână de către reprezentanţii FNGAL.

minister1

În urma discuţiilor şi a porpunerilor făcute de FNGAL, APDRP a acceptat decontarea a 50% din cheltuielile de funcţionare a GAL-urilor, raportat la sume angajate, aşa cum de altfel reiese şi din lămuririle transmise de DIGI AGRI.

„Este o discuţie pe care o purtăm cu reprezentanţii APDRP de foarte multă vreme şi ne bucurăm că în sfârşit am primit promisiunea domnului George Turtoi, director APDRP, că în maxim două săptămâni procedura va fi modificată în aşa fel încât decontarea aferentă contractelor încheiate pe măsura 431.2 să se facă raportat la contracte semnate de beneficiarii GAL, în limita a 50% din valoarea totală a cheltuielilor de funcţionare. În plus, a mai fost acceptat şi faptul că suma contractată de un GAL pentru funcţionare, reprezintă sumă atrasă din strategia de dezvoltare, ceea ce înseamnă că un GAL poate deconta cheltuieli de funcţionare încă din prima zi după modificarea procedurilor”, a explicat Alexandru Potor, preşedinte FNGAL.

Revenire la abordarea LEADERminister2
Un alt subiect de discuţie a vizat implicarea într-o măsură mult prea mare a reprezentanţilor AM din teritoriu în activitatea GAL-urilor. În acest sens reprezentanţii FNGAL au solicitat Autorităţii de Management să nu transforme GAL-urile în nişte anexe (subordonaţi) ai CDRJ-urilor şi să limiteze intervenţia angajaţilor proprii la rolul de observatori, aşa cum este de altfel stipulate foarte clar în ghidurile şi procedurile în vigoare. Directorul AM PNDR, Mihai Herciu a subliniat în acest sens că fiecare caz de „exces de zel„ va fi tratat individual şi a făcut un apel către GAL-uri să sesizeze orice fel de derapaje existente în teritoriu.

Importanţa consultării
Consultarea GAL-urilor în procesul de modificare a ghidurilor şi procedurilor de lucru, respectiv intensificarea dialogului între actorii implicaţi în derularea axei LEADER, a fost din nou unul dintre subiectele abordate, iar reprezentanţii AM PNDR şi cei ai APDRP şi-au asumat angajamentul de a fi mai deschişi în acest dialog şi de a consulta GAL-urile înainte de finalizarea şi aprobarea unor astfel de documente.

„Secretarul de Stat Achim Irimescu si-a aratat disponibilitatea de colaborare extinsa cu FNGAL pentru a putea sprijini mai eficient absorbtia fondurilor prin Axa LEADER”, a adăugat Alexandru Potor.

Ghedzira Nicolae
Expert dezvoltare rurala
GAL Valea Mostistei

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page