Fashion - Tendinţe, Lifestyle — aprilie 25, 2014 at 14:30

Nod de cravată: mister dezlegat

by

Oscar Wilde spunea despre cravata cu nodul bine făcut că este primul pas serios în viaţă. Nu-i de mirare că, chiar de la 1900, acest element vestimentar începuse să fie considerat unul dintre cele mai importante într-o ţinută, căci el atrage o mare parte din atenţie.

rozNodul de cravată este sabia cu două tăişuri pentru un stil masculin bine conturat: fie salvează ţinuta, fie strică întreg aspectul, dacă modelul de cravată este unul neinspirat, iar nodul prost făcut.

După ce te-ai asigurat că ai ales modelul potrivit de cravată, pe care să o poţi asorta la hainele tale, nu îţi rămâne decât să treci la partea cea mai interesantă: nodul. Deşi probabil că, împins de inspiraţie, poţi încerca să inventezi multe tipuri de nod, în realitate există numai patru sigure şi cu care nu poţi da greş: Windsor, Half-Windsor, dublu sau Pratt.

Nod de cravată Windsor

full-windsor-knotAcest nod de cravată este cel mai comun, fiind unul tradiţional, pe care îl poţi folosi cu încredere la întâlnirile de afaceri, interviuri, dar şi în locurile în care ai nevoie de un look oficial. Cum nodul va fi destul de lat, poartă-l la cămăşi cu guler deschis.

Cum să faci nodul de cravată Windsor

windsor

 1. Pune-ţi cravata în jurul gâtului, având grijă ca partea mai lată să atârne mai lung decât cea îngustă.
 2. Îndoaie partea lată peste cea îngustă, astfel încât să obţii un X aproape de al doilea nasture al cămăşii tale.
 3. Trece capătul lat pe sub cel îngust şi apoi prin bucla nou formată.
 4. Trage partea lată peste bucla nou formată şi apoi întoarce-l prin spatele ei.
 5. Trage capătul lat dinspre stânga spre dreapta, astfel încât să treci peste nodul proaspăt format.
 6. Îndoaie capătul lat din nou prin buclă, prin spatele nodului.
 7. Adu capătul lat în faţă, prin nod.
 8. Strânge nodul, e gata! Acum îl poţi aranja manual.

Nod de cravată Half-Windsor

half-windsor-knotAcest tip de nod este o formă mai simplă a precedentului şi mai uşor de adaptat la ţinute. Chiar dacă este mai îngust, trebuie să ai grijă să nu ridice gulerul.

Cum faci un nod Half-Windsor

half-windsor

 1. Încrucişează cele două capete, astfel încât partea mai lată să rămână deasupra.
 2. Trece capătul lat peste cel îngust, astfel încât să îţi rezulte un X aproape de al doilea nasture al cămăşii.
 3. Trece capătul capătul lat prin spatele celui îngust, apoi întoarce-l prin faţă şi trece-l prin bucla nou formată.
 4. Întoarce capătul lat peste forma intermediară de nod, din stânga spre dreapta.
 5. Trece capătul lat prin buclă, de sus în jos şi prin spatele a ceea ce ar trebui să semene cu un nod.
 6. Adu capătul lat din spate în faţă, trecându-l prin nod.

Nod dublu de cravată

principalaNodul dublu este cel mai simplu tip de nod, pe care îl faci atunci când vrei să scapi rapid şi să arăţi bine. Se potriveşte perfect la o ţinută casual, cu o cămaşă cu guler îngust.

Cum să faci un nod dublu de cravată

dublu

 1. Pune-ţi cravata în jurul gâtului, astfel încât partea mai îngustă să fie mai scurtă decât cea lată, ambele formând un X.
 2. Întoarce partea lată prin spatele celei subţiri, astfel încât să facă o buclă la nivelul celui de-al doilea nasture al cămăşii.
 3. Întoarce capătul lat în jurul celui îngust, apoi trece-l prin nodul nou format.
 4. Strânge nodul uşor.

Nod de cravată Pratt

Nodul de cravată Pratt, de asemenea cunoscut ca Shelby, este unul simetric, destul de asemănător cu Windsor, însă mai uşor de făcut. Cum nu este nici la fel de lat ca Windsor, dar nici îngust precum cel dublu, îl poţi folosi la orice fel de ocazie.

shellCum faci un nod Pratt

 1. Pune-ţi cravata în jurul gâtului cu ambele capete întoarse pe dos, având grijă ca cel lat să atârne mai mult decât cel îngust.
 2. Încrucişează capetele astfel încât să obţii un X şi întoarce partea lată pe deasupra, trecând prin buclă şi formând un nod.
 3. Trece partea lată peste cea îngustă, acoperind nodul.
 4. Trage capătul lat în sus, trece-l prin buclă şi apoi prin nod.
 5. Strânge nodul.

Nod Eldredge – sofisticat

eldredge tie knot

Chiar dacă ai învăţat cum să îţi faci nodul perfect la cravată şi cum să o asortezi la cămaşă, s-ar putea să nu fi fost atent la câteva detalii. Nu-i nimic, ţi le amintim noi. Deşi ţi se va părea că le ştii de când ai fost pionier, la şcoală.

1. Să îţi legi cravata nu ar trebui să dureze mai puţin de cinci minute, decât dacă eşti un adevărat maestru în arta nodului. Altfel, ai răbdare cu ea şi nu te aştepta să iasă impecabil în doi timpi şi trei mişcări.

2. Teoretic, nu ar trebui să îţi speli cravata. Nu încerca să o bagi în maşina de spălat alături de lenjerie intimă şi şosete, căci o vei distruge. În cel mai rău caz, du-o la o curăţătorie.

cravate3. Atunci când faci nodul, partea mai lată trebuie să o acopere pe cea mai îngustă, însă nu trebuie să atârne prea mult, pentru că “aranjamentul” se va dezechilibra. Ştii că ai legat-o corect dacă nu acoperă cureaua, ci doar îi atunge partea superioară.

4. Oglinda nu este numai pentru o întreba dimineaţa dacă eşti cel mai frumos din ţară. Îţi amintim, în caz că ai uitat, că ar trebui să te ajute când îţi faci nodul mai mult decât te ajută instinctele.

5. Atunci când îţi desfaci cravata de la gât, nu o smulge de parcă ar urma să o arunci. Încearcă să inversezi procesul prin care ai înnodat-o, astfel nu se va deteriora şi o vei putea lăsa moştenire nepoţilor tăi.

[button link=”https://www.argumentpress.ro/pentru-domni-zece-piese-vestimentare-care-nu-se-demodeaza/” size=”large” bg_color=”#b81fb8″ window=”yes”]Citeşte şi: Zece piese vestimentare care nu se demodează[/button]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page