Editoriale — mai 10, 2014 at 12:33

În noaptea minții

by

Frankensteins_monster_Boris_Karloff-300x336În România, toată suflarea e în campanie. Senatul e în campanie, premierul e în campanie, președintele e în campanie, politicienii sunt în campanie. O campanie electorală de-un penibil absolut, cu toate ingredientele aduse de-a valma, amestecate, adunate din campaniile tuturor timpurilor. Insulte, calomnii, morți dezgropați, naționalism, patriotism de duminica, straie populare, pomeni electorale, afișe mincinoase, sloganuri mincinoase, vizite, depuneri de coroane, discursuri sforăitoare, mâini ținute în dreptul inimii, aroganță, slugărnicie, imagini ireale din sate prăfuite și uitate de Dumnezeu, cu candidați care n-ar păși nici morți pe-acolo în afara campaniei, calcule, socoteli și iar minciuni și propagandă cât cuprinde.

Captivă, națiunea română se află între două mari curente. Nu ideologice, nu de principii, nu de dreapta sau de stânga. Este captivă în propia-i neputință de a mai discerne adevărul de minciună, falsul de autentic și trece și ea prin toate stările imprimate de politicienii ce-au luat țara la iureș, adunându-se prin orașe câte 2-3 în același timp, fiecare cu publicul său, fiecare cu talibanii săi. Peste toate astea, o sfântă apatie și sictir profund al celor care au decis că politica și politicienii sunt toți o apă și-un pământ. Cei care au renunțat să se mai zbată, să aibă simpatii și au decis că viața, așa cum este ea, le aparține doar lor. Oamenii obișnuiți pe care-i vezi pe stradă, cu gândurile și preocupările lor, cu grijile și neajunsurile lor, desprinși din fanatismul luptei politice, dezamăgiți de repetitivitatea promisiunilor neonorate, de falsitatea profundă a celor ce ocazional, respectiv în campanie, pretind a fi cocoșați de grijă pentru electorat.

Campania de anul acesta, e de departe una dintre cele mai penibile, false și mincinoase posibil. Nivelul de manipulare la care s-a recurs e surprinzător prin imbecilitatea sa. O campanie pentru idioți, gândită de idioți disprețuitori care au decis că românii nu merită mai mult decât fraze sforăitoare și afișe pompoase, plus eternele pomeni electorale. Imaginile difuzate întru convingerea votantului sunt de-un ridicol absolut, născute din amatorismul, stupiditatea celor care le-au conceput, într-un total dispreț față de cei care ar trebui convinși să iasă din apatie și să se prezinte la vot. Campania de acum însă, nu este adresată lor, ci eternei mașinării degrabă ștampilatoare de buletine. Celor duși ca vitele cu autobusele la secțiile de votare. Celor mânați de popă sub amenințarea afuriseniei, de consilieri, primari, sub amenințarea tăierii ajutoarelor sociale, a pensiilor de boală închipuită. Celor cumpărați cu 3 pixuri, un pui, un ulei sau o pungă cu făină. Mitingiștilor arvuniți cu 60 de lei pe participare. Campania de anul acesta n-a mai făcut niciun efort să mascheze intenția de a scoate la vot oameni care vor face ceea ce trebuie.

Și peste toate astea, România este neguvernată, ea, asemenea unei bărcuțe pe-o mare în furtună, plutește în derivă, funcționează din inerție, prin grația divină. România arată ca un experiment făcut de amatori, animați doar de ideea ”să vedem ce iese”. Și ce iese, începe să se întrezărească: un mutant, un Frankenstein, un monstru în care mai pâlpâie o urmă de umanitate care, în cele din urmă, dacă nu va fi întreținută, se va stinge definitiv. Un întuneric denumit de unii, pe bună dreptate, noaptea minții.

by   Angela Tocilă Fondator politicstand.com, autor pe blogul propriu și pe platforma Evenimentului ZileiHydepark și Vocile Dreptei579421_552080218170513_1046441213_n-140x140

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page