Dezvoltare personală, Lifestyle — iunie 18, 2018 at 14:53

Nimeni nu este perfect, aparențele sunt cele mai înșelătoare

by

Nici un om nu este perfect, fie că este bărbat sau femeie… nimeni nu este perfect. Prin natura noastră umană, dar mai ales datorită liberului arbitru dăruit de ”Doamne-Domane”, toți suntem departe de ea. Suntem cu toții plini de defecte și trecem prin momente când suntem foarte greu de suportat chiar și pentru cei care ne plac sau ne iubesc cel mai mult… Și de aici încolo începe povestea trăsăturilor de personalitate care ne pot influnța negativ sau pozitiv absolut toate relațiile pe care le avem pe parcursul vieții noastre, care ne po ajuta să depășim o serie de momente punctuale intervenite la un moment dat sau… ne pot conduce doar pe nisipuri mișcătoare sau în mlaștini emoționale profunde.

Problemele majore ale oamenilor apar de obicei datorită faptului că au prea multe așteptări de la mediul exterior, și mai ales pentru că, chiar dacă s-au lovit cu capul de un milion de ori de pragul de sus, au cucuie, vinețeli sau chiar sângerează,  încă nu au înțeles esențialul: nu cunoaștem niciodată pe deplin o persoană și oamenii se schimbă. Un om poate arăta și se poate comporta absolut fermecator la început, dar… poate că, la un moment dat va trebui să te întrebi unde s-a evaporat sau pe unde s-a rătăcit… sau… cineva pare să fie complet plictisitor și nepăsător, dar cu timpul, poți descoperi un farmec ascuns în el sau o persoană de încredere și empatic la problemele altora…

Exemplele de mai sus doar întăresc ideeea că nu ”judeci cartea după copertă” și că aparențele sunt cele mai înșelătoare… că ai nevoie de timp și răbdare pentru a cunoaște oamenii, și că nu trebuie să-ți descarci problemele, bagajul emoțional sau așteptările tale de la viață, asupra altcuiva.

Trebuie să încercăm să fim cât se poate de pozitivi, pentru că persoanele pozitive  acceptă eșecul și știu că este singura modalitate de a învăța și de a crește. Oamenii pozitivi înțeleg emoțiile negative și ce i-a condus spre eșec, dar nu se plâng, ci se repliază și continuă.

Este adevărat că unii oameni au o modalitate inadecvată de a se lega de afectivitatea lor și de a celorlalți. Este posibil ca ei să nu poată iubi sau să accepte să fie iubiți sau să fie prinși în propriul iad de vină, resentimente sau frică. În astfel de cazuri nu încercați să faceți vreun miracol, relația se va termina cu un eșec. Trebuie să-ți asumi întotdeauna responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în viața ta și nu cauți să-i învinuiești pe alții să-și justifice greșelile… și nici invers, adică să accepți ca mizeria emoțională a altuia să fie aruncată în capul tău, prin asumarea unor vini sau eșecuri care nu îți aparțin… Oamenii pozitivi se concentrează asupra a ceea ce pot îmbunătăți și analizează ceea ce s-a întâmplat, pentru ca data viitoare să facă mai bine, sau să nu mai comită cumva aceeași greșeală.

Și să nu uit, foarte important! Nu ai nevoie să cauți aprobarea altora pentru deciziile care privesc în mod direct viața ta. Bazându-te pe opiniile altora, poți deveni vulnerabil, manipulat și dependent… trebuie să îți însemni cu fierul roșu în memorie faptul că nu este posibil să-i mulțumești pe toți. Deci, nu căuta aprobarea altora, ci acționează în funcție de propriile tale valori.

Nu sunt absurdă, ascultă opiniile altora, dar nu te lasă absorbit(ă) de nimic altceva pe care tu nu îl consideri util pentru creșterea ta.

O altă provocare pe care o aruncă viața, sunt acei oameni pe care îi întâlnim undeva, la un moment dat, pe una din cărările pe care ne poartă destinul, și al căror scop primordial în viață este acela de a distruge încrederea în tine și în forțele tale proprii... Una  dintre acuzațiile cele mai toxice și negative pe care ne confruntăm cu toții este negativitatea celor care nu cred în noi, care ne critică indiferent de ce am face sau nu am face sau încearcă să limiteze… Este un de-a râsu`- plânsu`care reflectă asupra noastră incompetența și frustrarea lor.

Din factorii externi care ne înconjoară cel mai bine să ne lăsăm infectați de bucuria și optimismul celorlalți… nu face bine sănătății voastre emoționale și nu este recomandat este să permiteți stresului, plictiselii sau pesimismului să vă lovească. Din păcate, unele emoții negative, cum ar fi angoasa, nesiguranța și pesimismul sunt mai ușor contagioase decât pozitive.

De aceea, afirm cu tărie că trebuie să Zâmbim mai mult!… în ciuda a tot și a toate. Trebuie să mulțumim universului și vieții pentru tot, chiar dacă avem impresia că sunt doar lucruri mici… ele sunt parte din viața noastră de zi cu zi. Fiți deosebit de buni cu cei care nu v-ar trata și nu vă tratează bine în mod normal… Transformați toate acțiunile, gândurile și cuvintele negative îndreptate spre noi, în acțiuni, gânduri și cuvinte pozitive!

Nimic nu denaturează sentimentele și sănătatea noastră emoțională decât critica și bârfa altora. Această atitudine este foarte negativă. Astăzi criticăm noi și mâine vom fi victime la rândul nostru! Nu creați medii dificile sau negative… Răul nu se combate cu rău, ci cu bine!

De asemenea, se spune că trebuie să evităm căderea în cele trei accidente geometrice: cercuri vicioase, triunghiuri amoroase și minți pătrate... nu s-ar spune, dar credeți-mă că ceastă maximă poate fi foarte utilă atunci când ne ocupăm de sănătatea noastră emoțională… și ar fi bine de subliniat și faptul că luptele mici pentru puteri mici, ne poartă spre alte lupte noi și mai distructive pentru mintea și sufletul nostru…

Majoritatea oamenilor încearcă să fie mai presus decât ceilalți, de aici și încălcarea normelor și  alunecarea voită în ”accidentele” menționate mai sus…  A fi mai presus de ceilalți nu aduce nimănui nici un merit… vom fi întotdeauna deasupra unora și clar, sub alții… Este inevitabil! Pe de altă parte, prin aceste lupte de a ne impune sau de a evita să fim subjugați, vom pierde energia pozitivă și ne vom angaja într-o atmosferă negativă… închizându-ne singuri ușile oportunităților. După ce realizăm că nu ne este așa de bine pe cât am fi crezut, am da orice să fi păstrăm ușile deschise… dar, uneori nu există nici un alt remediu decât să punem capăt gândirii și acțiunilor negative, să punem punct situațiilor unde până atunci am lăsat doar virgule.

A fi pozitiv înseamnă a fi conștient că succesul tău depinde în a crede în tine însuți, chiar și atunci când nimeni altcineva nu crede, chiar și atunci când toți îți spun că ești nebun sau fraier că nu ai acceptat compromisuri pentru a-ți realiza visele și îndeplini țelurile… În cele din urmă, fiecare este responsabil pentru propria sa viață… și dacă greșești nu e un capăt de țară, important este să-ți înveți lecția ta de viață pentru că nimeni nu e perfect!

O altă aparență înșelătoare sunt persoanele care sar de la o extremă la alta. Este acel tip care trece de la cea mai mare sensibilitate la agresivitate maximă, fără să existe fapte care să justifice o astfel de schimbare. Pur și simplu, într-o zi el moare de îndrăgostit ce e și te umple cu daruri și mângâieri, dar a doua zi te respinge într-un mod acid și uneori crud… mai mult sau mai puțin cred că ați cunoscut acești oameni… De ce procedează aceste persoane așa, ce îi determină să se comporte ca și cum ar avea dublă personalitate??… Simplu, dar complex în același timp.

Ca să folosesc un clișeu spun… scheleții din dulap… dar, de fapt acest tip de om se scurge din punct de vedere emoțional… adică, plastic spus, sunt varză! În primul rând au un conflict profund cu ei înșiși, pe care ei nu l-au depășit… sunt foarte egocentrici și clar, nu iau în considerare efectele pe care le provoacă asupra ta (și crede-mă, nu au nimic cu tine!) … e sigur faptul că nu sunt gata să aibă o relație de iubire sau de orice alt gen cu tine sau cu oricine altcineva… până când nu își va înfrunta scheleții proprii din dulap – a se citi subconștient, trecut – nu poate merge nicăieri, cu nimeni… exact ca la un PC: trebuie șterse absolut toate programele și reinstalate… așa și el, trebuie să lase doar soft-ul de bază, adică cele 10 porunci, și să încerce să-și rescrie fiecare program pas cu pas, asumându-și eșecurile în aceeași măsură cu succesele… fiecare greșeală sau succes este lecția noastră de viață din care trebuie să ne extragem doza de pozitivitate, care va contribui la cel ce urmează să devenim.

Un alt tip de aparență înșelătoare este omul care și-a făcut un obicei sau un stil de viață, din minciună. Există multe modalități de a minți, dar, cel mai evident este să vorbim despre fapte sau situații care nu s-au întâmplat niciodată… ele sunt acelea care ”sunt vii” doar în mintea noastră întunecată care nu vrea să perceapă realitatea așa cum este ea. Trăind prin aparențe, promițând și neîndeplinind, de fapt te adăpostești de circumstanțele cu care nu ești de acord… dar, ca și revers, minciunile sunt și modalități de a cădea într-o falsitate continuă, unde nu vei mai putea distinge realitatea de ficțiune.

De obicei mincinosul crede că oferă altora, nu din cauza felului în care vă minte, ci din cauza modului în care o face. Paradox, nu-i așa? Ce oferă? Ceea ce vor ceilalți să audă, și de cele mai multe ori prin asta își distorsionează voit realitatea, crezând că poate converti negativismul în pozitivitate… pe principiul, dacă o faci altora, de ce să nu ți-o faci și ție?… Adesea, aceste minciuni nu sunt ușor de observat deoarece există oameni care sunt adevărați profesioniști în simulare… și de aceea spun, mai ales tuturor apropriaților mei că este foarte important să acordăm atenție modului în care observăm și interacționăm împreună cu ceilalți.

Cineva care minte în mod constant va face imposibilă ca încrederea să fie prioritatea relațiilor sale… fiind foarte abil, ai nevoie de atenția sporită  a tuturor instictelor tale, logica creierul nu te va ajuta prea mult să-i vezi adevărata față pentru că acesta lucrează conform informațiilor și stimulilor oferiți de mediul extern…  Niciodată nu veți construi relații valoroase cu oamenii care  mint în mod obișnuit, este imposibil.

Bineînțeles că avem de furcă și cu oamenii care în aparență sunt culți, educați, de succes, plini de bani, etc, dar care te fac să te simți inhibat. Sunt genul de persoane în prezența cărora simțiți că stați mereu pe ouă… adică, te simți intimidat de personalitatea lui, nu știi ce să faci cu mâinile, nu știi dacă ești bine îmbrăcat, ce impresie îi faci, cum să i te adresezi, etc… În parte temerile tale au o fărâmă de adevăr, pentru că aceștia sunt adesea foarte critici față de ceea ce faceți sau spuneți, și chiar despre modul în care vă îmbrăcați. Această trăsătură este deținută de cineva care are mult succes sau bani și el caută pur și simplu o companie care să se comporte așa cum dorește…

Adevărul este că în prezența lor de fiecare dată te simți evaluat și în general descalificat. Tu gândești fiecare lucru de douăzeci de ori înainte de a-l pronunța… el nu…  Ei foarte bine felul în care te comporți când este cu tine și rămâne în această atitudine tensionată, care nu te lasă să fii spontan. Dintr-o dată, poate deveni o persoană foarte tăcută când este în prezența sa, sau vorbește, dar este întotdeauna atent la expresia pe care o are fața ta la cuvintele sale.

În cazuri mai extreme, acești oameni bolnavi de control dealtfel, ca și narcisciști ajung să devină violenți. Ei cred că lumea și toți oamenii, în special partenerul lor, trebuie să se comporte așa cum își închipuie ei că ar trebui. De fapt, ei încearcă să suplinească lipsa de încredere în el și singurătatea cel înconjoară de cele mai multe ori,  prin intimidare, fie cu jocuri psihologice subtile( să nu le subestimăm intelingența pentru că sunt niște ași), sau fie cu constrângere fizică directă (în relațiile personale)… clar, în preajma acest tip de om, niciodată nu vei fi fericit sau relaxat… chiar dacă este un om de succes, negativul din viața sa îl coboară peste tine, umplându-te de temeri și frici nefondate… așa că, aveți grijă în preajma cui doriți să fiți! A avea succes sau bani, nu înseamnă neapărat că ești un om pozitiv sau fericit… de multe ori sub masca perfecționismului se ascunde dezastrul cel mai întunecat.

Concluzia: Trăim într-o lume în care suntem infectați de emoțiile altora, unde magnetismul gesturilor, al cuvintelor și mișcărilor altora ne pot captiva sau ne pot deranja. Ființele umane sunt legate de aceste fire invizibile care ne condiționează în multe feluri… suntem conduși de energii care se modifică perpetuu, în funcție de sănătatea noastră emoțională și de bagajul nostru intern… adică, dacă lăsăm instinctele să se dezvolte și ”ciulim” urechile ori de câte ori suntem avertizați, vom reuși să rămânem niște ființe pozitive, care vor trece peste absolut toate dificultățile… dar, dacă suntem ”surzi” la emoții și judecăm doar cu mincinosul (aici a se citi, creierul) în baza informațiilor strânse din stimulii și factorii externi, vom fi încărcați permanent doar de energie negativă, și clar nu vom percepe și nu vom înțelege nimic, niciodată, din lecțiile de viață prin care trecem… vom fi doar niște zombi călători care nu for face bine nimănui, nici măcar lor înșile.

Emoțiile, în special cele care rezultă din stres, tensiune și anxietate, se pot răspândi foarte ușor, sunt mai contagioase decât orice epidemie…  Totul în lumea asta funcționează pe principiul ”ce dai, aia primești”, iar eu mai spun că, ”întâi trebuie să dăm, ca să primim”… este e lege a echilibrului lucrurilor și faptelor, a universului,  o lege de schimb… care se caracterizează printr-o schimbare în starea noastră mentală și energetică, și mai este și starea de spirit provocată de atitudinea și stările emoționale ale celor din jurul nostru…

De aceea, repet…

Nimeni nu este perfect, aparențele sunt cele mai înșelătoare atunci când judeci cartea doar după copertă… Aveți grijă ce vă doriți, ce gandiți, și mai ales… cu cine vă însoțiți!

Nu vă fi teamă de instinctele voastre și nu le ignorați! Intuiția joacă un rol important în viața noastră. Multe dintre deciziile bune pe care le luăm sunt rezultatul intuiției noastre, nu reflectarea noastră logică. Pur și simplu trebuie să lăsăm liber instictul, să-i permitem să ne ghideze și să ne deschidă drumul, fără să ne gândim mult la asta… și pe parcurs veți fi capabili să combinați cele două surse de informații într-o singură decizie: o parte intuiție și o altă parte raționament… rețeta exectă pentru a atrage doar ceea ce este bun pentru voi!… dar, mai multe despre intuiție în articolul următor…

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page