Editoriale, Interviuri — mai 4, 2016 at 08:05

Nicolae Dragu:Dulce nu ştie, Drăgulin nu poate şi Dumbravă nu contează

by

inteviu cu Nicolae Dragu

15000 de trandafiri și peste 5 ha de spații verzi au dispărut în mandatul  Drăgulin-Dulce-Dumbravă

Din 2012 nu s-au mai construit locuințe pentru tineri sau sociale

O altă minciună spusă populației a fost și aceea privind anveloparea blocurilor. În 4 ani s-a reușit anveloparea a doar 4  blocuri. Am lăsat 15 proiecte privind anveloparea, nici măcar pe acestea nu au reușit să le realizeze, ar fi fost totuși ceva mai mult decât 4. Nimeni nu s-a interesat, toți au aruncat doar vorbe în vânt și minciuni.

Curățenia orașului, care s-a lăsat de izbeliște. Orașul era curat, iarba era tunsă, zonele verzi erau îngrijite, acum sunt distruse și neîngrijite, s-au furat florile.

Dulce nu ştie, Drăgulin nu poate şi Dumbravă  nu contează. Au fost împreună patru ani la conducerea oraşului şi uitaţi vă cum arată! a declarat pentru Argument Nicolae Dragu

Sala polivalentă, Proiectul privind modernizarea iluminatului public, noul sediul al primăriei Călăraşi, 8-10 parcuri, 3500 de locuri de parcări, 7 biserici, 3 școli, o grădiniță, acestea sunt proiecte lăsate la sfârșitul mandatului Dragu.

Nicolae Dragu a inițiat și a derulat proiecte pe termen lung, cum ar fi iluminatul public , alimentarea cu apă din puțuri de mare adâncime, consolidarea malului Borcei pentru protejarea orașului, proiecte pe care predecesorii săi fie nu le-au fost gestionat bine și nu le-au mai urmărit.

În perioada 2012-2016, nu s-a concretizat nici un proiect nou pe termen lung, ci doar s-au derulat prost proiecte inițiate înainte de 2012.

Multe proiecte de interes pentru orașul Călărași au fost sistate pentru simplul motiv că erau inițiate, începute de vechea administrație, și nu s-a mai ținut cont de interesul și bunăstarea cetățeanului contribuabil la bugetul de taxe și impozite. Răutatea și incapacitatea au câștigat în detrimentul interesului cetățeanului a declarat Nicolae Dragu pentru Argument

Dar important este este de fapt ceea ce urmează, spune Nicolae Dragu. Orașul are nevoi urgente:

1.În primul rând trebuie reabilitate toate drumurile principale din oraș. Sunt aproximativ 60 de km de șosea și trotuare.

2.Alimentarea cu apă a Călărașiului din puțurile de mare adâncime (la cca 520 m), lucrarea deja finalizată, dar pe care au sistat-o mai apoi în 2012. De ce au făcut lucrul acesta? Pentru ca noi, călărășenii să bem apă din ”WC-ul Europei”, unde cca 500 de milioane de oameni se urinează și se deversează tot felul de substanțe chimice. Pentru că alimentarea cu apă din puțurile de mare adâncime a fost sistată, acestea s-au colmatat, deși trebuia doar pusă în funcțiune.

Debitul de 38m3/sec ale celor cinci puțuri înseamnă exact debitul care este necesar unei populații de 65000 de locuitori, pe care noi nu-i mai avem. Coloana de distribuție de la 325 mm am făcut-o la 625 mm. Toți au fost răuvoitori în privința acestei alimentări cu apă, inclusiv Țuțuianu care în mandatul 2000-2004 a sistat lucrările. Această alimentare cu apă a fost un deziderat al strămoșilor noștri, de la primarul Cealîc până în zilele noastre, timp de 70 de ani toți s-au zbătut să aducă apă și când a fost aproape de realizare, s-a sistat.

Drăgulin nu are nici un merit pentru că s-au reabilitat stațiile de captare, de pompare și de tratare a apei. Aceste proiecte au fost ale Ecoaqua, sub oblăduirea noastră a primăriei Călărași, și a fost gestionat de noi, de comunitatea locală, pentru că noi, orașul Călărași, am fost beneficiarul. Aceste proiecte au fost inițiate și derulate pe perioada mandatului meu. Chiar și proiectul CL8 a fost inițiat pe perioada mandatului meu și trebuia finalizat în 2013, dar nu s-a întâmplat pentru că se pare că nu au căzut de acord asupra ”foloaselor necuvenite” și s-au tot făcut licitații după licitații. Nu au fost în stare să gestioneze situația și proiectul CL8.

Proiectul CL8 nu rezolvă și nu finalizează toate problemele rețelei de apă a orașului, nu a fost gestionat bine deloc. S-au suprapus multe coloane de apă care deja erau schimbate prin programul SAMTID, derulat în perioada 1996-2000 prin care s-au înlocuit aproape 100 de km de coloană de apă. S-au suprapus, proiecte, alți bani, altă distracție pe bani europeni.

15 de trandafiri și peste 5 ha de spații verzi au dispărut în mandatul  Drăgulin-Dulce-Dumbravă

3.Reabilitarea și amenajarea spațiilor verzi. S-au distrus foarte multe spații verzi în perioada de 4 ani, peste 5 ha, din care numai scuarul însumează 2 ha, plus în parcul Dumbrava și în zonele unde s-au făcut multe reamenajări cu piatră, înlocuind spațiile verzi. Oamenii au nevoie de plante pentru a respira și aer curat, oxigen, nu doar miros piatră și asfalt încins. Trebuie să revenim la plante cât mai multe, pentru că este nevoie de ele să absoarbă dioxidul de carbon, este bine știut de toată lumea procesul fotosintezei prin care plantele absorb dioxidul de carbon pentru a-și extrage dioxidul de carbon necesar creșterii lor, eliminând oxigenul, absolut indispensabil vieții. De altfel politicile europene sunt foarte precise în acest sens și noi trebuie să le respectăm și să ne aliniem la ele.

4.O altă prioritate pentru Călărași este podul Călărași-Ostrov-Silistra, care și din punct de vedere strategic și din punct de vedere al interesului național, trebuie făcut RO-RO. Pentru acest pod avem toate avizele, acordurile luate și menționez: ale prefecturii Constanța, Consiliului Județean Constanța, Guvernul României, Președinției României. Există de asemenea și un studiu de prefezabilitate privind traficul, iar acum, am reușit să avem și valoarea reală la care s-ar ridica costurile acestui pod, adică cca 100 milioane de euro doar construcția podului. Nu este greu de atras această sumă prin accesare de fonduri guvernamentale și europene.

5.Urgentă este ”Susținere mal Borcea”, de la Prefab până la DN3B. Astfel putem proteja și parcul și casele oamenilor, și aici mă refer la gospodăriile din Măgureni, pentru că sunt peste 200 de locuințe, ferme și teren agricol, care sunt afectate când apele cresc. Concret, există un proiect în valoare de 10 milioane de euro care este depus la Mediu, dar de care nimeni nu a fost preocupat să-l urmărească și să insiste pentru el.

Din 2012 nu s-au mai construit locuințe pentru tineri sau sociale

6.Din 2012 nu s-au mai construit locuințe pentru tineri sau sociale. S-au terminat de finalizat două blocuri pentru tineri căsătoriți și locuințe sociale. Nu s-a mai construit nimic nou în cei 4 ani, și asta înseamnă de fapt lipsă de preocupare din partea primăriei.

Deși la Ministerul Lucrărilor Publice era depusă documentația pentru construcția a aproximativ 150 de apartamente, locații cu fundații existente în cartierul Mircea Vodă, nu s-a preocupat nimeni, nu a interesat pe nimeni din primăria Călărași în toată această perioadă de 4 ani.

O altă minciună spusă populației a fost și aceea privind anveloparea blocurilor. În 4 ani s-a reușit anveloparea a doar 4  blocuri. Am lăsat 15 proiecte privind anveloparea, nici măcar pe acestea nu au reușit să le realizeze, ar fi fost totuși ceva mai mult decât 4. Nimeni nu s-a interesat, toți au aruncat doar vorbe în vânt și minciuni.

7. Curățenia orașului, care s-a lăsat de izbeliște. Orașul era curat, iarba era tunsă, zonele verzi erau îngrijite, acum sunt distruse și neîngrijite, s-au furat florile. Din parcul sfânta Anastasia unde erau plantați 500 de fire de trandafiri, acum mai sunt 100, s-au furat. Din Parcul Central la fel, s-au furat trandafirii, mii de trandafiri au dispărut din toate zonele orașului, ca să nu mai discutăm despre cei care erau amplasați pe scuarul central al străzii București, ca și gardul viu pe de o distanța de 2 km. Călărașiul a avut în parcuri și pe scuar cca 15000 de trandafiri care nu mai sunt, canapelele frumoase, solide, turnate în fontă, care au fost înlocuite cu niște canapele din platbandă de 5 mm, peste 150 de stâlpi din parcul central care erau turnați în fontă și aluminiu, au fost scoși din parc și duși ”nu se știe unde”, s-a făcut o distrugere mare.

a consemnat Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page