People-Passion-Performance — noiembrie 6, 2018 at 21:33

Nevoia unei strategii care să adreseze cât mai direct creșterea competențelor digitale este una stringentă în România

by

 

Digitalizarea are un impact puternic pe piața muncii, la nivelul competențelor de care este și va fi nevoie în economie și în societate. O foarte mare parte din locurile de muncă de astăzi necesită deja un nivel de bază al abilităților digitale.

Conform Raportului “Future of Jobs” al Forumului Economic Mondial, abilitățile de care va fi nevoie pentru a fi competitiv în viitor au cunoscut modificări esențiale, iar în top 3 sunt:

rezolvarea de probleme complexe,

gândirea critică (analitică)

și creativitatea.

Dezvoltarea de competențe digitale prin predarea de ore de programare în școli le dezvoltă copiilor tocmai aceste trei abilități necesare pentru viitorul lor.

Nevoia unei strategii care să adreseze cât mai direct creșterea competențelor digitale este una stringentă în România, care se clasează în mod constant pe ultimele locuri conform datelor DESI (Raportul de țară privind Indicele Economiei și Societății Digitale).

Mai mult, studiile arată că nevoia de specialiști în domeniul IT&C va crește substanțial în toate sectoarele economiei, iar până în 2020 se va înregistra un deficit de 500.000 de profesioniști în domeniu la nivel european, în timp ce în România, numărul de absolvenți ai facultăților cu profil tehnic (STEM) a înregistrat o scădere față de raportarea precedentă.

Este de dorit ca un număr tot mai important de elevi să aleagă să urmeze o facultate în domeniul tehnologiei.

Tocmai de aceea, integrarea și folosirea creativă a tehnologiilor digitale în cadrul procesului de învățare au devenit o politică prioritară asumată la nivel European dar și național.

UE și statele membre, printre care și România, prin introducerea programării în programa gimnazială, își asumă nevoia de a opera modificări în ceea ce privește educația.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page