Editoriale, People-Passion-Performance — august 7, 2014 at 15:38

Nelu Geaulea este un instrumentist de excepţie

by

Un alt artist al meleagurilor călărăşene care va onora scena Festivalului Internaţional de Folclor Hora mare este Nelu Geaulea… un artist profesionist îndrăgostit de folclor şi de muzica clarinetului său. A urcat pe multe scene naţionale şi internaţionale alături de mari artişti ai folclorului românesc. Nelu Geaulea este un instrumentist de excepţie călărăşean pe care mulţi dintre noi îl cunoaştem de foarte mult timp, un om şi un prieten de excepţie, dacă ar fi să-i întrebaţi pe unii.

nelu geauleaLa un moment dat a dispărut de pe scena călărăşeană, dar acum s-a reîntors şi este pus pe fapte mari. De fapt pe mine nu mă miră, un instrumentist care l-a avut ca şi mentor şi prieten pe maestrul George Udilă este perfect normal să fie un bun profesionist şi să aibă planuri şi proiecte măreţe în ceea ce priveşte cariera lui profesională. Dar, d-voastră nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, cel mai bine este să lecturaţi discuţia pe care am avut-o cu el ieri, proaspăt întors de la un festival folcloric din Belgia.

Hai să spunem pentru cine nu te cunoaşte, cine este Nelu Geaulea? Şi cum ai ajuns să cânţi la clarinet şi la saxofon?

Nelu Geaulea este un artist liber profesionist, instrumentist. Cum am ajuns la acest instrument? Simplu. Ideea a venit de la tatăl meu, am început să învăţ la clarinet şi am început să cânt în Fanfara Călăraşiului în 1979. Mai apoi, am plecat la Bucureşti la studiu şi l-am avut ca profesor pe maestrul George Udilă. După aceea parcursul a fost normal, am ajuns la orchestră, am dat atestat pentru artist profesionist şi de-a lungul timpului nu am făcut altceva decât să mă perfecţionez.

Am activat ca şi artist în judeţul Călăraşi, în ţară, am participat la nenumărate festivaluri de folclor din ţară şi din străinătate.

nelu geaulea3Dintre toate festivalurile şi concursurile la care ai participat care ţi-a rămas mai aproape de suflet?

Festivalul Maria Tănase din 1983. Eram foarte mulţi instrumentişti care participam la acel concurs, o concurenţă extraordinară…eram 150 de instrumentişti concurenţi. După aceea ca şi satisfacţie profesională, în 1989 am câştigat trofeul pentru cel mai bun instrumentist, premiul cel mare, de fapt nu am venit cu mâna goală de la nici un concurs sau festival la care am participat şi asta a fost recunoaşterea mea ca şi artist de valoare.

Dacă la început, la concursurile unde participam luam menţiune sau diploma de participare, am reuşit să ajung să câştig Marele Trofeu şi titlul de Mister Clarinet, dar asta numai cu foarte multă muncă, seriozitate, punctualitate şi dedicaţie.

Aici la Călăraşi unde ai activat?

Prima dată am fost cu UTC-ul, aşa era înainte, Clubul Tineretului…am activat la Clubul Tineretului din 1983 până în 1985, după aceea am plecat în armată şi am activat doi ani la Albatros. Când am revenit am început să cânt la restaurant, iar din 1990 am început să activez în ansamblul „Balada Dunării”. Doi ani mai târziu am dat examen la orchestra profesionistă „Doina Bărăganului”, l-am luat şi am început să activez acolo ca solist instrumentist până în 1997 când am plecat în străinătate.

Interesant periplul tău artistic. Şi ce ai făcut în străinătate, de ce ai plecat?

Ca tot românul am plecat să câştig un ban. Am învăţat foarte multe şi acolo, de fapt acolo am văzut ce înseamnă munca. M-am ocupat de la plantatul pomilor,taierea gazonului, amenajarea până la montat gresie, faianţă şi am învăţat să efectuez  tot felul de lucrări.

geaulea1Şi ai putut renunţa la clarinet?

Până să plec în străinătate nu am ştiut ce înseamnă să munceşti cu adevărat. Nu am putut să mă despart niciodată de clarinet, instrumentul meu de suflet şi de costumul naţional.

Cum de anul acesta vei fi pe scena festivalului Hora Mare. Cum te-ai gândit să apari aici, sau cine a avut ideea?

Nu m-am gândit eu, se pare că alţii s-au gândit, în sfârşit după cinci ani au aflat că sunt acasă. Până acum nimeni nu m-a căutat în tot intervalul ăsta de timp. Am colaborat cu alte ansambluri de cinci ani şi acum şi-au pus întrebarea de ce nu sunt la Călăraşi şi sunt la Slobozia. Invitaţia de a susţine un recital la acest festival am primit-o din partea d-nei manager Alina Jipa.

Normal ar fi fost ca tu să te întorci de mult la Călăraşi, dar cum se spune… niciodată nu este prea târziu.

Nu, niciodată, numai că nu prea am avut loc la Călăraşi. Şi dacă nu am avut loc a fost normal să caut alte colaborări şi să merg acolo unde eram apreciat pentru munca mea.

Şi ce ai pregătit pentru revenirea pe scena călărăşeană?

Duminică am recitalul la două instrumente, saxofon sopran şi saxofon mi bemol. Voi cânta câteva piese autentice din folclorul românesc, din zona noastră şi din alte câteva zone ale ţării. Sper să placă publicului, să fie încântat de prestaţia mea scenică.

geaulea2Eu cred că da. Cu siguranţă oamenii vor fi încântaţi pentru că tu ai şi foarte mulţi oameni care te cunosc şi te iubesc aici la Călăraşi. Dar, până una alta te-aş ruga să te lauzi un pic, trebuie să laşi modestia deoparte şi să vorbeşti despre realizările tale profesionale. Ce intenţionezi să faci pe viitor?

Vreau să mă întorc la Centrul Cultural Judeţean Călăraşi şi am gânduri şi proiecte măreţe. Clar că vreau să mă întorc în anumite condiţii, fiind un profesionist în meseria mea nu cred că mai este cazul să mă întorc la amatorism, nu mai merge. Sper să găsim înţelegere şi îmi doresc ca şi cultura călărăşeană să treacă la un alt nivel, mult mai bun.

Nu mi-aş dori ca după Hora Mare să se închidă toate porţile, ca de obicei… sper să colaborăm şi să meargă bine. Oraşul acesta merită mult mai mult decât un festival anual, dar asta ar însemna că şi în ansamblu şi la conducerea instituţiei să se înţeleagă că trebuie să fie oameni cu experienţă care ştiu ce înseamnă folclorul autentic. Încă putem să reprezentăm foarte bine acest judeţ, nu ar trebui să ne reprezinte alţii. Nu este cinstit faţă de artiştii călărăşeni, să aducem artişti din alte părţi în spectacole şi pe ai noştri să îi alungăm. Sunt mari capete de afiş , dar asta nu înseamnă că trebuie să ni se ia drepturile noastre în faţa lor, ar trebui ca autorităţile să se mai gândească şi la noi.

Eu am curajul acum să iau în primire un ansamblu şi să promit că într-un an de zile pot ajunge cu el la un nivel profesionist. Dar, asta înseamnă muncă şi seriozitate din partea tuturor celor implicaţi.

nelu geaulea4Da, dar pentru a face meseria asta ca profesionist înseamnă şi că trebuie să îţi asiguri existenţa din ea. Corect?

Da, oamenii trebuiesc plătiţi ca să îşi dedice timpul în totalitate pentru obţinerea performanţei. Noi artiştii reprezentăm România peste tot unde mergem, noi avem tricolorul cu noi în toată lumea. Noi suntem adevăraţii ambasadori ai României, pe noi ar trebui să ne preţuiască şi să se îngrijească de noi guvernanţii, nu să ne alunge şi să ne umilească.

Noi cântăm, obţinem performanţe pentru ţara asta oriunde mergem, dar trebuie să fim şi noi plătiţi pentru că trebuie să supravieţuim şi noi şi familiile noastre. Şi mai rău, nu trebuie să nu onorăm invitaţiile la diferite festivaluri internaţionale unde România este respectată şi apreciată datorită folclorului şi tradiţiilor noastre… din lipsă de fonduri.

Corect, chiar dacă tot ceea ce faceţi faceţi din pasiune şi dăruire, pe om trebuie să îl stimulezi ca să obţină rezultate merituoase.

Normal. Cât de urât este ca să te cheme şi să te onoreze cu invitaţia sa, o altă ţară şi tu, să spui că nu avem bani să mergem să participăm la acea manifestare culturală. Avem ansambluri peste ansambluri, toate bune cu folclor autentic şi noi ne batem joc de noi… de fapt alţii, de aici din ţară nu ne respectă şi nu au grijă de noi.

Ok, nu ne ajunge timpul şi nici hârtia pentru câte ar fi de spus de marginea acestui subiect. Ia spune-mi cum vezi drumul tău profesional de azi înainte?

Nu mai mă interesează decât de copilul meu şi de muzică de azi înainte. Mă întorc pe scenă pentru că acolo este locul meu. Am început să mă promovez, las modestia la o parte. Mi-am făcut deja 7 videoclipuri, mai am de terminat încă 7, sunt în lucru, dar anul acesta vreau să le lansez pe piaţă. Toate videoclipurile promovează folclorul autentic. Nu am vrut să le dau drumul oricum la public chiar dacă m-au contactat cei de la Etno că sunt interesaţi.

geauleaDeasemenea mai am în lucru un proiect instrumental şi cu clarinetul şi cu saxofonul sopran şi cel mai cel, tot ce intenţionez să scot anul acesta vreau să le înregistrez la OSIM, ca marcă. Oricum, concluzia este clară… eu nu mai vreau să fiu prostit, eu vreau să respect şi să fiu respectat!

Eu îţi doresc să îţi împlineşti tot ceea ce ţi-ai propus şi mult succes în proiectele pe care le ai în derulare!

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page