Lifestyle, Sănătate — aprilie 12, 2013 at 14:44

Motivul pentru care organismul nostru este mai bătrân cu ani buni decât o arată vârsta din buletin

by

Motivul pentru care organismul nostru este mai bătrân cu ani buni decât o arată vârsta din buletin

Deşi speranţa de viaţă a crescut semnificativ în ultimele decenii, organismul nostru îmbătrâneşte înainte de vreme.
Explicaţia: adulţii de astăzi sunt mai predispuşi să sufere de hipertensiune arterială, diabet şi obezitate decât generaţiile precedente, arată un studiu realizat de cercetătorii danezi şi publicat în European Journal of Preventive Cardiology.
În cadrul studiului, au fost examinaţi periodic, timp de 25 de ani, 6.000 de adulţi cu vârstele de 20, 30, 40 şi 50 de ani. Cercetătorii au constatat astfel că generaţiile mai tinere au, în medie, o „sănătate metabolică” proastă, prezentând o gamă întreagă de probleme medicale.
La bărbaţii cu vârsta între 30-39 de ani, este cu 20% mai probabil ca aceştia să fie supraponderali, iar în cazul femeilor de 20-29 de ani, este de două ori mai probabil să fie obeze, în comparaţie cu persoanele din generaţiile anterioare.
Tensiunea arterială este, de asemenea, mai crescută la generaţiile mai tinere, atât la bărbaţi cât şi la femei, iar probabilitatea ca aceşti oameni tineri să aibă diabet este de asemenea mai mare decât în cazul părinţilor şi bunicilor lor.
Autorul studiului, Gerben Hulsegge, de la Institutul Danez de Sănătate Publică, spune că generaţiile tinere sunt, de fapt, din perspectiva sănătăţii metabolice, cu 15 ani mai bătrâne decât vârsta cronologică.
„Generaţiile de adulţi născuţi mai recent o duc mult mai rău cu sănătatea decât predecesorii lor. De exemplu, prevalenţa obezităţii în rândul generaţiilor mai tinere de bărbaţi şi femei, la vârsta medie de 40 de ani, este similară cu cea care apărea în generaţiile mai vârstnice la 55 de ani. Asta înseamnă că generaţiile tinere sunt cu 15 ani peste faţă de cele mai în vârstă şi vor suferi de obezitate pe o perioadă mai lungă.”
Rezultatele scot în evidenţă necesitatea menţinerii unei greutăţi sănătoase, prin încurajarea activităţii fizice şi a unei alimentaţii echilibrate, în special în rândul generaţiilor tinere.”
Cercetătorul a adăugat că diminuarea fumatului – deja observată în ţările dezvoltate – şi îmbunătăţirea serviciilor medicale sunt factori care determină creşterea speranţei de viaţă la generaţiile mai tinere, dar, totodată, într-un viitor mai îndepărtat – deşi e greu de prevăzut cu exactitate acest lucru – am putea asista şi la o încetinire a creşterii speranţei de viaţă, tocmai din cauza tendinţei contemporane de răspândire a obezităţii

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page