Clubul de Excelenţă, Cultură şi Educaţie — decembrie 19, 2016 at 19:30

Moștenitorii au deschis Lada de Zestre a tradițiilor și obiceiurilor sărbătorilor de iarnă ale românilor

by

În dimineața zilei de 16 decembrie 2016, sala de spectacole ”Barbu Știrbei” Călărași a fost invadată de sute de preșcolari călărășeni transformați în mândri țărani și țărăncuțe autentice, veniți hotărâți să demonstreze tuturor că ei sunt Moștenitorii și continuatorii de datini și păstrătorii portului, tradițiilor și obiceiurilor românești.

mostenitorii-2016-traditii-craciun031Spectacolul intitulat ”Moștenitorii” ajuns la cea de-a II-a ediție, a fost organizat de Asociația Culturală Kadima și Inspectoratul Școlar Județean, în parteneriat cu Primăria Municipiului Călărași și Centrul Cultural Județean Călărași. Eroii principali acestei manifestări au fost preșcolarii din grădinițele călărășene coordonați de educatoare dedicate, care în fața părinților, bunicilor și invitaților, au deschis pe scenă LADA DE ZESTRE a tradițiilor și obiceiurilor specifice sărbătorilor de iarnă.

Au onorat cu prezența și s-au simțit onorați totodată de minunatul spectacol oferit de preșcolarii călărășeni, următorii invitați: inspector general Viorica Preda – Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Silvia Borțeanu – Casa corpului Didactic București, prefectul George Iacob – Instituția Prefectului Călărași, inspector pentru educație timpurie Aurelia Mihaela Leuștean – Inspectoratul Școlar Județean Ialomița.

Inspector general Viorica Preda - Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Inspector general Viorica Preda – Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Respect și admirație pentru inițiativa acestui proiect extraordinar inspectorului pentru educație timpurie Georgica Olteanu – Inspectoratul Școlar Județean Călărași. Este demn de lăudat și de respectat efortul, dăruirea şi strădania depuse împreună cu educatoarele pentru păstrarea și conservarea vechilor datini românești, a obiceiurilor şi tradițiilor populare venite din veac, transmise prin viu grai, din generație în generație.

Felicitări organizatorilor, educatoarelor și părinților, care au înțeles că sufletul copilului așteaptă să-i fie sădit în inimă dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, grație, ritm, iar această sarcină  revine într-o mare măsură, școlii și dascălilor, dar și părinților.

mostenitorii-2016-traditii-craciun002

Inspector pentru educație timpurie Georgica Olteanu – Inspectoratul Școlar Județean Călărași

Vineri, 16 decembrie, dascălii au demonstrat că au reușit să modeleze sufletele pure de copil spre frumos și că au reușit să transmită cu succes moștenirea pe care ne-au lăsat-o înaintașii. Printr-un efort comun susținut au demonstrat că tradițiile noastre, moștenite din moși-strămoși, au fost preluate şi sunt perpetuate, transmise cu mândrie și bucurie generațiilor noi, ne ajută în fiecare an să simțim şi să trăim atmosfera plină de căldură şi veselie a Sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul e așteptat cu mare entuziasm de toată lumea, atmosfera de Crăciun ne aduce bucurie şi ne amintește cu precădere de anii copilăriei, de emoția așteptării împodobirii bradului, de clipa la care visăm să-l întâlnim pe Moș Crăciun, dar mai mult decât atât, tradițiile legate de Crăciun aduc în actualitate simboluri naturale vechi de sute de ani.

mostenitorii-2016-traditii-craciun060Pentru preșcolarii din Călărași, toate acestea au constituit un prilej de bucurie de a pune în scenă obiceiuri și tradiții românești. Copiii au demonstrat că sunt cele mai sensibile ființe, dornice să învețe, să înțeleagă, să simtă, și cu toată pasiunea și dragostea sufletului lor ”nepoluat” au arătat respect pentru tradițiile, obiceiurile de iarnă.

În deschiderea spectacolului, inspectorul pentru educație timpurie Georgica Olteanu, a  adresat mulțumiri părinților și colegelor sale pentru implicarea în cea-a de-a II-a ediție a proiectului educațional “Lada de zestre”. ”Vă doresc să trăiți momentele sublime pe care le-au pregătit cu mari emoții pentru că perioada pe care o trăim este o perioadă magică, perioada Crăciunului. Părinților vă doresc vizionare plăcută, iar copiilor succes!”

mostenitorii-2016-traditii-craciun001Rând pe rând, MOȘTENITORII datinilor sărbătorilor de iarnă, preșcolarii coordonați de educatoare din grădinițele călărășene, au intrat în scenă invitați de moderatoarele evenimentului Daniela Soare și Georgiana Robuleț, după cum urmează:

De la Grădinița cu Program Prelungit “Țara copilăriei” Călărași, Grupul “Mlădițe din Bărăgan” coordonat de Georgiana Robuleț, a prezentat dansul popular ”Alunelul”. Formația “Macii Baraganului”, coordonată de educatorii Sofica Druncea si Iuliana Amzaru, ne-au adus prin dansul popular ”Jiana” focul generator de viață, cel care aprinde speranța către un nou început, care reprezintă forța, vitalitatea și elementul purificator.

mostenitorii-2016-traditii-craciun004De la Grădinița cu Program Prelungit „Aricel” Călărași  , Formația “Brâulețul vesel”  coordonată de Cojocaru Daniela și Florentina Puiduc au prezentat dansul ”Brâulețul vesel”. Micii dansatori au participat în anul 2016 la concursuri pentru copii cum ar fi: “Cu pași mici pe scena mare” de la Călărași, “Dance & Music” – București și “Steluțele dansului” de la Râmnicu Sărat. Tot de la Grădinița “Aricel”, Dumitroiu Lucian, un mândru voinicel, a încântat publicul cu “Aseară ți-am luat basma”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun009De la Grădinița cu Program Prelungit „Brotăcel” Modelu, Formația “Cununița grâului” coordonată de Călin Marcela, Romilă Rodica și Vasile Mariana, a prezentat cu pași repezi, mărunței “Hora de la Mărgineni”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun011“Plugușorul romanesc/Obiceiul strămoșesc/Urează cum se cuvine/Pentru anul care vine”, au fost urările Grupului “Datina”, perpetuând astfel tradițiile şi obiceiurile românești ale sărbătorilor de iarnă.

mostenitorii-2016-traditii-craciun037De la Grădinița cu Program Normal nr.1 Călărași au intrat pe scena în aplauzele tuturor “Mugurașii Munteniei” care au cucerit publicul împreună cu instructorul Nicoleta Stan. Apoi, coborând din Moldova lui Ștefan Cel Mare, Larisa Oprea, având instructor pe Alina Simion, ne-a încântat cu frumoasa melodie “Trandafir de la Moldova”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun012De la Grădinița cu Program Prelungit „Voinicel” Călărași, au intrat trop, trop pe călcâie dansând ”Tropăita” Formația “Voiniceii”, coordonată de Mariana Păpurica și Camelia Stoia. Sârbu Ioana și Casaru Veronica, cele două mândre româncuțe, cântărețe știute de toată lumea, au interpretat “Cântă cucul, bată-l vina!”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun015De la Grădinița cu Program Prelungit „Amicii” Călărași, Formația “Florile Bărăganului” a prezentat o horă muntenească de pe meleagurile Bărăganului, coordonată de Dobre Mihaela și Porumbel Paula Georgeta.

mostenitorii-2016-traditii-craciun017De la Grădinița cu Program Prelungit “Rostogol” pe scenă a apărut Grupul Folcloric “Năframa”, româncuțe frumușele, având în suflet și în glas bucuria de a fi pe scenă ca moștenitoare de nădejde ale cântului și portului popular, ne-au interpretat cântecele: “Bade pălărie nouă”, “La oglindă” și “Foaie verde lămâiță”. Grupul a fost coordonat de educatorii Dinu Viorica și Filip Nela.

mostenitorii-2016-traditii-craciun019Și pentru că suntem în Ajun de Sărbători, copiii din grupul de colindatori “Zurgălăi” au urat pe scenă împreună cu doamnele educator Dinu Viorica și Filip Nela, ”Moș Ajunul”, ”Steaua”, ”Plugul și ”Semănatul”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun032De la Grădinița cu Program Normal nr.7 Călărași, Formația “Mlădițe călărașene”, având instructor pe Florentina Piperea, a încins pe scenă o horă moldovenească.

mostenitorii-2016-traditii-craciun020De la Grădinița cu Program Normal nr. 10  Călărași, a intrat pe scenă Formația “Mugurașii Bărăganului”, coordonată de educatorii Laura Ștefan și Veronica Zardova. Cei mai mici moștenitori au venit, s-au învârtit, s-au răsucit și la horă au pornit.

mostenitorii-2016-traditii-craciun026De la Grădinița cu Program Normal nr.11 Călărași, picii mândrii nevoie mare de costumele lor, ne-au prezentat momente deosebite reprezentând cele mai importante obiceiuri de Crăciun. Mai întâi s-au perindat pe scenă Grupul de colindători “Urșii”, coordonați de Vasilica Duțu, care ne-au încântat cu obiceiul “Dansul ursului”

mostenitorii-2016-traditii-craciun039Apoi a venit rândul Grupului de colindători ”Capra”, care îndrumați de educator Ivanciu Romelia, a prezentat  frumosul obicei de Anul Nou – “Jocul caprei”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun043Grupul ”Căiuții”, a adus în atenția celor prezenți obiceiul “Dansul căiuților”. Coordonatoarea lor, Vasilica Duțu, se mândrește cu preșcolarii ei spunând: “Frunză verde marinaș/Pe cai nu sunt feciorași/Ci fetițe sprintenele!”. Mai apoi, preșcolarii grupei mijlocii Grupul ”Măștile”, împreună cu educatorul lor Vasilica Duțu, dorind să se purifice și să intre mult mai liberi în noul an, s-au ascuns în spatele măștilor confecționate în grădinița lor si ne-au prezentat  “Dansul măștilor”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun046“Ceata de la Prâslea”, condusă de educator Ivanciu Romelia, sunt colindătorii ce vin la urat de sărbători  și ”Trag plugu’, cu belșugu’!

mostenitorii-2016-traditii-craciun047Spectacolul a fost încheiat de Grupul vocal “MOȘTENITOARELE”, coordonat  Vasile Lavinia și Soare Daniela, constituit din cadrele didactice ce au coordonat preșcolarii, împreună cu inspectorul pentru educație timpurie Georgica Olteanu, care au urat și încântat audiența cu frumoase colinde tradiționale: ”Lasă-mă, măicuță-n casă!”, ”Dimineața lui Crăciunu” și ”Pe cetina necălcată”.

mostenitorii-2016-traditii-craciun059Felicitări stafful-ului care a asigurat buna desfășurare a spectacolului și aici trebuie să-i menționăm: Mariana Ionescu, Vergilia Năstăsescu, Maria Drăghici, Anișoara Ionescu, Nicoleta Flangea, Geta Șerban, Ionela Anghel, Elena Simion, Aurelia Iancu, Alina Simion și Claudia Amzaru.

Felicitări sponsorilor care au răsplătit munca micilor țărani și țărăncute care s-au produs pe scena spectacolului Moștenitorii: președintele CJ Vasile Iliuță, care în numele personal, ca și anul trecut, a completat trăistuțele copiilor cu dulciuri, covrigi, mere; SC ALGAP SRL, care s-a implicat prin amabilitatea ing. Anghel  Olteanu și a contribuit la imortalizarea celor mai frumoase momente ce s-au desfășurat pe scenă, și Alinei Jipa-manager al Centrului Cultural Județean, care a pus la dispoziție sala de spectacol decorată de sărbătoare.

mostenitorii-2016-traditii-craciun061De menționat faptul că managerul Centrului Cultural Județean Călărași, Alina Jipa, a fost și este întotdeauna aproape de activitățile desfășurate de IȘJ Călărași, răspunzând întotdeauna în mod pozitiv și gratuit la toate activitățile școlare sau extrașcolare pe care cadrele didactice împreună cu elevii călărășeni vor să le desfășoare în sala de spectacole ”Barbu Știrbei”, implicându-se și sprijinind educația călărășeană de fiecare dată.

mostenitorii-2016-traditii-craciun034Concluzia: “Veşnicia s-a născut la sat!” spunea poetul Lucian Blaga. Satul românesc a fost și trebuie să rămână acela ce poartă peste ani tradiţia portului, cântecului şi dansului popular. Cât timp le cunoaştem şi le transmitem din generaţie în generaţie, vom rămâne veşnici: români.

mostenitorii-2016-traditii-craciun073Dascălii și părinții care și-au dat concursul la realizarea acestui spectacol au înțeles că în formarea şi dezvoltarea copilului trebuie inserate de timpuriu componente educaţionale, morale şi de caracter care stau la baza temeliei adolescentului, tânărului și adultului de mâine. Dragostea faţă de patrie, dragostea faţă de valorile spirituale ale neamului, dragostea față de datini și folclor, sunt valori ce clădesc fiinţa noastră naţională. Înţelegerea și implicarea copiilor de mici în cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti înseamnă păstrarea vie a fiinţei noastre naţionale  şi dăinuirea ei peste veacuri.

Felicitări tuturor factorilor implicați, copiilor, educatoarelor, părinților, partenerilor și sponsorilor!

Liliana Manea și Mariana Ionescu

[wzslider autoplay=”true”]

Important: părinții și cadrele didactice pot descarca fotografiile de pe pagina facebook Argument.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page