Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — octombrie 18, 2013 at 13:56

Mobilele deținuților vor fi blocate

by

telefoane_penitenciareGuvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 16 octombrie 2013, proiectul de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării ori întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). „Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiției, prin Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANARC), în vederea combaterii amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice generate de folosirea neautorizată de către deținuți a dispozitivelor de comunicare la distanță, în principal a telefoanelor mobile”, se arată în comunicatul Guvernului.

Deși persoanelor aflate în stare privativă de libertate nu le este permisă deținerea și utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanță, interesul acestora în ceea ce privește introducerea în locurile de deținere și utilizarea telefoanelor mobile în sistemul penitenciar poate fi determinat, între altele, de factori precum: posibilitatea coordonării grupărilor de criminalitate organizată sub forma continuării activității infracționale; posibilitatea influențării proceselor aflate pe rolul instanțelor; posibilitatea coordonării unor acțiuni împotriva administrației penitenciare; asigurarea posibilității impunerii ca lideri informali în rândul deținuților. „În majoritatea cazurilor, telefoanele mobile introduse în penitenciare oferă o conexiune simplă către activitatea infracțională pe care a avut-o înainte de încarcerare persoana privată de libertate. De asemenea, dezvoltarea noilor tehnologii de comunicare, precum și creșterea performanțelor echipamentelor utilizate de către rețelele de comunicații mobile, concomitent cu reducerea dimensiunilor terminalelor utilizate, fac din ce în ce mai prezent riscul săvârșirii infracțiunilor prin intermediul telefoanelor mobile și a conexiunilor internet”, susține Mnisterul Justiției.

Astfel, dacă inițial mobilele erau introduse în închisori prin pachete sau colete poștale primite de către deținuți, disimulate în alimente și bunuri a căror deținere și utilizare era permisă, ulterior acestea erau aruncate în interiorul locului de deținere, în zonele în care deținuții au acces pentru desfășurarea diferitelor activități, productive, recreative sau curățenie și întreținere ori erau introduse de membrii familiilor sau chiar de avocați, polițiști și agenți de penitenciar. Potrivit unei statisici prezentate în documentul citat, din 2008 până în primul semestrul din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deținuți.

Administrația Națională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 și 10.000 de euro lunar pentru un sistem care va bloca mobilele folosite de deținuți. Pentru achiziționarea serviciilor, ANARC va suporta, pentru perioada 2013- 2017, din bugetul propriu, o sumă în valoare de 10 milioane de lei anual. În proiectul de lege se mai menționează că sistemele vor fi folosite pentru secțiile de deținere din închisori și locurile delimitate din interiorul sectorului de deținere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

Petronela MOROIANU

informatia-zilei.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.