De prin lume adunate — ianuarie 5, 2015 at 17:25

mituri despre sex-serial

by

5-mituri-despre-sexualitate-240-body-image-1420462032Prin 1994, când eram în clasa a zecea, diriga m-a pus să fac un referat despre perversiunile sexuale. Probabil s-a gândit că ar scuti-o de lecția de educație sexuală pe care o recomanda programa pentru orele de dirigenție. Internet nu era, iar pornografie găseam doar la magazinul de închiriat casete video, niște biete filme „sexy” de prin ’80. Dar am găsit în biblioteca unei prietene nu știu ce carte de psihologie sau psihiatrie care dădea o listă de perversiuni și comportamente sexuale deviante. Începea, bineînțeles, cu homosexualitatea, trecea prin fetișism și termina cu lucruri ca zoofilia și necrofilia. Am citit definițiile perversiunilor în fața clasei fără jenă și cred că pentru mulți dintre noi ora aia chiar a ținut loc de educație despre sex. Unii dintre noi, altfel destul de reprimați sexual, am luat-o ca pe o provocare să bifăm cât mai multe lucruri de pe ea prin podul liceului, minus chestiile scârboase gen coprofagie și zoofilie.

Lucrurile s-au mai schimbat între timp, azi râdem la ideea că sexul oral ar fi o perversiune, conceptul însuși e considerat discutabil. Lista respectivă, îmbogățită de chestii gen bukkake în grup și glory holes în wc-uri publice, s-a transformat într-un meniu de categorii pe site-urile de porn, accesibile oricărui școlar. Dar câteva mituri persistă. Nu mă refer la copilării de genul că masturbarea orbește, nici la prejudecăți comune cum că homosexualitatea e nenaturală. Nici măcar la noile mituri, ale sexului fără limite care ne face fericiți, oricând-oricât-oricum. Mă refer la lucrurile pe care le luăm încă de bune fără să ne dăm seama, deși sunt cel puțin discutabile și uneori evident greșite. Sunt lucruri care, odată realizate, pe mine m-au făcut să mă izbesc cu palma peste frunte și să-mi zic: „Da, bă, cum de nu mi-am dat seama mai demult că asta e o tâmpenie?!”.

Așa că, sub titlul ăsta tabloid îți propun câteva teme destul de serioase de reflecție. Am cerut pentru fiecare din ele și opinia unui specialist în psihologie evoluționistă, pentru că eu vin dinspre domeniul mai soft al teoriilor social-construcționiste despre sexualitate și noțiunile mele de psihologie evoluționistă sau sexologie sunt aproximative. Alina Rusu este biolog și psiholog specializat în psihobiologia sexualității, etologie și psihologie evoluționistă și vicedecanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Este co-editoarea antologiei Psihobiologia sexualității: Idei de cercetare și autoarea a mai multor studii publicate în reviste academice internaționale.

vice.com/ro

urmeaza cinci episoade:

SEXUL ORAL,

SPECIA UMANĂ E FIE MONOGAMĂ, FIE PROMISCUĂ,

DOAR SEXUL CU CONSIMȚĂMÂNT E OK,

HOMOSEXUALITATEA E O CARACTERISTICĂ NEADAPTIVĂ

OAMENII SUNT HETERO, GAY SAU BI, IAR ULTIMELE DOUĂ CATEGORII SUNT ÎN MINORITATE

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page