De prin lume adunate — ianuarie 5, 2014 at 17:00

Mister antic elucidat: de ce a fost Tutankhamon ingropat cu penisul in erectie?

by

Faraonul a fost ingropat avand penisul in erectie, fara inima si acoperit de uleiuri negre care sa il faca sa semene cu zeul Osiris, sustine un nou studiu.

tutankhamon

Faraonul Tutankhamon, cea mai faimoasa mumie din lume, a fost ingropat avand penisul ridicat la un unghi de 90 de grade cu scopul de a inabusi o revolutie religioasa initiata de tatal sau, sugereaza o noua cercetare.

Prof. Salima Ikram de la Universitatea Americana din Cairo a argumentat ca procesul neobisnuit de ingropare a lui Tutankhamon a fost o incercare de a-l face sa semene cu Osiris, zeul vietii de apoi, cu scopul de a contracara incercarile regelui Akhenaton de a trece la o religie monoteista.

Este unanim acceptat faptul ca Akhenaton incepuse sa impuna cultul Aten sau al discului soarelui in timpul domniei sale.

Cu toate acestea, fiul sau, Tutankhamon, a fost impotriva monoteismului, motiv pentru care, cand a venit la putere, el a incercat sa reinstaureze religia traditionala care presupunea venerarea mai multor zei.

Tocmai de aceea, dupa moartea tanarului faraon, preotii au ales sa il ingroape cu penisul in erectie pentru a-l face sa-i semene cat mai mult lui Osiris. Aceasta parte a corpului, aflata in pozitie verticala, a fost rupta atunci cand a fost descoperit mormantul, unii speculand chiar ca ea a fost furata.

„In aceasta pozitie, penisul il evoca pe Osiris in cel mai inalt moment al lui de regenerare. Din cate stiu eu, nicio alta mumie nu a fost descoperita astfel”, a declarat autorul studiului.

Pe langa pozitia organului genital, se pare ca mumia lui Tutankhamon a prezentat si alte trasaturi neobisnuite. Mai intai, corpul si sarcofagul lui erau acoperite cu un strat gros de rasini si uleiuri, tocmai pentru a-l face pe faraon sa se asemene si mai mult cu Osiris, a carui culoare era negrul.

Apoi, Tutankhamon a fost ingropat fara inima. Desi practica era des intalnita, ciudat este faptul ca tanarul faraon nu avea pus in locul inimii un scarabeu, asa cum se obisnuia. Prof. Ikram argumenteaza ca ar putea fi vorba de o aluzie la moartea lui Osiris, caci atunci cand el era om, fratele lui, Seth, l-a taiat bucati si i-a ingropat capul.

„Tutankhamon este prezentat ca un Osiris cu drepturi depline. Aceasta reprezentare este unica in Valea Regilor. Alte morminte ii arata pe regi imbratisati de Osiris sau oferiti lui”, a mai explicat Ikram.

Sursa: Independent

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page