Evenimente, Ultimile Știri — iunie 1, 2014 at 15:19

Mirela Lungu şi Mihail Gălăţanu cu susţinerea lui Alex Ştefănescu şi Crina Matei , un mic şi de foarte mare success spectacol la Bookfest 2014.

by

IMG_9501 IMG_9498 motto: Viaţa e scurtă! Fă ce-ţi place! şi fă-o des! 

M-am simţit bine la Bookfest 2014. Sâmbătă 31.05 .2014 am fost la Bookfest, o formidabilă expoziţie de viaţă şi artă, femei educate şi rafinate, blonde , roşcate, brunete şi de alte nuanţe şi  mulţi barbaţi… dar mai ales milione de cărţi şi artişti.

La invitaţia prietenilor mei, scriitorii  Mirela Lungu şi Mihail Gălăţanu, colaboratori  ai ziarului Argument şi revistei  Trend, mi-a făcut o mare plăcere şi m-am simţit onorat, să particip, la bucuria lansării cărţilor lor “Visul unei nopți pe Facebook” de Mirela Lungu şi “Lustruirea armelor” de Mihail Gălăţanu. Alex Ştefănescu prezent la eveniment a făcut  bună prezentare celor doi autori şi a cărţilor prezentate.

IMG_9550

La standul editurii Herg Benet (imprint Karth), B22 din C2 – Romexpo, din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, mult şi interesant  public la  lansarea celui de-al treilea volum de poezie semnat de Mirela Lungu, ”Visul unei nopți pe Facebook” şi romanului  “Lustruirea armelor” de Mihail Gălăţanu. Alex Ștefănescu și Mihail Gălățanu,Mirela Lungu precum și actrița Crina Matei, care a susținut o lectură publică din poemele autoarei au susţinut un mic şi de foarte mare succes spectacol.

”Este un volum cu poeme speciale de dragoste (vers alb), așa cum poate fi ea trăită și înțeleasă în secolul XXI, prin prisma unor relații interumane din ce în ce mai complicate și volatile.
Cartea are un outfit modern, non-conformist și surprinzător, mai ales prin conținut.
Se va oferi un premiu deosebit celor interesați de volum, o superbă rochie semnată Geanina Punkosti, care va fi prezentă în stand pe durata evenimentului.
Inclusiv ținutele autoarei (subsemnata) și a actriței Crina Matei vor purta aceeași semnătură specială.” Mirela LunguIMG_9497

“Who the fuck is Mirela Lungu? Exclamația îmi aparține. Pe vremuri, ea era C’EST QUI ȘCOALA DE SECURITATE DE LA BĂNEASA? Răspuns: Mirela Lungu e ultimul val. O poetă de ultim val. O femeie de pe ultimul val. Filosoafă, dezinhibată, calculată și rece până în prăsele, dar gata (v-o mărturisesc cu mâna pe inimă!) de orice nebunie, amorezată până în vârful unghiilor de versul clasic, dar trăgându-și-o cu sete, în același timp, cu versul liber, capabilă de orice replice prozaice&prozastice, dar, oh și vai, în stare să îndeplinească orice dorință perversă oricărui sonet, ea este înger și demon, odaliscă&desfrânată&frescă&sfântă. În stare să te înnebunească până la lacrimi cu pozele ei poetice și cochetă până la isterie. Gata să violeze și să se pocăiască, en meme temps. Noaptea de veghe trece pentru ea ca noaptea de dragoste și vicevercea. Plângi, copilă? A fost crudă-nvinuirea…Fără razim. Fără fond…Tu ești sfântă prin iubire…:)Și parșivă până-n al noulea cer. Și vampă, fără să fi atins vreun bărbat, vreodată. Mirela Lungu este abecedarul tuturor complexelor noastre.” (Mihail Gălățanu)

“Citind versurile jucăușe-tandre-deznădăjduite-senzuale-provocatoare ale Mirelei Lungu, am simțit că sunt, rând pe rând: ofițerul francez care a cucerit-o și apoi a părăsit-o pe călugărița portugheză Mariana Alcoforado, profesorul Gavrilescu, din nuvela La Țigănci  a lui Mircea Eliade, îmbătat de efluvii de feminitate, sclavul de pe o plantație de cafea biciuit de stăpâna plantației. Autoarea este de o sinceritate șocantă, ca un număr de strip-tease. Inteligentă, talentată și… blondă, ea le răzbună pe blondele din bancuri.” (Alex. Ștefănescu)

Prin intestinele Mirelei Lungu trece Poezia, ca și când aceasta ar fi un lichid narcotic, care ar ține-o în viață. O simplă privire peste cel mai recent volum al ei, Visul unei nopți pe Facebook, te face să crezi că de fapt autoarea ar inventa un nou limbaj poetic, unul dimensional, prin care îți sunt stimulate toate simțurile. Așa se face că, citindu-i grupajul nu ai cum să nu observi că poemele ei au miros, uneori de sânge, alteori de amor, au fel și fel de sunete, se mișcă în toate direcțiile, seducând. Mă descopăr în fața poeziei Mirelei Lungu ca într-un cinematograf 3D, asta pentru că multe dintre imaginile poetice ale autoarei se desprind de pagină și vin ca o avalanșă spre mine, vin cu toată carnalitatea lor, vin să mă posedeze cu tandrețe, cu pasiune, cu povești reale și virtuale, cu viața care se plimbă cu taxiul prin lume ca într-o vitrină de lux. Visul unei nopți pe Facebook este o carte sinceră, trăită, nu scrisă, o carte care o delimitează pe autoare de capcana manierismului de generație, este o carte narcotică, gata să îți schimbe stările…   (Paul Gorban)

Spectacolul va fi reeditat la Călăraşi peste trei săptămâni. Până atunci o poezie, de Mirela Lungu, în avampremiera spectacolului de la Călăraşi.

Nelu Bălaşa

toate locurile în care am făcut dragoste sau…

(cărţi închise pentru totdeauna)

viaţa e magie curată vă jur doar

moartea e singurul lucru adevărat

ne minţim în fiecare zi că noi nu

vom trăi cu iluzii deşarte în timp

ce ţigara se transformă în scrum

băutura se evaporă încet din pahar

cărţile se închid pentru totdeauna şi

doar gândul mai zboară prin galaxii

nebănuite sentimente ne-ncearcă

tăria de caracter şi cedăm cu toată

forţa în faţa presiunilor celuilalt

eu nu ştiu dacă am iubit toate

locurile în care am făcut dragoste

sau doar bărbaţii pe care-i schimbam

atât de repede că deveneau peste

noapte de nerecunoscut

***

mă privesc dimineaţa în oglindă

şi-mi spun că orice început e ca

un sfârşit nou peste o rană veche

[wzslider autoplay=”true”]

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page