Dezvoltare durabilă, Responsabilitate socială — februarie 7, 2015 at 14:05

Minorii de peste 14 ani au voie sa presteze activitati remunerate?

by

In data de 4 februarie 2015, Guvernul a adoptat un proiect de act normativ care stabileste ca minorii de peste 14 ani au voie sa presteze activitati remunerate in domeniile cultura, artistic, sportiv, publicitar, modeling. In mod concret, minorii cu varste peste 14 ani vor presta activitati in baza unor conventii ce vor fi incheiate intre organizator si parintii copiilor sau reprezentantii lor legali, daca actul va fi publicat in Monitorul Oficial.

copilConventia ar urma sa se incheie si direct cu copilului daca are varsta peste 14 ani si daca detine incuviintarea prealabila a parintilor sau reprezentantilor sai legali.

“Activitatile remunerate pot fi prestate de copii in calitate de actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, alte concursuri sau activitati de scena, dar si la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, cu sau fara scopuri publicitare. Copiii mai pot presta activitati de figurant sau model la sedinte foto, cu sau fara scopuri publicitare, figurant sau model la prezentari de moda si sportiv profesionist in sportul de performanta. Documentul mai prevede ca repetitiile de orice fel, precum si orice alta etapa menita sa asigure buna desfasurare a activitatilor, sunt considerate parte integranta a acestora.”, se arata in cadrul informatii publicate pe site-ul Guvernului, aferent sedintei de Guvern.

Care sunt conditiile ce se vor respecta daca legea va deveni oficiala:

  • NU se accepta munci periculoase pentru copii
  • Activitatile se vor desfasura doar intre anumite intervale orare din zi, in functie de varsta copilului
  • Durata activitatii trebuie sa nu depaseasca un anumit numar de ore pe saptamana si pe zi, in functie de varsta copilului
  • Activitatile prestate de copii trebuie sa fie intercalate de pauze!

“Pe durata prestarii activitatilor, copilul trebuie sa fie insotit de un adult, care poate fi unul dintre parinti/reprezentant legal, ori o persoana desemnata de parinti/reprezentant legal al copilului, fata de care copilul a dezvoltat o relatie de atasament, sau o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii/reprezentantul legal al acestuia.”, se mai precizeaza pe site-ul Guvernului.

DACA se dovedeste ca banii sunt folositi de catre parinti/ reprezentantii legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat in interesul superior al acestuia, DGASPC poate sesiza instanta de tutela.

“Actul normativ prevede si sanctiuni contraventionale cuprinse intre 1.000 si 8.000 de lei, in cazul in care parintii sau organizatorii nu respecta conditiile impuse prin lege.”, se precizeaza in cadrul informarii.

sursa: Sedinta de Guvern

Aceste prevederi NU se aplica pana cand hotararea nu este publicata in Monitorul Oficial!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page