Dezvoltare durabilă, Economie — ianuarie 15, 2014 at 20:19

Ministrul Ramona Mănescu a găsit soluţia pentru a-i disciplina pe managerii privaţi din companiile de stat

by

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat, intr-un interviu acordat Mondo News, ca va introduce un mecanism de supraveghere si control la companiile din subordinea institutiei pe care o conduce, prin care sa fie monitorizat managementul privat.

ramona-manescu

Masura are ca scop eficientizarea si transparentizarea companiilor de stat controlate de Ministerul Transporturilor, cu alte cuvinte statul va urmari modul in care managementul privat serveste intereselor acestor companii. Mecanismul de supraveghere si control de monitorizare a managementului privat se afla in curs de implementare si va fi introdus in acord cu Ordonanta de Urgenta 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor.

Ramona Manescu atrage atentia ca situatia actuala a unor companii din subordinea Ministerului Transporturilor dovedeste ca managerii privati nu numai ca nu au actionat ca buni proprietari, asa cum prevede dealtfel Ordonanta 109, ci dimpotriva, au favorizat concurenta privata.

“Voi pune in aplicare un mecanism de supraveghere si control de monitorizare a managementului privat. Tot ce inseamna participatii pe care Ministerul Transporturilor, ca reprezentant al statului, le are in administrare. Prin acest mecanism de supraveghere si control nu vom face decat sa aplicam Legea 109 in favoarea statului. Atata timp cat avem companii de stat in subordine, noi trebuie sa actionam, asa spune si Ordonanta 109, ca buni proprietari, indiferent ca ne numim manageri privati. Ceea ce se intampla in momentul de fata in foarte multe companii, ne arata ca acesti manageri privati nu numai ca nu actioneaza ca buni proprietari, dimpotriva, favorizeaza concurenta privata. Concurenta este libera, binevenita, dar atata timp cat reprezentam o companie, fie ea si de stat, trebuie sa fim loiali si sa tinem cu compania pe care o reprezentam”, a declarat, in exclusivitate pentru Mondo News, Ramona Manescu.

Ministrul Transporturilor a mai precizat ca decizia a fost luata in urma unei analize efectuate de expertii Bancii Mondiale (BM), care a aratat ca statul nu trebuie doar sa aplice managementul privat in companiile pe care le detine, ci sa urmareasca modul in care managementul privat serveste intereselor acestor companii.

“Am avut o discutie cu reprezentantii Bancii Mondiale, ei au facut de aproape un an un studiu prin care au aratat ca in afara de faptul ca am aplicat acest management privat in companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, ar trebui sa facem mai mult decat atat. Statul trebuie sa urmareasca modul in care managementul privat serveste intereselor acestor companii. Analiza Bancii Mondiale arata ca lipsea acest element. Exact acest element introducem acum”, a explicat Ramona Manescu.

Va prezentam mai jos interviul integral acordat Mondo News de ministrul Transporturilor, Ramona Manescu. Ordonanta de Urgenta 109/2011 care stabileste reguli clare de guvernanta corporativa pentru regiile autonome si societatile comerciale controlate de stat poate fi descarcata AICI.

Sursa: mondonews.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page