Politica, Politica naţională — ianuarie 17, 2017 at 12:18

Ministrul Justiției ia în calcul grațierea

by

Față de declarațiile făcute până acum pe acest subiect, al unei eventuale legi a amnistiei și grațierii, noul ministru al Justiției a afirmat marţi, înainte de şedinţa Plenului CSM, că după părerea sa, amnistia nu ar trebui luată în calcul, însă grațierea – în unele condiții- da. Florin Iordache a subliniat că excepție ar face faptele de corupție și infracțiunile grave.

florin iordacheDe asemenea  a subliniat faptul că o decizie în acest sens trebuie luată la nivelul Guvernului. “Amnistie, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia”, a subliniat ministrul, adăugând că grațierea, definită ca un “fenomen”, este susținută de asociațiile profesionale, fiind “un atribut al fiecărui stat în materie penală, pentru un astfel de act de clemență”.

“Am avut discuţii şi cu reprezentanţii penitenciarelor şi cu asociaţiile profesionale. Nu trebuie să negăm faptul că, în acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor este foarte mare, în jur de 150%. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO sancţiunea plăţii multor milioane de euro datorită condiţiilor care există în penitenciare. Daca pornim azi constructia unui pentitenciar de 500-600 de locuri, timpul minim de realizare este de 5 ani, deci pana in 2021 gradul acesta de incarcare nu poate fi diminuat.

Trebuie să luăm o decizie la nivelul Guvernului. La plecarea de la CSM mă voi întâlni cu prim-ministrul şi, în funcţie de decizia pe care o vom lua la nivelul Guvernului, vă informez. Voi discuta (n.r cu premierul) mi se pare un subiect foarte important, iar decizia trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice şi spun ceea ce se întâmplă. Decizia este a Guvernului. Din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere amnistia, dar graţierea este un fenomen.

Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Dar, bineînţeles, cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei si asa mai departe. In penitenciarele din Romania noi avem 19.000 de locuri. In momentul de fata avem peste 8.500 de detinuti in plus, avem in jur de 27.000 de detinuti pe cele 19.000 de locuri. In statele din întreaga lume mai sunt inca 11.000 de romani. Avem, practic, 39.000 de romani care ar trebui incarcerati, deci daca vin si cei din străinatate, gradul de ocupare este de peste 200%”, a declarat Florin Iordache pentru mediafax.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page