Dezvoltare durabilă, Economie — mai 31, 2014 at 16:01

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu: “Suntem pe drumul cel bun, ceea ce creează premise pentru punerea în aplicare a măsurilor de stimulare a mediului de afaceri“

by

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a susţinut astăzi o conferinţă de presă în care a prezentat un bilanţ al activităţii la trei luni de la preluarea mandatului de ministru.La conferinţa de presă au participat şi secretarii de stat din MFP, Dan Manolescu şi Attila Gyorgy.

ioana-petrescu“Misiunea mea la MFP este să implementez măsuri care să reprezinte o pârghie de creştere pentru mediul de afaceri, să stimuleze investiţiile“, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Ministrul Petrescu a menţionat măsurile de creştere economică şi de stimulare a mediului de afaceri luate în timpul mandatului său.

Neimpozitatea profitului reinvestit este o măsură esenţială, care îi va încuraja pe investitori să-şi declare profitul şi va stimula dezvoltarea afacerilor.

Simplificarea sistemului de taxe, prin reducerea a 92 de taxe şi tarife parafiscale: în urma celor două acte normative adoptate de Guvern, au fost puse bazele reducerii a 92 de taxe parafiscale şi tarife. În prezent, 27 de taxe au fost déjà reduse, iar instituţiile cu care MFP a colaborat elaborează Ordinele pentru reducerea celorlalte 65 de taxe, astfel încât întregul pachet de 92 de taxe şi tarife parafiscale să fie redus începând cu 1 iulie.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice a prezentat măsurile pe care le are în vedere pentru susţinerea mediului de afaceri.

Obiectivul zero îl reprezintă reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajator începând cu 1 iulie, acesta fiind primul punct pe agenda discuţiilor cu misiunea FMI, începând cu 2 iunie.

“Este o măsură benefică mediului de afaceri prin caracterul ei stimulativ, precum şi prin efectele pe care le va avea pentru combaterea muncii nedeclarate”, consideră ministrul Finanţelor Publice.

Impactul bugetar contabil, pe 6 luni, al aplicării acestei măsuri, este de 2,6 miliarde lei, iar impactul bugetar net este de 1,5 miliarde lei.

O măsură aşteptată de mediul de afaceri este simplificarea legislaţiei fiscale prin rescrierea codului fiscal şi a codului de procedura fiscală, acte normative care ar urma să intre în vigoare începând cu ianuarie 2015.

O altă direcţie prioritară, menţionată de ministrul Finanţelor Publice, vizează eficientizarea colectarilor la bugetul de stat şi combaterea evaziunii fiscale.

Ministrul a prezentat rezultatele încasărilor realizate de ANAF pe primele patru luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

“Rezultatele sunt încurajatoare, iar evoluţia de la lună la lună din această perioadă arată că suntem pe drumul cel bun, ceea ce creează premise pentru punerea în aplicare a măsurilor de stimulare a mediului de afaceri“, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

În primele patru luni ale anului 2014, veniturile administrate de ANAF au fost de 59,45 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 3,21 miliarde de lei (sau 5,71%) faţă de perioada similară a anului trecut.

În luna martie, ANAF a realizat venituri bugetare în valoare de 15,13 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 345 milioane (sau 2,34%) comparativ cu luna similară din anul 2013.

În luna aprilie, au fost încasate venituri bugetare în valoare de 17 miliarde de lei, mai mari în termeni nominali cu 1,33 miliarde (sau 8,51%) comparativ cu luna similară din anul 2013.

În ceea ce priveşte taxa pe construcţii, ministrul Finanţelor Publice a arătat că vor fi analizate preocupările mediului de afaceri cu privire la taxa aprobată la sfârşitul anului trecut şi aplicată începând cu luna mai.

“Trebuie să luăm decizii bazate pe date certe. De aceea, după ce vom vedea datele finale privind această taxă, vom decide care sunt modificările pe care le vom aduce actului normativ”, a arătat ministrul Finanţelor Publice.

Până astăzi, au fost declarate sume de plată pe întregul an în sumă de 1,4 miliarde de lei şi s-au colectat peste 500 de milioane de lei din prima tranşă. Aceste date sunt provizorii, ele fiind în curs de actualizare.

De asemenea, ministrul Ioana-Maria Petrescu a mai menţionat importanţa proiectului de lege privind plafonarea tranzacţiilor în numerar, aflat în dezbaterea Parlamentului, proiect care are rolul de a combate evaziunea fiscală şi spălarea banilor.

Altă măsură amintită de ministrul Finanţelor a fost returnarea a 4 eurocenţi din acciza suplimentară la carburanţi, aplicată începând cu 1 aprilie, menită să încurajeze transportatorii corecţi.

Ministrul Petrescu a punctat rezultatele activităţii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Astfel, potrivit ultimelor date, aproape 15.000 de firme au fost verificate, au fost constatate aproximativ 14.000 de încălcări ale legii şi au fost dispuse sancţiuni în valoare de 53 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte eficientizarea activităţii de transfer pricing, ministrul Finanţelor a spus că aceasta reprezintă o importantă sursă de colectare la buget, insuficient valorificată până acum. Pentru eficientizarea acestei activităţi, vor fi angajaţi oameni noi în cadrul ANAF, care vor fi specializaţi, beneficiind de expertiza agenţiei fiscale din Marea Britanie. De asemenea, în noul Cod de procedură fiscală vor fi incluse modificări referitoare la preţurile de transfer.

Ministrul Finanţelor a mai menţionat un set de măsuri privind îmbunătăţirea relaţiei dintre contribuabil şi fisc, absolut necesare pentru creşterea conformării voluntare.

Ministrul Finanţelor a avut consultări cu reprezentanţii asociatţilor profesiilor liberale (notari, medici, consultanţi fiscali, contabili, avocaţi, etc.) în urma cărora s-a decis realizarea unor broşuri în variantă electronică sau print, care să simplifice interacţiunea contribuabilului cu ANAF.

În perioada imediat următoare, MFP va face public un nou model de formular de decizie de impunere, care conţine elemente noi. Pe fiecare obligaţie de plată va fi tipărit contul IBAN, împreună cu codul de bare, în care trebuie efectuată plata. Pe verso se vor regăsi informaţii privind modalitaţile de plată.

Un proiect pe termen scurt, care ar putea fi implementat în 3-6 luni, este transmiterea electronică a adeverinţelor de venit şi a certificatelor fiscale între instituţii.

MFP caută modalităţi, pentru ca accesul contribuabililor persoane fizice la propriile date fiscale virtuale să fie simplificat şi gratuit, prin intermediul unei aplicaţii folosind user name şi parolă.

MFP analizează posibilitatea plăţii cu cardul a obligaţiilor fiscale la Trezorerie, precum şi extinderea platformei ghiseul.ro şi pentru taxele plătite către bugetul de stat, nu doar pentru taxele locale.

Ministrul Finanţelor Publice a precizat că MFP are în lucru şi alte măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri, îmbunătăţirea colectării şi combaterea evaziunii fiscal, care vor fi prezentate public pe măsură ce vor prinde contur.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page