Cultură şi Educaţie, Educaţie — februarie 19, 2014 at 14:57

Ministrul Educaţiei susţine reînfiinţarea şcolilor profesionale

by

remus-pricopieMinistrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a declarat, joi, ca 60% dintre liceele din Romania sunt teoretice, el considerand ca ponderea lor ar trebui sa fie de 40%.

“60% dintre liceele din Romania, in general, pot fi variatii de la un judet la altul, sunt licee teoretice, cand de fapt procentul ar trebui sa fie un pic invers (40% licee teoretice si 60% scoli profesionale – n.r.). De doi ani ne chinuim sa reinfiintam scolile profesionale dar de data aceasta incercam sa o facem bine, urmand exemplele unor tari care au avut si au succes.

O scoala profesionala in scoala nu va fi niciodata buna. O scoala profesionala construita in dialog cu industria dintr-o anumita regiune si cu autoritatile locale, pentru ca un presedinte de consiliu judetean sau un primar are un anumit interes sa dezvolte o anumita industrie, o anumita economie. Iata de ce scoala profesionala are aceasta specificitate, daca vrem sa fie una de succes, sa fie la intersectia dintre educatie, mediu de afaceri si comunitate”, a declarat Pricopie la Romanian Business Leaders Summit Bucuresti.

Potrivit acestuia, Ministerul Educatiei a reusit in ultimii doi ani sa creasca numarul de acorduri cu diferite firme la nivel national de la 1.500 la 2.500 in anul scolar in curs.

“In total avem aproximativ 13.000 de elevi dintr-o serie inscrisi in scoala profesionala, ceea ce inseamna cam 6%, cand de fapt tarile dezvoltate economic din Europa au cam 15-20% dintre elevi in invatamantul profesional si tehnic”, a explicat ministrul Educatiei.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page