Politica — februarie 14, 2017 at 09:39

Michael Flynn demisionează din funcția de consilier de securitate națională

by

Michael T. Flynn, consilierul de securitate națională, a demisionat luni seara după ce a dezvăluit faptul că a indus în eroare vicepreședintele Mike Pence și alți oficiali de la Casa Albă despre convorbirile sale cu ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii.

Michael T. Flynn, consilierul național de securitate, în cadrul unei conferințe de presă luni. Credit Stephen Crowley / The New York Times

Michael T. Flynn, consilierul național de securitate, în cadrul unei conferințe de presă luni. Credit foto:Stephen Crowley / The New York Times

Dl Flynn, care a ocupat acest loc de muncă pentru mai puțin de o lună, a declarat că a dat “informații incomplete”, cu privire la convorbirea telefonică pe care a avut-o cu ambasadorul la sfârșitul lunii decembrie cu privire la sancțiunile americane împotriva Rusiei, la câteva săptămâni înainte de inaugurarea lui Trump. Dl Flynn anterior a negat că a avut conversații de fond cu ambasadorul Serghei I. Kislyak, iar dl Pence a repetat această afirmație în interviuri televizate recent.

Dar, luni, un fost oficial al administrației a declarat că Departamentul de Justiție a avertizat Casa Albă luna trecută că domnul Flynn nu a fost pe deplin franc despre convorbirile sale cu ambasadorul. Ca urmare, Departamentul de Justiție se temea că domnul Flynn ar putea fi vulnerabili la șantaj din patea Moscovei.

În scrisoarea sa de demisie, pe care Casa Albă a trimis-o prin e-mail presei, domnul Flynn a declarat că a deținut numeroase apeluri cu oficiali străini în timpul tranziției. “Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, am informat  greșit vice-presedinte ales și alți oficiali cu informații incomplete în ceea ce privește apelurile mele telefonice cu ambasadorul rus”, a scris el. “Am cerut scuze sincer președintelui și vice-presedintelui, iar ei mi-au acceptat scuzele mele.”

“Îmi prezint demisia, onorat de a fi servit națiunea noastră și poporul american”, a scris dl Flynn.

Casa Albă a declarat că dl Flynn a fost înlocuit și în locul său a fost numit general locotenent în retragere Joseph K. Kellogg Jr, un veteran al razboiului din Vietnam, în calitate de consilier de securitate națională.

Dl. Flynn a fost un susținător fervent al candidaturii domnului Trump, iar în demisia sa el a căutat să-l laude pe președinte. “În doar trei săptămâni”, a spus Flynn a spus, noul președinte “a reorientat politica externă americană în moduri fundamentale pentru a restabili poziția de lider a Americii în lume.”

Retragerea sa bruscă marchează primul semn de dezordine la Consiliul Național de Securitate și haosul care a cuprins Casa Albă în primele săptămâni ale administrației Trump, care s-a confruntat cu o serie de controverse și, potrivit presei, cu lupte interne, și a creat un sentiment de incertitudine în jurul lumii.

Luni, Sean Spicer, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat reporterilor că “președintele evaluează situația” cu privire la viitorul domnului Flynn. Până luni seara, soarta domnului Flynn s-a schimbat rapid – demisia lui a venit la aproximativ șapte oră după ce Kellyanne Conway, un consilier al presedintelui, a declarat la MSNBC că domnul Trump a avut “încredere deplină” în general retras.

Totul s-a întâmplat atât de repede încât demisia lui nu pare să fi fost comunicată membrilor personalului Consiliului Național de Securitate, dintre care doi au spus că au aflat despre ea din rapoartele de știri.

Download (PDF, 220KB)

Oficialii au declarat că Dl . Pence a spus celorlalți în Casa Albă că el credea că domnul Flynn l-a mințit, spunând că nu a discutat subiectul sancțiunilor în convorbirea telefonică cu ambasadorul rus la sfârșitul lunii decembrie. Chiar și simpla discuție a politicii – și încercarea aparentă de a calma preocupările unui adversar american înainte ca Trump să fi preluat mandatul – a reprezentat o încălcare remarcabilă a protocolului .

FBI-ul a examinat apelurile telefonice domnului Flynn și a pus sub semnul întrebării cu privire la interacțiunile acestuia cu oficialii ruși și managementul său la Consiliului Național de Securitate. Riscul de șantaj prevăzut de Departamentul de Justitie ar fi derivat direct din încercarea domnului Flynn de a-și acoperi urmele sale cu șefii lui. Rușii știau ce s-a spus în apelul telephonic, iar în cazul în care ar fi vrut ca domnul Flynn să facă ceva, ei l-ar fi putut amenința că expun minciuna, dacă el ar fi refuzat.

Avertismentul Departamentului de Justitie către Casa Albă a fost relatat pentru prima dată luni seara, de către The Washington Post .

În plus, armata a investigat dacă domnul Flynn a primit bani de la guvernul rus în timpul unei călătorii la Moscova în 2015, conform celor doi funcționari de la apărare. O astfel de plată ar putea încălca clauza Remunerației din Constituție, care interzice foștilor ofițeri militari primirea de bani de la un guvern străin fără acordul din partea Congresului. Oficialii din apărare au spus nu a existat nici o înregistrare că dl Flynn, un pensionar cu trei stele de general de armată, a întocmit actele necesare pentru excursie.

Adam B. Schiff, reprezentantul din California, un democrat de top al CIA, a declarat într-o declarație luni seara că demisia domnului Flynn nu ar închide problema contactului său cu oficialii ruși.

“Decizia ca generalul Flynn să demisioneze din calitatea de consilier de securitate națională trebuia să fie ziua când a fost numit, pentru că a indus în eroare țara sa în discuțiile sale secrete cu ambasadorul rus”, a declarat Dl. Schiff, menționând că această chestiune este încă în curs de investigare de către comisia CIA.

Alți doi parlamentari democrați – John Conyers Jr. din Michigan si Elijah E. Cummings din Maryland – au solicitat o informare imediată de către Departamentul de Justiție și FBI-ul despre “dezvăluirile noi și alarmante”, că dl Flynn a fost supus riscului de șantaj. “Trebuie să știm cine altcineva din Casa Albă este sau poate fi supus la un asemenea risc pentru securitatea noastră națională”, au spus într-o declarație.

continuarea aici:nytimes.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page