Familie, Lifestyle — februarie 24, 2017 at 02:12

Mesajul Dragobetelui: Aveți curaj să spuneți în fiecare zi ”Te iubesc”!

by

Pe 24 februarie se celebrează Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români, ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii. Conform vechii zicale, „Azi e Dragobetele, se săruta fetele” romanii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele, azi se iubeste în stilul dulce românesc, în cel mai curat și mai intens mod. Este o zi ce sărbătorește un ciclu vechi și anunță un nou început când natura va reveni iarăși la viață, iar voia bună e la ea acasă.

Photo by Design Pics Inc / Rex Features

Photo by Design Pics Inc / Rex Features

Se spune că iubirea înlătură suferinţa şi poate aduce fericirea… De ce nu am sărbători iubirea în fiecare zi ca pe o sărbătoare a vieţii?!… ce am avea de pierdut?…  Un simplu “te iubesc”,” mi-e dor de tine”, o strângere afectuoasă şi caldă a mâinii celuilat în palma noastră, o mângâiere şi un sărut… fac mai mult decât diamantele sau orice alte lucruri care se pot cumpăra!.. Să ne aducem aminte în fiecare clipă că trebuie să preţuim omul pe care îl iubim şi să fim alături de el şi să îi arătăm că pentru noi, este persoană cea mai importantă a sufletului nostru … cam asta cred eu că semnifică dragostea şi sărbătoarea dragostei … să ne iubim în fiecare zi şi să avem curaj să spunem în fiecare zi un “Te iubesc!” din tot sufletul…

Sensul cuvântului latinesc A-mor (fără moarte)… este iubirea… asta demonstrează faptul că iubirea rămâne dincolo de moarte… A iubi înseamnă a renunţa la tine, la egoul tău… este un sacrificiu, cuvânt din latinescul sacrum-facere – orice sacrificiu este o faptă sacră… şi acolo, atunci apare iubirea…

Este cunoscut faptul că la  începutul unei relaţii este momentul când bărbatul face  cele mai multe eforturi de a ne arăta partea sa romantică… deci, dragul meu domn…  de ce nu dai puţin timpul înapoi să încerci să-i reaminteşti partenerei cât fermecător erai atunci când ea te atrăgea ca un magnet?…

Femeile adoră  când bărbaţii îşi amintesc detalii de atunci, de la începuturi, de momentele când încă încercaţi să vă cunoaşteţi reciproc…  Gândeşte-te la prima ta întâlnire şi du-o în acelaşi loc şi fă aceleaşi lucruri pe care a declanşat prima scânteie de dragoste între voi… este chiar atât de greu să îi arăţi că îţi pasă?… dacă eşti, cald, romantic, pasional, ştirbeşte ceva din ego-ul tău masculin?… iubirea nu este o competiţie, nu demonstrază care este mai tare, care îl domină pe celălalt… iubirea înseamnă a renunţa la tine, la egoul tău… fie că eşti femeie, fie că eşti bărbat…

dragobeteTradiții și obiceiuri de ziua iubirii: “Dragobetele sărută fetele”

În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuviincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele sărută fetele!”.

Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În anumite zone fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire.

De asemenea, tinerii flăcăi îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăţi magice în iubire şi în descântecele de iubire, dar şi în ritualurile de înfrumuseţare. Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele îşi clăteau chipul cu aceasta apă pentru a deveni la fel de frumoase şi atrăgătoare ca şi zânele.

În această zi, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an… Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

NU uitați: Iubiţi-vă frumos, dragii mei! Aveți curaj să spuneți în fiecare zi ”Te iubesc”!

Liliana Manea

buchet de flori

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page