Editoriale — februarie 2, 2017 at 20:12

Mesajul Comisiei Europene: Români, suntem alături de d-voastră! Nici un guvern nu este mai presus de lege, legile sunt legi făcute pentru popor, iar atunci când guvernul acționează împotriva poporului, nu mai poate fi numit un guvern democratic.

by

Astăzi, 02 februarie 2017, la Parlamentul European pe ordinea de zi a ședinței plenare de la Bruxelles s-a aflat ”Democrația și Justiția din România”. Vicepreședintele Comisiei europene Frans Timmermans și Parlamentul European cere  în mod oficial Guvernului României să dea înapoi… ”România trebuie să își aibă locul în rândul popoarelor europene, nu trebuie să fie diferită de celelalte popoare europene. Și pentru a-și îndeplini visul, trebuie să scape de corupție, aproape că a reușit. Evoluția trebuie să fie ireversibilă, de aceea spun guvernului român: Vă rog, nu faceți pași în direcția opusă!”, a afirmat oficialul european.

FRANS TIMMERMANS europeean comisarStatul de drept și separarea puterilor în stat sunt principii cu importanță universală, care trebuie să fie respectate de toate statele membre ale Uniunii europene, și în momentul în care aceste principii sunt încălcate Comisia Europeană trebuie să vadă ce se întâmplă și să trateze cu toată seriozitatea aceste lucruri. După dezbaterea din parlamentul European privind ”Statul de drept în România” trebuie să fie făcută o analiză amănunțită a situației, să se organizeze o misiune în România pentru a vedea ceea ce se întâmplă, și trebuie analizate cu toată atenția toate detaliile pentru a vedea rolul tuturor părților interesate.

Instituțiile europene și în mod special Parlamentul European nu pot să nu se pronunțe vizavi de corupția politică. Parlamentarii au subliniat că nu discută despre națiunea română și despre poporul român, ci despre câțiva oameni corupți care încearcă să eludeze legea. România și eforturile depuse de România pentru a adera la UE cu 10 ani în urmă, în acest moment au înregistrat un regres, și Parlamentul European trebuie să se asigure că niciodată nu se va mai ajunge din nou la situația când un sistem corupt ajunge să guverneze un stat. Europa trebuie să apere ideile pentru care protestează oamenii pe străzile din România.

În deschiderea dezbaterii vicepreședintele Comisiei europene Frans Timmermans, a avut următoarea alocuțiune în care a transmis mesajul politic către Guvernul României.

”În ultimii 28 de ani am văzut și am urmărit evoluțiile democrației în România. Și dacă vedem progresele făcute în toată această perioadă, nu putem decât să fim impresionați de forța voinței poporului român să devină o democrație europeană funcțională, un stat deschis. Această evoluție se regăsește și în raportul recent publicat de comisie săptămâna trecută. Am evaluat progresul din ultimii 10 ani în cadrul raportului MCV, și uneori evenimentele au mers mai încet, alteori mai încet, dar întotdeauna evoluțiile au fost spectaculoase. Putem spune că România astăzi se află în ultima etapă a acestui maraton spre consolidarea statului de drept.

Este îngrijorător ceea ce am văzut în ultimele zile. Ordonanțele de urgență și proiectul de legislație sunt elemente negative, sunt un pas înapoi față de evoluția din ultimii 10 ani. Fac apel la adresa guvernului român să se regândească și să reevalueze ceea ce a făcut și cu ordonanțele și cu proiectele de legislație.

Ca orice țară europeană, România merită politicieni și guverne care sprijină lupta împotriva corupției. Societatea românească merită să fie liberă de corupție, și trebuie să subliniez că în România s-au făcut progrese extraordinare, foarte bune. De ce acum, pe ultimii metri ai acestui maraton s-ar întoarce, și ar lua-o în direcția opusă?

Doresc să fac un apel la adresa guvernului, să nu se angajeze pe acest drum! Am văzut protestele din România, am văzut și cum magistrații și-au exprimat îngrijorările. Lăsați-i să-și facă treaba, ca mai apoi să putem să ajungem la concluzia că evoluția României este ireversibilă. Comisia are un interes direct aici. Dacă se adoptă această legislație, aceasta poate să influențeze și modurile în care fondurile europene sunt investite în România.

Vom analiza proiectele de legislație, vom analiza aceste subiecte, dar pentru mine astăzi cel mai important lucru este să transmit guvernului român acest mesaj politic: ”Nu întoarceți spatele acestei evoluții, nu mergeți în cealaltă direcție, continuați pe această cale chiar dacă e dureros, pentru că trebuie să o faceți pentru populația României, toți românii merită să trăiască într-o țară fără corupție. Nu uitați niciodată câte progrese s-au făcut până acum”, a încheiat Frans Timmermans.

Spania: Gonzales Ponce Esteban – Grupul Partidului Popular European:

”Nu vorbim aici doar despre legile adoptate de către un guvern al unui stat membru, ideea este să vedem dacă aceste legi merg împotriva democrației, justiției și statului de drept. Aceasta este miza dezbaterii de azi.

Dezbatem despre suveranitatea unui stat precum România, dar pe de altă parte trebuie să dăm dovadă și de răspundere, pentru că acest parlament român reprezintă totuși cele 20 de milioane de români. Însă, vocea românilor trebuie să se facă auzită și la Bruxelles, la Parlamentul European, la fel ca și la Parlamentul din București.

Cred că trebuie să subliniem că a face parte din Uniunea Europeană nu înseamnă doar să primești ajutoare financiare sau fonduri europene, ci trebuie și să respecți o serie de valori și să le pui în aplicare, și să înțelegi că nimeni nu-i mai presus de lege. De asemenea, trebuie să recunoști că justiția trebuie să fie echitabilă, aceeași pentru toată lumea, că cei vinovați sunt pedepsiți și că ei trebuie să fie urmăriți în justiție.

Sigur, guvernul are o majoritate parlamentară, însă asta nu înseamnă că acest guvern poate face tot ce vrea, în mod arbitrar. Legile sunt limitate de către valorile constituționale care le reunesc într-un stat de drept. Legea nu are cum să fie nedreaptă într-un stat de drept, legea nu are cum să fie un ”cal troian” împotriva democrației. Nu poți să guvernezi ca și cum ai avea cetățeni de mâna întâi și mâna a doua, unii să respecte legea și alții să o eludeze.

Așa cum spunea și Frans Timmermans, guvernul român nu poate întoarce spatele unor ani îndelungați de luptă împotriva corupției, și să aibă un comportament abuziv, ceea ce ar putea avea un impact extrem de neplăcut și negativ asupra României.

Guvernul României încă mai are timp să dea înapoi. Parlamentul European cere oficial României să revină pe calea bună. Atunci când greșești trebuie să recunoști și să-ți corectezi greșeala. Nici un guvern nu este mai presus de lege, legile sunt legi făcute pentru popor, iar atunci când guvernul acționează împotriva poporului, nu mai poate fi numit un guvern democratic. Dacă guvernezi doar pentru corupție, guvernezi împotriva democrației.”

Italia: Barbara Spinelli – Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică

”Sunt solidară cu lupta poporului român și cu a președintelui Iohannis care a vorbit despre aceste ordonanțe ca fiind o ”zi neagră” pentru România. Sunt din Italia și știu ce vrea să spună când vorbește despre doliu, despre o zi neagră. Și în Italia au existat multe tentative de a demoraliza corupția, în anii regimului Berlusconi a existat chiar o complicitate cu mafia, dar pot să vă asigur că lupta anticorupție a fost de fapt consolidată.

Este o rușine că acea ordonanță a fost adoptată pe ascuns, noaptea, fără a consulta parlamentul și curtea constituțională. Este un mod de a acționa întâlnit destul de des în Europa. Forțele politice care câștigă alegerile, se comportă ca și cum această victorie le-ar permite să abolească chiar controalele constituționale pe care se bazează democrațiile noastre. Protestele cetățenilor și ale presei din România, ne amintesc că și asociațiile cetățenilor și presa, sunt puteri în stat care trebuie să echilibreze puterea centrală, mai ales într-o perioadă de criză economică și socială.

Guvernul României spune că a adoptat aceste ordonanțe pentru a scădea numărul deținuților, dar această scuză nu stă în picioare. Acest argument a fost folosit și în Italia. Se adoptă hotărâri pentru a permite unor politicieni corupți să scape de închisoare, atât. Cetățenii, ONG-urile, judecătorii, chiar și președintele României, denunță acest comportament, și au dreptate după părerea mea modestă” , a spus Spinelii

Țările de Jos: Judith Sargentini – Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană

”Protestele din ultimele zile din România, demonstrează că românii iau foarte în serios democrația. Corupția este începutul putrezirii sistemului, iar încrederea față de vecin și celălalt, relația cu aceștia poate fi cangrenată. Dl vicepreședinte Timmermans spunea că România este pe calea cea bună, atunci stau și mă întreb pentru ce se iau toate aceste măsuri contrare. Trebuie să continuăm să lucrăm împreună. Am văzut ce s-a întâmplat în Polonia și Ungaria, am văzut ce se întâmplă dacă nu acționam suficient de repede”.

Fără excepție, europarlamentarii europeni-români, au încercat să transmită și inducă comisiei și celorlalți colegi că ”strada”, poporul român e vinovat, ei nu. Pe scurt, pe ocolite sau fățiș, europarlamentarii europeni PSD și Alde au acuzat comisia europeană de complot și de amestec în treburile României. Oare cine i-a trimis pe acești oameni în parlamentul european să-i reprezinte? Nu cumva ”strada”???!!!

”Singurul lucru pe care parlamentul și comisia europeană poate să îl facă și trebuie să îl facă, este să ceară ca până pe 9 februarie, când intra în vigoare modificările la Codul Penal, să ceară acestui guvern să revoce tot printr-o ordonanță de urgență, acea OUG prin care a modificat Codul Penal. Atât! Nici o misiune. Ce să verificați printr-o misiune după tot ce s-a întâmplat și nimic nu se mai poate întoarce? Acum, mâine dacă vreți, duceți-vă lângă oameni, fiți lângă poporul român și nu lângă hoți!”, a cerut comisiei europene Monica Macovei.

”Strada în România încearcă să anuleze alegerile din 11 decembrie 2016” – Boștinaru ,

”Astăzi, la București se asistă sub un pretext care ține de administrarea justiției, la încercarea răsturnării unei puteri politice legitim alese” – Norica Nicolai,

”De-o vreme votul popular este modificat, furat, aruncat la coș, prin alte metode decât cele democratice”, a spus și Mircea Diaconu, care a ținut să precizeze d-lui Timmermans că nu este de acord cu părerile acestuia despre România și i-a spus voalat să nu se amestece ”Lăsați România să-și găsească calea singură, are toate instituțiile la îndemână, există justiție și e funcțională, există CCR care va tranșa în scurt timp acest diferent de opinii”

”Guvernul lui Iohannis, guvernul Cioloș, a operat 151 de modificări realizate în secret, fară nici o consultare publică. De ce domnule comisar, nu ați spus și atunci că România a făcut un pas înapoi? Iar acum este o acțiune mascată de a dărâma guvernul legitim al României și de a nu ține cont de votul românilor din 11 decembrie.” – Viorica Dăncilă

”Mi se pare insultător faptul că se sugerează că eu aș fi un agent condus de un partid din aceeași familie politică. Comisia Europeană nu a avut și u a urmărit măsuri partinice. Misiunea noastră este foarte simplă. În ultimii 10 ani am colaborat cu România în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Comisia europeană a fost critică cu oricine a fost la guvernare pentru că acesta este rolul său prin tratatele pe care le are cu statele membre.

Așa cum am arătat și la început, situația din România este așa cum am arătat în ultimul raport MCV, se află pe ultimii metri ai acestui maraton de 10 ani. Din punctul nostru de vedere, aceste ordonanțe de urgență și proiectul de lege, par să indice direcția opusă, și trebuie să discutăm despre acest lucru. Procesul nu va fi accelerat, ci va fi decelerat, eventual va fi dat înapoi. Comisia Europeană își dorește ca România să ajungă într-o situație ireversibilă din punct de vedere al justiției, și drept urmare, cer autorităților române să cântărească cu mare grijă care le sunt deciziile.

Eu nu pot să înțeleg care este urgența pe acest subiect, mie îmi vine greu să înțeleg de ce reducerea standardelor în combaterea corupției  este în interesul cetățenilor români, însă nu este vorba de o intervenție în afacerile interne ale României, Parlamentul României este suveran când ia decizii, și trebuie să-și asume aceste decizii. Dacă Comisia Europeană consideră că aceste decizii s-ar putea să nu fie pozitive, este de datoria noastră să menționăm acest lucru, este tot ceea ce facem. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Nu ajutați cu nimic dacă transformați această dezbatere din parlamentul european într-una partinică, trebuie să discutăm pe fapte și pe acțiuni concrete. Haideți să găsim modalitatea de cooperare așa cum am făcut și în trecut, pentru a ieși din această situație, haideți să ne gândim dacă acestea sunt măsurile potrivite de care are nevoie sistemul judiciar din România.”

În România, ”strada” nu cere schimbarea guvernului cum au spus dna Dăncilă și dl. Boștinaru, ci retragerea ordonanțelor. De ce să fie România sancționată din nou pentru nepăsarea și interesele partinice ale celor cărora le-a oferit votul și încrederea ca să-i reprezinte, să le reprezinte interesele? Nu cred că acei români care au votat în 11 decembrie, au votat auto-amnistierea corupților… Poate că ar trebui să le sugerăm din nou acestor oameni să mai citească încă o dată istoria… românii au ieșit în stradă și l-au răsturnat pe Ceaușescu care a avut sfârșitul pe care l-a avut… Românii sunt mulți… și nu sunt proști… și încă ceva domnilor care ați primit votul nostru: Să vă ferească Dumnezeu de cel care nu mai are nimic de pierdut! Aveți grijă, disperarea românilor e mai mare decât vă puteți imagina. Coborâți din turnulețele alea de fildeș, și veniți cu picioarele pe pământ… Nu trebuie să plătească toți românii, ca să se salveze șeful unui partid și alții asemenea lui!.. voi spera până în ultima clipă că voi trăi ziua în care românii și România nu vor mai suferi din vina politicienilor fără nici un Dumnezeu…

P.S. Dacă dl Grindeanu a trimis scrisoarea către Comisia Europeană, care justifica acele ordonanțe ca fiind foarte corecte și în conformitate cu legea constituțională… oare de ce vom fi din nou sancționați de UE??? Pentru că Parlamentului European îi place să-i sancționeze pe cei cinstiți?… Întreb și eu, ca unul dintre acei români proști și mulți.

Liliana Manea

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page