Cultură şi Educaţie, Educaţie — august 26, 2014 at 16:16

MEN: Manuale noi pentru elevii de clasa a III-a, a V-a si a IX-a

by

Pentru realizarea manualelor scolare noi pentru elevii de clasa a III-a, a V-a si a IX-a, ministrul Educatiei va organiza de asemenea o licitatie, precum cele pentru clasa I şi a II-a.

manuale“Deocamdata am inceput cu clasele I si a II-a. Apoi, vom scoate la licitatie manualele pentru clasa a III-a, clasa a V-a si probabil clasa a IX-a, urmand ca in anul urmator sa scoatem pentru clasele a IV-a, a VI-a si a X-a, pana cand inchidem ciclul. Acolo unde nu sunt ofertanti, vom insarcina, asa cum prevede legea, institutii publice, nu firme, sa redacteze manualele”, a anuntat Pricopie.

Ministrul Educatiei a subliniat faptul ca este dezamagit de unii dintre actorii economic, care pun mai presus propriile interese si nu educatia elevilor.

“Constat zbaterea unor actori economici privati care au interese de business in legatura cu scoala romaneasca. Este dreptul lor sa intreprinda orice actiune, dar precizez inca o data ca nu voi pune niciodata interesele lor de afaceri inaintea interesului elevilor, care au nevoie de manuale noi, moderne, adaptate secolului XXI. Avem manuale in uz si de 14 ani. Acest lucru este inadmisibil! Nu se mai poate asa! Pe mine ma intereseaza soarta copiilor, nu actiunile editorilor.

Dupa atatia ani de stagnare in privinta reformarii manualelor, avem acum sansa sa le oferim elevilor manuale noi, inclusiv in format digital. Acest proces important pentru conectarea scolii romanesti la realitatile invatamantului contemporan se doreste a fi blocat de un scandal centrat in jurul banilor si a intereselor de afaceri. Nu voi accepta acest lucru, cu atat mai mult cu cat intreaga procedura s-a desfasurat transparent, cu respectarea stricta a prevederilor legale.

Sunt hotarat sa duc mai departe acest proces de modernizare si dezvoltare a scolii. In acest sens, pe masura ce vor fi aprobate noile programe scolare, vor fi scoase la licitatie manualele pentru celelalte clase. Nu vom proceda altfel, pentru ca nu putem avea manuale noi fara programe revizuite si aduse la zi”, a declarat Remus Pricopie dupa ce editorii au contestat din nou licitatia pentru noile manuale scolare de clasa I si clasa a II-a, care ar trebui sa ajunga in toamna pe bancile elevilor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page