Lifestyle, Sănătate — martie 17, 2014 at 17:00

Melatonina şi sănătatea noastră

by

Ce este melatonina?
Melatonina nu este un medicament. Este un hormon produs de glanda pineala, o formatiune nepereche de dimensiunea unui bob de mazare, ce cantareste aproximativ 0,2 g si este amplasata intre cele doua emisfere cerebrale.  Aceasta glanda este numita si epifiza sau corpul pineal, fiind o glanda endocrina de dimensiuni mici.

melatonina

Numele stiintific al melatoninei este N-acetil-5 metoxitriptamina. Cercetatorii au descoperit-o cu aproximativ patru decenii in urma. Melatonina se regaseste in multe specii diferite, de la oameni la protozoare. Prezenta sa in formele inferioare de viata a facut ca oamenii de stiinta sa creada ca melatonina a fost parte a vietii inca de la inceputurile timpului.

Glandele pineale ale tinerilor produc cantitati mari de melatonina. Cu toate acestea, dupa varsta de patruzeci de ani, productia acestui hormon incetineste.

Aceasta diminuare a productiei de melatonina este motivul pentru care tinerii nu au dificultati in a adormi si a avea un somn continuu comparativ cu persoanele in varsta (inaintarea in varsta conduce la o productie descrescatoare a hormonului. Unii varstnici pot ajunge sa nu mai beneficieze de nici o cantitate de melatonina.)

Ritmul circadian
In organism, melatonina controleaza ritmul circadian astfel incat sa dormim noaptea si sa fim activi pe parcursul zilei. Lumina este principalul factor care influenteaza melatonina produsa de organism. Cantitatea de lumina care ajunge la ochi controleaza cantitatea de melatonina produsa de glanda pineala. Lumina incetineste productia de hormon astfel ca, intr-o zi insorita, suntem plini de energie.
In schimb, in zilele noroase, mohorate, devenim letargici.
In cadrul unui ritm circadian normal, cantitatea de melatonina secretata de glanda pineala de la nivelul creierului, creste odata cu lasarea intunericului. Hormonul strabate intreg organismul si astfel suntem coplesiti de acea senzatie de somn.

Anumite alimente contin melatonina si consumul acestora inainte de a merge la culcare poate fi benefic. Cateva exemple sunt reprezentate de fulgii de ovaz, porumb, orez, tomate si banane. Alte surse naturale de melatonina sunt reprezentate de uleiul de masline, vin, coaja strugurilor, cirese, nuci, carnea slaba, cereale integrale, lactatele. Cu toate acestea, pentru a obtine cantitatea de melatonina continuta intr-o pastila, va trebui sa mancati cantitati mari de astfel de alimente. Atunci cand doriti sa preluati melatonina din alimente, trebuie sa aveti in vedere ca prepararea lor la temperaturi inalte afecteaza cantitatea disponibila a substantei.

Rolul melatoninei in tratarea cancerului de piele 
Melatonina este un hormon produs de catre organism. S-a descoperit ca melatonina ajuta la stimularea somnului si la imbunatatirea sistemului imunitar, contribuind la protejarea organismului de anumite boli. Unele dovezi arata ca melatonina poate contribui si la prevenirea si reducerea dimensiunii tumorilor.

Intr-un studiu efectuat pe soareci, publicat intr-un articol din mai / iunie 2008 in revista Medical Science, acestia au fost tratati mai intai cu benzo(a)piren, un compus chimic care determina aparitia cancerului. Ulterior, o parte dintre soareci au fost tratati cu o solutie topica pe baza de melatonina. Cei care au primit tratamentul cu melatonina au prezentat un risc mai redus de a dezvolta tumori si au avut mai putine leziuni comparativ cu soarecii care nu au fost supusi aceluiasi tratament.

Dr. Russel Reiter, intr-un articol pe AnnieAppleseedProject.org precizeaza ca, dovada conform careia melatonina poate ajuta la protejarea impotriva tumorilor, este bine fundamentata, dar nu reprezinta un leac miraculos. Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege mai bine relatia dintre melatonina si cancerul de piele pentru a determina modul in care aceste informatii pot fi folosite pentru a ajuta pacientii cu cancer de piele, insa rezultatele studiilor sunt foarte incurajatoare.

Un studiu anterior, publicat in numarul din aprilie 2003 al revistei Cercetarea melanomului, a constatat ca dozele mari de melatonina pot distruge celulele canceroase si pot fi de ajutor in lupta impotriva cancerului.

Revista Cercetarea pineala a publicat rezultatele unui experiment realizat in 2010 care arata ca melatonina a impiedicat cresterea celulelor tumorale. In acest experiment, celulele canceroase au fost cultivate in laborator fiind apoi tratate cu melatonina.

Un studiu din 1983 dezvaluie relatia dintre melatonina si tumori. Un proiect de cercetare prezentat in revista Endocrinologie a avut ca tema examinarea hamsterilor dupa eliminarea glandei pineale, glanda raspunzatoare de producerea melatoninei. Hamsterii carora li s-a indepartat glanda pineala au dezvoltat tumori mai mari comparativ cu aceia care au beneficiat de prezenta acesteia.

Suplimente cu melatonina
Desi s-a descoperit, intr-o serie de studii de cercetare, ca exista o corelatie puternica intre melatonina si melanom, nu trebuie sa va repeziti sa luati cantitati mari de suplimente cu melatonina. Multe dintre aceste experimente si studii au folosit un preparat topic care se aplica direct pe pielea lezionata.

Inainte de a lua orice suplimente, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Unele suplimente pot provoca reactii adverse sau pot interfera cu orice medicament pe care il luati concomitent. Medicul dumneavoastra poate stabili daca melatonina este un produs recomandat in cazul dumneavoastra si poate decide care este cel mai bun dozaj.

Melatonina pentru tratarea insomniei
Un studiu realizat in Sheffield, Anglia, a aratat ca pacientii care sufera de insomnie prezinta un somn nocturn mai bun atunci cand li se administreaza melatonina.
Dr. Richard S. Bourne de la Northern General Hospital din Sheffield, a testat eficacitatea melatoninei. Acesta a constatat ca hormonul nu mareste in mod sistematic durata de somn, ci ii imbunatateaste calitatea, antrenand o stare generala de bine.

Medicamente pentru insomnie
Circadin(R) este un medicament cu eliberare prelungita care stimuleaza somnul prin cresterea nivelului acestui hormon. Acesta este primul agent aprobat de catre Agentia Europeana a Medicamentelor si este disponibil in Europa pentru tratarea insomniei.

Medicamentul este indicat ca monoterapie in tratamentul pe termen scurt al insomniei primare, caracterizata printr-un somn de slaba calitate, la pacienti cu varsta egala sau mai mare de 55 de ani.

Surse:http://www.healthcentral.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page