Evenimente, Ultimile Știri — ianuarie 30, 2014 at 11:31

Mărturia unei foste studente la medicină care a mers la prelevări de organe cu avionul groazei: „Ne rugam la Dumnezeu să nu se întâmple nimic!”

by

Aurelia Ion, studenta la medicină care a murit în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, ştia de la bun început că zboară cu un avion vechi, care prezintă numeroase riscuri. Aşa susţine o fostă studentă la medicină, care a participat la mai multe prelevări de ficat sub coordonarea medicului Radu Zamfir. Tânăra doctoriţă a mers de câteva ori la Oradea cu aceeaşi aeronavă care le-a adus sfârşitul pilotului Adrian Iovan şi Aureliei Ion.

foto: adevarul

foto: adevarul

„Întrebarea << Vrei să vii cu noi? >> nu este adresată oricui, mărturiseşte fosta medicinistă. „Şi atunci, deşi cunoşti riscurile şi eşti conştient că avionul este vechi, pentru că ţi se spune deschis, de la bun început, îţi iei inima în dinţi şi mergi. Aşa am făcut şi eu. Mi-a fost frică, recunosc, mai ales că avionul arăta mai prost decât cel cu care făceam eu paraşutism. Nu mi-a zis nimeni că o să ajung la destinaţie. Ne rugam la Dumnezeu să ajungem cu bine, să nu se întâmple nimic. Dar au fost lucruri pe care mi le-am asumat”, a declarat pentru adevarul.ro tânăra.

E alegerea ta, ţi-o asumi

Doar studenţii dedicaţi au o astfel de oportunitate. „Obişnuiam să stau foarte mult în operaţii, petreceam mult timp cu medicii şi, la un moment dat, doctorul Zamfir mi-a spus că există această posibilitate. Să asist în calitate de observator la o prelevare de organe. Nu m-a obligat nimeni să merg şi, dacă refuzi, nu e nicio supărare. E alegerea ta, ţi-o asumi şi, odată cu ea, îţi asumi şi celelalte consecinţe. Avionul acela era sigur în condiţiile româneşti de siguranţă”, a povestit doctoriţa.

Sunt, totuşi, câteva reguli de care puţinii studenţi care au posibilitatea de a participa la o prelevare de organe trebuie să ţină cont. „Spitalul, câtă vreme eşti simplu observator şi nu pui în pericol transplantul, nu are regulamente foarte precise în această privinţă. Faptul că în România transplantul e văzut ca o chestiune futuristă ne face, uneori, să fim avizi de informaţie”, a subliniat tânăra.

Zamfir şi-a asumat răspunderea pentru ceva ce nu putea controla: avionul

Fosta studentă susţine că prelevările la care a asistat au făcut-o să aibă o cu totul altă viziune asupra medicinei. A avut multe de învăţat din această experienţă. În primul rând, a devenit metodică. În al doilea rând, a învăţat să fie riguroasă în tot ceea ce face.

„Operaţia de prelevare este o operaţie de mare risc, dacă atingi ceva, riscul de infecţie este enorm. Or, nimeni nu ia cu el un student în care nu are încredere. Transplantul este foarte scump, implicaţiile morale sunt foarte mari. Din punctul meu de vedere, medicul Radu Zamfir şi-a asumat responsabilitatea pentru ceva ce nu ţinea de el. Şi-a asumat răspunderea pentru ceva ce nu putea să controleze, şi anume avionul”, a mai spus fosta studentă.

Din punctul său de vedere, pentru un viitor medic şi numai să asişti la prelevarea de organe este extrem de util. „Ca student, e nevoie de multă stăpânire de sine când participi la aşa ceva. În plus, munca de echipă este vitală, iar coordonarea trebuie să fie foarte bună. De exemplu, vezi ce înseamnă munca contra cronometru şi cum să îţi păstrezi calmul în situaţii limită.  Ba mai mult, o prelevare de organe te ajută să îţi formezi caracterul. Vezi care e puterea unui medic sau a echipei sale de a opri orice semne vitale în corpul donatorului. Am ajuns să văd cu totul altfel medicina”, a precizat rezidenta.

Mi-e teamă că accesul studenţilor ar putea fi redus de acum înainte

Fosta studentă şi colaboratoare a medicului Zamfir spune că telefoanele care anunţă un potenţial donator apar din senin. De fiecare dată când un cineva este implicat într-un accident rutier sau face vreun accident vascular cerebral ori un infarct. „Apar la orice oră. Poate fi după o gardă, când eşti obosit, dar nu ai ce face, mergi, pentru că trebuie să salvezi vieţi. Problema e că nu sunt destui medici. Dacă ar fi suficienţi medici, probabil că noi, studenţii sau rezidenţii, nu am avea şansa să vedem aşa ceva”, a explicat tânăra.

Ea mai spune că se teme că mediatizarea intensă a acestui caz va reduce accesul studenţilor la astfel de proceduri. „Ar fi mare păcat, sunt mulţi studenţi responsabili şi pasionaţi”, a conchis tânăra.

Sursa:adevarul.ro

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page