Evenimente, Ultimile Știri — mai 13, 2014 at 00:21

MARŢI 13 – ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE

by

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi 13, organizează în municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării „Ziua informării Preventive”.

preveniti ghinionulDesfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul  E.O.N România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Marţi, 13 mai a.c., sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/subunităţilor de intervenţie locale şi cel al municipiului Bucureşti îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă şi exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat – 31%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 21%, fumatul şi focul deschis -14% şi mijloacele de încălzire – 13%.

IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranţă”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii proactive în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.

În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel naţional campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” şi „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi, la finalul anului 2013, au iniţiat o nouă acţiune preventivă sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!”. 

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători! 

In cadrul campaniei „Preveniţi ghinionul”, organizată marţi, 13 mai 2014, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va desfăşura activităţi de informare preventivă în mai multe locaţii din judeţ

Statistica incendiilor arată că, în ciuda eforturilor pompierilor militari, numărul incendiilor soldate cu victime şi pagube materiale importante se menţine ridicat. În ultimii patru ani, structurile de intervenţie din cadrul I.S.U. Călăraşi au intervenit pentru  lichidarea a 1020 de incendii, în urma acestora înregistrându-se un număr de 26 de persoane decedate (22 adulţi şi 4 copii) şi 12 rănite. În cea mai mare parte, împrejurările determinate ale acestor incendii au fost instalaţiile electrice defecte sau improvizate, coşurile de fum deteriorate, focul deschis, fumatul, precum şi jocul copiilor cu focul.

Marţi, 13 mai 2014, în cadrul campaniei „Preveniţi ghinionul”, între orele 09:00 – 15:00, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi va organiza „Ziua Porţilor Deschise”, la toate subunităţile subordonate, respectiv Călăraşi, Olteniţa, Lehliu-Gară, Dragalina, Borcea, Budeşti şi Chiselet, pentru toţi cei care doresc să vizualizeze tehnica de intervenţie.

Tot cu această ocazie, cadrele ISU Călăraşi vor desfăşura activităţi de informare preventivă la două unităţi de învăţământ din comuna Modelu, precum şi la cinci localităţi (Radovanu, Crivăţ, Căscioarele, Şoldanu, Ulmeni), în cooperare cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, în Piaţa Orizont din municipiul Călăraşi va fi organizat un punct de informare preventivă a cetăţenilor despre principalele măsuri de prevenire a incendiilor.

Principalul obiectiv al campaniei „Preveniţi ghinionul” constă în reducerea numărului de incidente (incendii şi explozii) la locuinţe, prin conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune prin nerespectarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.