Evenimente, Ultimile Știri — aprilie 8, 2013 at 16:35

“Doamna de fier” a încetat din viaţă

by

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a încetat din viaţă, la vârsta de 87 de ani, din cauza unui atac cerebral, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei acesteia. “Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher anunţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a încetat din viaţă liniştit, ca urmare a atacului cerebral suferit în cursul acestei dimineţi”, a anunţat Lordul Bell citat de agenţiile internaţionale de presă.

margaret 2Supranumită “Doamna de fier” Margaret Hilda Thatcher, Baroneasa Thatcher a fost singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005.

Fără îndoială, ea va ramane una dintre cele mai importante personalități politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită și contestată în egală măsură.

Cele mai importante momente din viaţa lui Margaret Thatcher

Baroneasa Thatcher, născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992.

A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. A câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987.

Margaret Thatcher a fost una dintre cele mai controversate, iubite şi în acelaş timp urâte personaje politice de pe scena britanică. Activitatea sa de om politic a stârnit multe semne de întrebare iar deciziile ei au fost de multe ori controversate.

Potrivit www.isciv.ro, Margaret Roberts (Thatcher) s-a născut la 13 octombrie 1925 în orăşelul Grantham, Lincolnshire. Provine dintr-o familie înstărită, implicată politic, tatăl său a fost primar.  Urmând exemplul acestuia, Margaret şi-a dorit din adolescenţă să devină om politic. A urmat Universitatea din Oxford, unde a studiat chimia. S-a implicat în mişcările studenţeşti de la Oxford şi a devenit prima femeie preşedinte al Asociaţiei Universitarilor Conservatori de la Oxford.

Margaret Thacher a intrat în Camera Comunelor în 1959. Era începutul unei cariere politice de decenii.  A urcat toate treptele unei cariere politice, de la funcţionar parlamentar la
Ministerul Pensiilor şi Asigurărilor Sociale în perioada 1961- 1964, la purtătorul de cuvânt al opoziţiei în problemele educaţiei 1969 – 1970, şi apoi secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă (1970 – 1974) în guvernul conservator a lui Edward Heath. S-a remarcat ca o voce a Partidului Conservator, fiind a doua femeie care a deţinut un portofoliu ministerial într-un guvern conservator.

A avut şi iniţiative controversate în acest mandat, una dintre acestea fiind eliminarea programului prin care copiii primeau la şcoală lapte gratuit, laburiştii numind-o „the milk snatcher” – hoaţa laptelui. În legătură cu acest incident, Thatcher va scrie mai târziu în memoriile sale: „am învăţat o lecţie valoroasă. Mi-am atras un maxim de oprobriu public, pentru un minim beneficiu politic”.

Treptat, a devenit o voce importantă în Partidul Conservator, un purtător de cuvânt abil şi o susţinătoare a reformelor, a legalizării avorturilor, a dezincriminării homosexualităţii.

Dar, Thatcher a impus câteva reforme în domeniul educaţiei, printre care facilitarea accesul copiilor săraci la educaţie. Aceste iniţiative au schimbat faţa învăţământului britanic şi chiar tradiţia istorică a acestuia. Reformarea educaţiei a continuat în perioada cât aceasta a fost prim-ministru.

Prima femeie premier
Căderea conservatorilor şi pierderea a două rânduri de alegeri, au propulsat-o pe Margaret Thatcher, dintr-o poziţie relativ modestă în Partidul Conservator în alternativa la conducerea îmbâcsită şi fără orizont a lui Heath. Cu ajutorul aripii de dreapta a partidului, Thatcher a fost aleasă în fruntea Partidului Conservator în februarie 1975. Acum a început perioada când aceasta a schimbat fundamental modul de a face politică în Marea Britanie, ea  devenind liderul opoziţiei în perioada 1975 – 1979, menţionează sursa citată.

Guvernul Thatcher a promovat libera iniţiativă privată, a stopat veşnicele intervenţii ale guvernelor în economie, a privatizat o parte a întreprinderilor de stat şi a vândut serviciile şi micile întreprinderi arendaşilor. O parte din acţiunile sale au fost nepopulare, mai ales reducerea cheltuielilor statului cu serviciile sociale, cu sănătatea şi educaţia. Ideile sale, ce vor primi numele de thatcherism puneau accent pe iniţiativele private, pe cointeresarea proprietarilor la dezvoltare.

În iulie 2011, a fost votată, în cadrul unui sondaj realizat de către compania de cercetare a opiniei publice Ipsos MORI, drept cel mai competent premier al Marii Britanii din ultimii 30 de ani.

Fostul premier britanic Margaret Thatcher, care a încetat din viaţă la 8 aprilie 2013, nu va avea funeralii naţionale, ci doar o ceremonie care va fi organizată la catedrala St Paul şi prin consimţământul reginei, Lady Thatcher va avea o ceremonie cu onoruri militare, a anunţat un purtător de cuvânt Downing Street.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page