Editoriale, People-Passion-Performance — iulie 24, 2013 at 17:30

Mânăstirea cea mai mare comună din GAL Valea Mostiştei

by

La Mânăstirea sunt locuri de care  nu a auzit multă lume… Am fost la ţară, am văzut locuri de care nu ştie multă lume, locuri frumoase, locuri spectaculoase… am trăit câteva ore ca la ţară, am mâncat piersci din livadă…am băut apă de la puţ….

IMG_9152Mânăstirea  cea mai mare comună din GAL Valea Mostiştei are comună care reprezintă o atracţie microregională şi are prin aşezarea geografică şi potenţialul de dezvoltare,  vocaţie de pol de creştere. Am fost la Mânăstirea cu Preşedintele GAL Valea  Mostiştei Costică Voicu şi cu cei doi animatori  Cristi Radu şi Adriana Stan Daniela. Doi oameni deosebiţi Primarul Marian Iancu şi  cercetătorul dr. Cătălin Lazăr coordonatorul şantierului de la Sultana, ne-au prezentat cu multă pasiune preocupările lor practice şi  ştiinţifice cu privire la viaţa şi identitatea comunei Mânăstirea.

Am înţeles că este prea ambiţios să prezentăm într-o pagină sau chiar două oamenii  şi  faptele care definesc comunitatea din Mânăstirea.De aceea  vom prezenta succinct câteva  aspect cu promisiunea că vom reveni la Mânăstirea ,comună cu multiple valenţe economice,sociale şi culturale.

Marian Iancu un tip agreabil,amabil şi disponibil ne-a spus că suportul economic al comunităţii este asigurat în principal de agricultură: societăţile agricole Maria Trading care administrează 3000   de ha,Asociația Agricolă Vitisem+1500 ha condusă de ing.Dragu Constanța,Societatea Agricolă Mostiștea-500de ha,condusă de Velicu Cornel,Societatea Agricolă Cornățel-700 hs condusă de ing.Popescu  M arian.Din 5 gospodării 2 au solar spune cu satisfacţie primarul care nu a spus dar s+a simţit că are o apreciere deosebită pentru concetăţenii  lui ,oameni muncitori. 250 de  oameni lucrează la serele Popeşti Leordeni. Târgul de la Mânăstirea este un factor de atracţie pentru localităţile învecinate şi un important factor de progress pentru comunitate.

IMG_9144Lacul Mostiștea de o importanță majoră în viața economică și sociale a comunei Mânăstirea, a continuat Iancu şi o menţiune deosebită pentru Ioan Dobrovolschi  administratorul firmei Oldfish care administreayă balta.

Dar  Mânăstirea are şi o istorie deosebită. Mărturie stau Biserica sf Dumitru şi Nestor monument istoric de gradul 0, Casa memorială Alexandru Sahia, 24 de site-uri arheologice majoritatea pe teritoriul satului Sultana,palatul regal acum în paragină datorită lichidatorului firmei care l-a avut în proprietate dar în atenţia primarului pentru   a aduce palatul în patrimoniul comunităţii şi restaurarea lui ne-a spus Marian Iancu.

Dincolo de toate acestea există şi alte modele de bună practică la Mânăstirea: Livada de 8 ha înfiinţată pe fonduri europene şi private cu o unitate de prelucrare şi prducerea de gemuri şi dulceţuri,înfiinţată de Constantin Popa.

Zlate Ionuţ un tânăr de 22 de ani  a înfiinţat 2 solarii

Discuţia cu Marian Iancu plăcută şi aplicată  a pus în evidenţă  o viziune interesantă despre dezvoltare rurală  a primarului din Mânăstirea,o ancorare solidă în realităţile zilei şi un program de viitor care se bazează pe comunitate şi folosirea resurselor locale în mod eficient. Marian Iancu este un primar tânăr provenit dintr-un intreprinzător particular pragmatic, hotărât şi dinamic. Este la primul an în funcţia de primar… sunt sigur că vom mai vorbi de Marian Iancu.

[wzslider autoplay=”true”]

A consemnat Nelu Bălaşa

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page