Editoriale, People-Passion-Performance — aprilie 5, 2014 at 21:45

Mamele cu normă întreagă din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Sf. Maria

by

Am fost zilele trecute în vizită la Centrul de Plasament în Regim de Urgenţă “Sf. Maria” din Călăraşi, unde am avut bucuria şi privilegiul să cunosc nişte oameni deosebiţi. Nu mai reiau faptul că doamna Nicolae Doiniţa a fost alegerea perfectă a domnului Filipescu pentru postul de director al DGASPC Călăraşi pentru că acest lucru l-am menţionat deja,dar a confirmat că este un om serios şi exigent cu munca lui prin obţinerea în urmă cu o săptămână a examenului susţinut la Autoritatea Naţională a Funcţionarului Public pentru obţinerea postului de Director Executiv, unde a obţinut 9,50 demonstrând încă o dată că este un bun profesionist.Felicitări doamnă!

sf maria4Citeşte şi  articolul: Nicolae Doiniţa,Director la Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, o numire salutară a preşedintelui CJ Răducu Filipescu

Prin intermediul doamnei director Nicolae Doiniţa, am avut ocazia să le cunosc şi să vorbesc cu doamnele educatoare care se ocupă de cei 20 de copii între 2 şi 17 ani, rezidenţi în momentul acesta la Sfânta Maria. În timpul discuţiilor libere cu doamnele Prodan Marioara, Platarescu Mariana şi Manta Maria, despre copii şi despre munca dumnealor… le-am observat pe aceste femei cum se luminau la faţă şi cu câtă dragoste şi compasiune puteau vorbi despre aceşti copii… Doamnele care stau în spatele copiilor, „mămicile de serviciu”, nu numai că fac lecţiile cu ei, se joacă cu ei, pregătesc serbări, îi duc şi aduc de la şcoală pe cei mici şi în plus se ocupă de dezvoltarea capacităţilor, talentelor copiilor… într-un cuvânt, sunt părinţi 100%. Cum să nu te bucuri că există asemenea oameni care fac cinste cuvântului OM, într-un sistem defect şi sărac… cum să nu subliniezi şi să nu evidenţiezi aceste femei care îi consideră, îi privesc şi îi educă pe aceşti copii ca pe proprii copii.

sf maria„Din punctul meu de vedere Centrul Sf. Maria este unul dintre cele mai bune  centre ale DGASPC, aici nu este un centru, ci este o căsuţă de familie, o spun şi mi-o asum”, a declarat Doiniţa Nicolae.

Motivele pentru care mulţi copii ajung în centre de plasament sau la asistenţi maternali sunt multe şi nu putem, nu avem dreptul să-i judecăm pe cei care i-au abandonat. Important este că aici, la Sf. Maria, sufletele lor au găsit căldura şi dragostea „mamelor cu normă întreagă”. Este îmbucurător faptul că unii dintre părinţii care împinşi de nevoi şi-au lăsat copiii aici, ţin legătura cu ei, îi vizitează şi astfel le este alinat dorul de familiile lor.

martisoare6Aceşti copii au visele şi idealurile lor … şi mai au un atu în plus, dorinţa de a fi foarte buni în ceea ce fac  pentru a fi plăcuţi şi iubiţi de cei din jurul lor. Ei vor să fie cineva, să facă ceva remarcabil cu viaţă lor… vor să fie că acei oameni din centru în braţele cărora s-au simţit protejaţi… ştiu că trebuie să înveţe, să muncească şi să lupte mult pentru visele lor, dar nimic nu îi sperie… cei mici au exemple în fraţii lor mai mari, pentru că acolo fie că sunt rude de sânge sau fraţi de circumstanţă… toţi sunt o mare familie în care au grijă unii de ceilalţi… Cei mari, deasemenea, sunt un ajutor de nădejde pentru educatoarele şi asistentele din centrul Sfânta Maria… îşi duc frăţiorii în fiecare dimineaţă la şcoală şi după aceea toţi ajută „mamele” cu „treburile casei”.

„Nu poţi să lucrezi în mediul acesta dacă nu iubeşti copiii. Eu când vin aici, mă joc cu ei, mă încarc cu energie pozitivă şi apoi mă întorc în birou”, ne-a mărturisit d-na Rodica, una dintre doamnele cu vechime care lucrează la centru.

sf maria2În viaţă întotdeauna există un echilibru şi o justă compensaţie. Acestor copii, chiar dacă nu au parte de familia naturală, Dumnezeu i-a înzestrat cu alte daruri şi aş menţiona:  talent la desen, la muzică, la dans, sete de cunoaştere la învăţătură, materializată prin premii şi rezultate şcolare deosebite. Poate că a fost un „noroc” că soarta să îi smulgă din familiile lor pentru că au întâlnit mamele din Sf. Maria care au ştiut să îi călăuzească în direcţia talentului fiecăruia. Datorită „mamelor de serviciu” sunt nişte copii foarte educaţi, politicoşi, cu bun simt şi mult mai respectuoşi decât alţi copii de seama lor care trăiesc cu familiile lor şi li s-a oferit totul.

sf maria5Probabil faptul că doamnele educatoare vorbesc deschis cu ei despre problemele lor… cu alte cuvinte au canalul de comunicare cu copiii în permanentă deschis… îi motivează şi mai mult să înveţe, înţelegând de timpuriu că este în detrimentul lor lipsa educaţiei.

„Avem rezultate foarte bune cu ei şi ne bucurăm şi noi, avem satisfacţii care ne dau puterea să mergem mai departe, să îi ajutăm şi mai mult, atât cât putem” a spus d-na Prodan Mărioara.

Doamnelor, jos pălăria! Fie că şi de acum înainte să va dea Dumnezeu putere să aveţi grijă de aceste suflete… fie că în casă sufletului d-voastră să aibă loc cât mai mulţi copii, pentru că au nevoie de mame care să îi iubească şi să-i călăuzească pe drumul vieţii! Îmi doresc că în toate centrele să existe oameni că voi…oameni dedicaţi şi cu suflet mare, în care să încapă toţi copiii privaţi de dragostea părintească. Va mulţumim că existaţi!

P.S. Chiar dacă, în urma articolului anterior, mulţi poate mă consideră un „bau-bau” sau un om care caută răutatea şi lucrurile urâte în viaţă asta…dar, daţi-mi voie să vă spun că greşiţi!

Cu respect, Liliana Manea

[wzslider autoplay=”true”]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page