Familie, Lifestyle — mai 20, 2013 at 14:45

Mamă la 40 de ani

by

mama la 40 de ani1Sunt din ce în ce mai multe femei care se hotărăsc să aibă copii la o etate mai târzie…  înainte, caută securitatea economică, după care se gândesc la ele însele şi la carieră şi într-un final, când se decid,  nu întotdeauna găsesc “omul potrivit”…  Aşa că trebuie să amâne acest lucru, dar nu pentru că etatea de treizeci de ani a trecut de o bucată bună de timp… ci odată cu timpul renunţă la bucuriile maternităţii.

Motivele

Era un timp când femeile în medie aveau primul lor copil la 25 de ani, acum vârsta medie de concepţie este aproape de 30 şi… este în creştere numărul femeilor de 35 de ani fără urmaşi. Adesea, ele sunt femei cu un grad bun de cultură, laureate,  cu locuri de muncă bune şi care se păstreaza în formă… Pe scurt, până acum nimic de a invidia ceva la mame de douăzeci de ani.

De multe ori, în spatele aceastei alegeri, există motive culturale: Tinerii sunt mai puţin dispuşi să facă sacrificii la o vârstă “fragedă” şi…  scopul lor principal este să se dezvolte şi să-şi urmărească propriile lor interese.

mama 40 ani

Astăzi, de altfel,  femeile sunt tot mai exigente în alegerea partenerului, nu se mulţumesc  cu primul venit pentru că sunt tot mai independente.

Un alt motiv, care adesea redirecţionează maternitatea sunt dificultăţile economice în unele cupluri, locuri de muncă din ce în ce mai precare şi tineri din ce în ce mai dependenţi de familiile lor parentale.

Avantajele şi dezavantajele maternităţii tardive

Pe de o parte,  devenind mamă târziu înseamnă a fi mai matură şi mai responsabilă… Pe de altă parte, femeia la 40 de ani suferă de anxietate şi are mai multe preocupări,  legate de teama că este posibil ca ceva să nu meargă bine în timpul sarcinii sau… de creşterea bebeluşului sau… De multe ori frica cea mare este aceea de a face pe mama-bunică, sau teama de a sta prea puţin timp alături de fiul său, în comparaţie cu o mama de 20 de ani…

Riscurile fiziologice și controalele necesare

Este cunoscut că fertilitatea feminină se reduce drastic după 35 de ani şi chiar mai mult după 40… deci, ovocitele “îmbătrânesc” şi uterul, ovarele şi endometrul sunt mai puţin receptive. Mai mult…  femeia de azi fumează, este stresată şi trăieşte într-o lume poluată… toţi aceştia fiind factori nefavorabili pentru o sarcina mătură. La această vârsta sunt riscuri foarte mari de avort spontan, naştere înainte de termen şi naştere prin operaţie cezariană.

În plus pot fi complicaţii în timpul sarcinii din cauza bolilor pre-existente şi nu numai, cum ar fi… diabet, tumori fibromatoase, hipertensiune arterială şi probleme cu glanda tiroidă…

analize mama

Prin urmare, ținând cont de vârstă şi antecedentele personale ale femei, medicul va  recomanda teste specifice,precum… prelevarea de ţesut placentar  sau amniocenteza  pentru a diagnostica anomaliile cromozomiale. Este vorba despre analize costisitoare şi câteodată riscante… dar, după 35 de ani sunt foarte recomandate.

Dar atât de multă bucurie!

În ciuda dificultăţilor diverse, devenind  mama este întotdeauna o experienţă minunată şi există multe mame mature, care pretind că… au mai multă putere decât înainte şi au întinerit. Sunt femei mult mai stabile, mai mature, care şi-au dorit foarte mult un copil… încât, uneori, au preferat să amâne conceperea unui copil pentru a căuta tatăl potrivit…

mama la 40 de ani2

Desigur că preocupările despre viitor există, dar… nu trebuie să fii prea fatalistă… din moment ce nimeni nu poate şti cu siguranţă câtă viaţă are de trăit pe acest pământ!…

L.M.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

You cannot copy content of this page